Harmonien seiret i Sigdal

Stemmene er talt opp og vinnerne/taperne er kåret i Sigdal. Høyre er valgets klare vinner også i bygda vår, i tillegg kan vel Arbeiderpartiet være godt fornøyd med en fremgang. Partiene Venstre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet mistet stemmer og må sies å være valgets tapere.

Særlig Venstre gikk jo rett på trynet sett i forhold til forrige valg, men jeg tror vel egentlig ikke partiet er misfornøyd likevel. 

Som ivrig politikkinteressert og politiker forsøker jeg å analyse valget i Sigdal og kommer etter hvert med flere innlegg om valget.

Resultatet ble slik når alle stemmene er talt opp:

  • Arbeiderpartiet: 298 stemmer – 16,7% (en fremgang på 1,9%) – 3 mandater
  • Senterpartiet: 740 stemmer – 41,5% (en tilbakegang på 2,1%) – 9 mandater
  • Venstre: 301 stemmer – 16,9% (en tilbakegang på hele 7%) – 4 mandater
  • Høyre: 337 stemmer – 18,9% (en fremgang på hele 9,7%) – 4 mandater
  • Fremskrittspartiet: 105 stemmer – 5,9% (en tilbakegang på 2,6%) – 1 mandat

Når jeg ser bak tallene og sammenfatter hvordan mange mennesker i Sigdal tenker, kommer jeg frem til at harmonien seiret. Bygdefolk er konservative og liker generelt ikke politisk uenighet. Mange synes det er unødvendig med mange forskjellige partier (partiene er enige likevel) og ser det som unaturlig at politikere krangler når man jo i bunn og grunn er enige om å gjøre det beste for bygda.

Ordfører Kari Ask er definitivt det største lokomotivet for harmonitankegangen, men også andre politikere gjør sitt beste for å viske ut partiforskjeller og ideologiske motsetninger. Både AP, SP og H jobber hardt for å få vedtak som alle kan være enige om, noe det kan virke som om velgerne har støttet opp om.

Senterpartiet klarer å opprettholde antall mandater, men mister noen stemmer. Partiet har en trofast velgerskare og jeg er rimelig sikker på at dersom man på et tidspunkt foretok en valgundersøkelse ville man fort se at mange har stemt på partiet i årevis. Likevel har nok Kari Ask og hennes følge fått endel av ungdomsstemmene på grunn av en "god" valgliste der mange av kandidatene var under 30 år. DET setter de yngre i bygda pris på – selv om de yngre ikke har blitt innvalgt i kommunestyret (bortsett fra forhåndskumulerte Henrik Østbye Fremgård).

Særlig Venstre har i inneværende periode vært opposisjonspartiet fremfor noe – og spesielt Runolv Stegane og undertegnede har gjort plenty med arbeid i forhold til å polarisere, kritisere og bidra til det vi anser som en viktig del av demokratiet – ikke godta ting fordi de "virker" i orden.

Med bakgrunn i mitt argument om et todelt bygdesamfunn der den ene gruppen ønsker harmoni og den andre belønner aktivitet/diskusjon, er det nok slik at "harmonifolk" har gått til Høyre, mens mine egne og Steganes støttespillere har blitt i partiet. Det viser personstemmene som jeg kommer tilbake i et annet innlegg.

Fremskrittspartiet har som tidligere nevnt vært svært svake i sitt arbeid i kommunestyret – i alle fall dersom de skal bedømmes ut fra at de selv hevder å være et reelt alternativt til andre etablerte partier. Likevel må partiet ansees å være polariserende i befolkningen – også i Sigdal. Folk ser på nasjonale nyheter og leser nasjonale aviser og tror at partiet i Sigdal er like "aktive" som i Oslo. Dermed blir partiet "straffet" for valgmotvinden nasjonalt – det hjelper ikke å late som om de har vært endel av styringsgrunnlaget for harmonigjengen i kommunestyret i Sigdal.

Arbeiderpartiet har vært heldige denne gang, og jeg "beklager" å måtte hevde at partiet nok har a) mobilisert tradisjonelle AP-velgere som tidligere har vært misfornøyd pga. gamle stridigheter innad i lokalpartiet og b) fått litt sympati for sommerens terrorhendelser. I tillegg har statsminister Jens Stoltenberg vært en drivkraft og sanket stemmer over det ganske land – også i Sigdal. Jeg minner om Birger Moens glimrende kommentar om valget i Sigdal der han uttaler:

De to andre partiene, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, har vel stort sett ikke gjort mer enn å slå av en passiar i kaffepausene.

Sitat: http://www.bygdeposten.no/lokale_nyheter/article5733033.ece

Høyre har naturlig nok også seilt på en nasjonal (høyre-)bølge, men jeg tror Hellik Kolbjørnsrud med sin lune opptreden, vinnende vesen og enorme kontaktflate har bidratt mye til Høyres fremgang. Partiet har nok tatt mange stemmer fra Venstre – dette er nok velgere som ikke liker "bråk" og "spetakkel" og som likevel ønsker et annet styre i Senterparti-kommunen, men der tror jeg disse vil få seg en på nesa. Jeg snakker selvsagt om det valgtekniske samarbeidet som igjen gir utslag i ordførervalg osv. Mer om dette senere.

Du må gjerne kommentere mine meninger og diskutere med meg, enten her i bloggen min, på Twitter eller Facebook.

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *