Salutogenetisk resiliens som feilspor

Mine rådgiverkolleger i Buskerud får ha meg unnskyldt, men jeg uttrykker ikke like mye hallelujastemning når en foredragsholder viser overdreven fremmedordsfetisjisme, "skal fremlegge" dokumentasjon på enhver påstand og ikke minst er mer glad i å vise til kilder enn å komme med konkrete løsningsforslag til ungdommers problemer.

Jeg er for tiden på rådgiversamling for rådgivere i Buskerud fylke, et seminar der vi får informasjon om konkrete ting som angår skoletilbud, søking og inntak til videregående skole for kommende skoleår.

Misforstå meg ikke, jeg setter stor pris på konkret informasjon som kan hjelpe meg i hverdagen som rådgiver. Og det får vi mye av på en slik samling.

Men jeg kan ikke fordra å lytte til svadapjatt som ikke gir meg noe konkret, og faktorene nevnt ovenfor gjør meg ikke mer amused.

Det er jo godt mulig at det er jeg som uimottakelig (resistent ville vel foredragsholderen ha sagt) når det gjelder vanskelige ord. Men skal man som foredragsholder regne med at alle i forsamlingen kjenner ord som resiliens og salutogenesis? Det virket slik.

Jeg har ikke all verdens erfaring som rådgiver, er kun inne i mitt andre år. I en forsamling på i underkant av 100 rådgivere som sikkert har vært i jobben i endel tiår (nå var jeg snill), har jeg følelsen av å være den ferskeste. Da holder jeg faktisk kjeft når en foredragsholder ramser opp fagord og later som om hun er verdensmester på sitt fagområde (merkelig at hun da er stuck på en høgskole).

Av hensyn til personvernet skal jeg ikke gå nærmere inn på hvilken foredragsholder jeg snakker om eller hva slags emne det dreide seg om, men heller fastslå at det er mulig å være konkret og forståelig i sin fremferd.

Knut Olav Andersen fra Hønefoss videregående skole var en slik person. Han hadde den utakknemlige oppgaven å innlede sist på dag 1 etter rundt 6 timer med foredrag. Han taklet oppgaven utmerket. Han fortalte om sin skoles satsing på forberedende kurs for minoritetsspråklige. Det var faktisk matnyttig.

Og dermed var jeg likevel fornøyd med meg selv: Min evne til god resiliens viste seg å løse denne dagen på en god måte likevel 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *