Slengere og personstemmer ved kommunevalget i Sigdal 2015

Politikerne er alltid opptatt å se hvor «populære» de er – noe man kan få en pekepinn på ved å se på antall ekstra personstemmer og ikke minst slengere fra dem som stemmer på andre partier, men digger en politiker nok til å ville gi ham eller henne litt ekstra boost på valglisten der personen befinner seg.

De aller færreste gjør særlige endringer på listen, særlig nå som man ikke kan stryke folk og på den måten vise sin misnøye. Man får altså kun lov til å vise sin glede!

Folk har ulik motivasjon for å sette et ekstra kryss eller føre personer over på andre lister. Som oftest sikrer de fleste partiene seg gjennom kumuleringer, slik at f.eks. toppkandidaten(e) er «sikret» plass.

I Sigdal ser rankingen for personstemmer slik ut ved kommunevalget i 2015:

  1. Anne Kristine Norman, Senterpartiet, 182 ekstra personstemmer
  2. Runolv Stegane, Venstre, 138 ekstra personstemmer
  3. Bård Sverre Fossen, Høyre, 73 ekstra personstemmer
  4. Torstein Aasen, Senterpartiet, 59 ekstra personstemmer
  5. Kari Johanne Foss, Senterpartiet, 58 ekstra personstemmer
  6. Lars Foss, Senterpartiet, 58 ekstra personstemmer
  7. Frode Haugen, Høyre, 58 ekstra personstemmer
  8. Kjell Tore Finnerud, 57 ekstra personstemmer
  9. Henrik Østbye Fremgaard, Senterpartiet, 53 ekstra personstemmer
  10. Svein Jakob Hollerud, Senterpartiet, 39 ekstra personstemmer

Når det gjelder slengere, ser rankingen slik ut:

  1. Runolv Stegane, Venstre, 49 slengere
  2. Kjell Tore Finnerud, Arbeiderpartiet, 25 slengere
  3. Bård Sverre Fossen, Høyre, 24 slengere
  4. Jonas Nikolaisen, Høyre, 19 slengere
  5. Hilde Roland, Venstre, 19 slengere
  6. Anne Kristine Norman, Senterpartiet, 13 slengere
  7. Fredrik Aalien, Fremskrittspartiet, 11 slengere
  8. Inger Stuve Andersen, Høyre, 10 slengere
  9. Frode Haugen, Høyre, 9 slengere – Hellik Kolbjørnsrud, Høyre, 9 slengere Rune Kaino Nikolaisen, Venstre, 9 slengere

Særlig slengerstemmer gir en pekepinn på om folk «generelt» mener kandidaten er god, men at partiet ikke er godt nok til å velge nettopp den valglisten ved valget.

Dette er f.eks. «problemet» til Sigdal og Eggedal Venstre. Mange (i alle fall 49 personer) kan tenke seg Runolv Stegane som ordfører eller i alle fall folkevalgt, men synes ikke partiet er attraktivt nok. Ved kommunevalget i 2011 fikk Stegane 41 slengere mot 49 dette året. Du kan lese om 2011-valget i Sigdal på denne siden. Såvidt meg bekjent, er det faktisk slik at Venstre i 2015 ville fått 6 mandater dersom disse slengerne hadde stemt Venstre.

Høyres Jonas Nikolaisen (jepp, min gode sønn) må sies å ha vært maks uheldig. Han endte på likt stemmetall som Hellik Kolbjørnsrud. En ekstra personstemme eller slenger ville ha ført Jonas inn i kommunestyret som representant istedenfor Hellik.

Senterpartiet og Anne Kristine Norman bør nok også ta en kikk på slengertallene, fordi de viser at velgere utenom Senterpartiet ikke var særlig interessert i å gi Tine Norman en ekstra boost. Det kan bety at hun er ukjent for mange eller at de så for seg en annen ordførerkandidat. Norman havnet på 6. plass på slengeroversikten, mens Kari Ask i 2011 havnet på andreplass bak Stegane.

Rankingen over de «beste» med ekstra personstemmer viser en ting som kanskje bør få Arbeiderpartiet til å undre seg litt – ordførerkandidat Kjell Tore Finnerud fikk relativt få ekstrastemmer blant dem som allerede hadde bestemt seg for AP-listen. Det kan være fordi AP-velgerne var såre fornøyde med listen slik den lå i valghylla, men som oftest pleier folk å være flinke til å gi toppkandidaten fra sitt eget parti litt ekstra juice. Det gjorde de i liten grad denne gang, men dog betraktelig mer enn for 4 år siden. Kanskje det har noe med tradisjon å gjøre?

Fullstendig oversikt over alle kandidatstemmetall ved kommunevalget i Sigdal 2015 finner du på denne siden (pdf).

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *