Bildelink fra venner og bekjente – er ikke det greit da?

For tiden herjer det et virus på Facebook og MSN – ene og alene fordi folk klikker ukritisk på bildelinken i meldingen. Ikke la deg lure til å klikke selv om meldingen kommer fra en du kjenner. I teksten jeg har fått utallige ganger i senere tid står det i alle fall "http://vinamost.net/images/facebook/get.[…]=IMG39342173.JPG".

Egentlig burde det ikke være så vanskelig å se at dette er en melding som ikke er skrevet av vedkommende, det står gjerne engelsk tekst eller kun en bildelink nevnt i meldingen.

Felles for meldingene er at de inneholder en link med filendelsen "JPG.scr" – men i selve teksten ser det kun ut til at det er snakk om en JPG-fil (en bildefil). Det er ikke korrekt. Bak denne linken gjemmer det seg en trojaner eller et virus som har en Backdoor-funksjon gjemt i seg.

Dersom du klikker på linken dukker det opp et vindu som ber deg om å lagre eller kjøre fila. Her viser jeg hvordan dette ser ut i nettleseren Opera:

Bruker jeg derimot Chrome, lastes filen ned automatisk – heldigvis har jeg AVG 2012 installert på maskinen – det sikrer meg greit med følgende advarsel:

Dersom du kjører fila blir viruset aktivert og alle dine venner får via meldingssystemet eller chatten tilsendt en bildelink fra deg. Slik sprer dritten seg.

Sannsynlig vil et slikt backdoor-virus sniffe brukernavn, passord, cookies og annet som skjer via ditt tastatur, så det er på sin plass å være forsiktig.

Hvordan skal du sikre det best mulig for å unngå å bli lurt? Punktene nedenfor er helt elementære, men likevel er det mange som ikke bryr seg om dem….

  • Et antivirusprogram som ikke er utdatert. Jeg anbefaler AVG antivirus til enkel internettbruk med fornuftige brukere eller McAfee Total Protection 2012 dersom du har ufornuftige brukere i huset (store og små som klikker på alt mellom himmel og jord).
  • Pass på at brannmuren din er i orden (jeg klarer meg lenge med Windows brannmur – men du må kanskje utvide?)
  • Ikke klikk på filer du ikke vet hvor kommer fra
  • Ikke klikk på tvilsomme linker eller filer som du får tilsendt – selv fra venner 

Men hva kan du så gjøre dersom "uløkka" er ute og du har klikket på linken?

  • Scan pc'en din med antivirusprogrammet ditt og gjør det som programmet anbefaler i forhold til å fjerne mistenkelige filer etc.
  • Rens maskinen din for spion- og søppelprogrammer med Malwarebytes. Les bruksanvisning her.
  • Ikke bruk pc'en til "seriøse" ting som nettbank osv. til du er sikker på at maskinen er virusfri.
 
Spør meg gjerne dersom du lurer på noe – det er en grunn til at jeg aldri har hatt virus på noen av mine maskiner gjennom over 20 år med internett og modembasert kommunikasjon med utenomverdenen.

2 kommentarer

  1. Personlig kan jeg være flink til å klikke på alt som popper frem på facebook. Et par viruser har jeg fått gjennom åra også, men har alltid klart å fjerne dem. Et annet tips kan være: Aldri fall for fristelsen, samme hvor fancy bilde det er 🙂 Det kan også være smart å gi beskjed til den personen det gjelder, for han eller hun har sikkert gjort det samme som deg.
    Takk for nyttige tips.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *