Er politikerne for redde eller Fylkesmannen for bakstreversk?

I lørdagens utgave av Bygdeposten gir tidligere rådmann i Sigdal Kjell Tore Finnerud politikerne i bygda skylda fordi det mangler attraktive boligtomter.

Jeg mener Finnerud har glemt «festbrems» nummer ÉN – Fylkesmannen.

Intervjuet i Bygdeposten tolker jeg dithen at Kjell Tore Finnerud er en ivrig forkjemper for ekspropriasjon – at det offentlige tar privat eiendom til et «nyttig samfunnsformål» og betaler en latterlig lav pris til den opprinnelige grunneieren.

Det er jeg imot – det skal svært sterke argumenter til for å godta ekspropriasjon. Og utvikling av «attraktive boligtomter» er ikke blant slike.

Finnerud er lur. Han nevner overhodet ikke at det er ekspropriasjon han tenker på. Han uttaler til Bygdeposten:

[…] men det kreves mot og nok politisk vilje til å fatte de vedtak som [er] nødvendig for å skaffe boligtomter. […] Det kan være nødvendig å tråkke på noen tær for å få gjennomført det man ønsker, sier Finnerud.

Sitat: Bygdeposten lørdag 25.08.2012 side 8 (kun papirutgave).

En del av Sigdalspolitikerne er så ivrige på å få nye innbyggere at vi ønsker å tillate fradelinger, bruk av jordbruksarealer og ikke minst spredt boligbygging (som Fylkesmannen hater som pesten).

Samtidig er det ikke til å legge skjul på at administrasjonen i Sigdal i flere år har jobbet utrolig langsomt med å få opp rammeverk som dessverre behøves for å få til tomter (planer, planer, planer) og infrastruktur.

Attpåtil inntar administrasjonen ofte en gammeldags og bakstreversk holdning. Det kan du lese mer om i tidligere innlegg som Byråkrater med styringsiver og liten interesse for befolkningsvekst (19.01.12) og Rådmannen fortsetter sin kamp mot den private eiendomsretten (03.04.12).

Men hvem er det som nekter oss å få flere innbyggere? Jo, Fylkesmannen!

La oss se på et par eksempler som nettopp har vært til avgjørelse hos Fylkesmannen – Statens klamme representant og streng forvalter og (bokstavelig) fortolker av lovverket.

SAK 1

Jarle L. Trøseng søkte om fradeling av boligtomt slik at sønnen kunne bosette seg på eiendommen – se mitt blogginnlegg og det enstemmige vedtaket (til og med Senterpartiet gikk for fradeling) i sak 28/12 i hovedutvalg for næring og drift.

I en lang utgreiing fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus fra juni 2012 er det vel den siste setningen som viser tragedien:

Fylkesmannen finner […] å måtte endre kommunens vedtak og avslå søknaden. 

Sitat: Brev fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus datert 11.06.2012.

Politikerne fra alle partier i Sigdal gikk inn for å tillate fradelingen, selv om rådmannen IKKE gjorde det. Så spørs det om rådmannen er lykkelig nå?

SAK 2

Bjørg Flatin ønsket å dele eiendommen Dokkeberg / Øvre og Nedre Fagerli i Eggedal for å overdra eiendommen til neste generasjon.

Her var det dessverre bare Høyres to representanter (fy for skam!) som gikk inn for å tillate fradeling (representantene fra Venstre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet likte visst i dette tilfellet ikke at Flatin skulle få gjøre som best for henne og familien – hurra for den private eiendomsretten).

Ingen stor overraskelse at Fylkesmannen i Buskerud opprettholder avslaget på deling, mer sjokkert er jeg over begrunnelsen:

Det er lagt vekt på at delingen vil svekke eiendommens ressurser og gi en lite tjenelig bruksstruktur.

Sitat: Brev fra Fylkesmannen i Buskerud datert 26.06.2012.

Hvordan i alle dager kan Fylkesmannen vurdere og ta stilling til det som eierne ønsker? Har vi privat eiendomsrett i dette landet eller ikke?

Selvsagt skal kommunen legge til rette for at private grunneiere kan tilby attraktive tomter – men hva hjelper vel det når bakstreverske fylkesmenn og lokalpolitikere sprer sin styringsiver?

Vi trenger en tverrpolitisk allianse blant oss som vil legge godviljen til, fjerne boplikten, bruke jordbruksarealer, gi blaffen i smådetaljer og rett og slett SI JA!

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *