Se litt ut over skrivebordet og kateteret

Skolen jeg jobber ved fokuserer heldigvis på internasjonalisering, noe som i mine øyne er gull verdt for både elever og lærere. Våre elever får tilbud om utveksling med en skole i Tsjekkia og Nederland, men også lærerne deltar i denne utvekslingen. Bare det å bo hjemme hos lærere i andre land gir oss mange impulser for arbeidet i det daglige.

Men lærere burde sikte litt "høyere" i mine øyne. Det å få inspirasjon til egen undervisning eller rett og slett å sette pris på egne forhold (slik at man ikke nødvendigvis klager unødig på ting vi tar for gitt) ved å delta i internasjonale prosjekter er rett og slett fantastisk.

Ved skolen vår har vi samarbeidet med skoler i utlandet siden 1999. Men visste du at det finnes utallige muligheter for deg som er lærer og ønsker å lære mer enn "det vanlige"? Senter for internasjonalisering av utdanning i Bergen samordner svært mye av alle mulighetene for lærere til å reise på studiebesøk, hospitere, få etterutdanning osv.

Gjennom et Comeniusprosjekt ved skolen vår i perioden 2006-2009 ble vi kjent med skoler i Tsjekkia, Slovakia, Kypros og Nederland. Vi besøkte hverandre og arbeidet sammen faglig i et prosjekt som het "Ecosystem Dynamics: Interaction of Human Communities and the Environment in Europe". For meg som lærer var det lærerikt å treffe utenlandske kolleger, oppleve organisatoriske forskjeller og finne ut at elever egentlig ikke er så forskjellige når det kommer til stykket.

På bakgrunn av mine positive erfaringer valgte jeg å søke om mulighet til å hospitere ved skolen vi ble kjent med i Slovakia. Selv om søknadsprosessen nok er den bøygen som gjør at mange ikke gjennomfører noe slikt, synes jeg ikke det var så ille når jeg satte i gang. Vi som er ansatt i norsk skole er jo tross alt godt kjent med norsk skolebyråkrati og dokumentasjonskåthet. Planlegging i god tid er alfa og omega.

Ja, jeg brukte høstferien i 2010 for å gjøre belastningen for skolen min minst mulig, men noe må man gi av seg selv for å oppnå det man vil. Du kan lese rapporter fra hospiteringen (jeg underviste en god del) i andre innlegg i bloggen min. På Siu.no finner du gode beskrivelser for hvordan du skal gå frem for å gjøre det samme som jeg.

I mars 2012 deltar jeg nok en gang på et opplegg initiert av EU – denne gang er det snakk om et studiebesøk til Polen der endel lærere fra forskjellige land samles for å lære mer om fremmedspråkundervisning i de enkelte land. Dette er organisert som et studiebesøk.

Greit, man trenger litt initiativ og lyst til å gjennomføre noe slikt, men like viktig er det å ha forankret internasjonaliseringsviljen på skolen og særdeles hos rektor. Det er i alle fall tilfelle hos oss.

Dersom du som lærer har lyst til å oppleve nye impulser fra fremmede kulturer, bør du ikke nøle med å snakke med rektoren din etter at du har funnet noe som passer for deg. Det vil alltid være kolleger som synes slikt er tull og tøv, men det bør ikke hindre deg fra å søke – så lenge du har med tålmodighet. Ting tar tid! Men jammen lønner det seg!

Og husk: dersom du har søkt og vært avgårde – hjelp andre som også får lyst til å reise med søknadsskjema eller bare har spørsmål.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *