Bildelink fra venner og bekjente – er ikke det greit da?

For tiden herjer det et virus på Facebook og MSN – ene og alene fordi folk klikker ukritisk på bildelinken i meldingen card games for free in full german. Ikke la deg lure til å klikke selv om meldingen kommer fra en du kjenner. I teksten jeg har fått utallige ganger i senere tid står det i alle fall "http://vinamost.net/images/facebook/get.[…]=IMG39342173.JPG" 17 und 4 kostenlos downloaden.

Egentlig burde det ikke være så vanskelig å se at dette er en melding som ikke er skrevet av vedkommende, det står gjerne engelsk tekst eller kun en bildelink nevnt i meldingen download deutschlandfunk broadcasts.

Felles for meldingene er at de inneholder en link med filendelsen "JPG.scr" – men i selve teksten ser det kun ut til at det er snakk om en JPG-fil (en bildefil) imslp noten herunterladen legal. Det er ikke korrekt. Bak denne linken gjemmer det seg en trojaner eller et virus som har en Backdoor-funksjon gjemt i seg.

Dersom du klikker på linken dukker det opp et vindu som ber deg om å lagre eller kjøre fila download cyberghost anonymously. Her viser jeg hvordan dette ser ut i nettleseren Opera:

Bruker jeg derimot Chrome, lastes filen ned automatisk – heldigvis har jeg AVG 2012 installert på maskinen – det sikrer meg greit med følgende advarsel:

Dersom du kjører fila blir viruset aktivert og alle dine venner får via meldingssystemet eller chatten tilsendt en bildelink fra deg herunterladen. Slik sprer dritten seg.

Sannsynlig vil et slikt backdoor-virus sniffe brukernavn, passord, cookies og annet som skjer via ditt tastatur, så det er på sin plass å være forsiktig download shutterstock collection.

Hvordan skal du sikre det best mulig for å unngå å bli lurt? Punktene nedenfor er helt elementære, men likevel er det mange som ikke bryr seg om dem… battlefield 4 pc kostenlosen.

  • Et antivirusprogram som ikke er utdatert. Jeg anbefaler AVG antivirus til enkel internettbruk med fornuftige brukere eller McAfee Total Protection 2012 dersom du har ufornuftige brukere i huset (store og små som klikker på alt mellom himmel og jord) 1860 münchen klingelton herunterladen.
  • Pass på at brannmuren din er i orden (jeg klarer meg lenge med Windows brannmur – men du må kanskje utvide?)
  • Ikke klikk på filer du ikke vet hvor kommer fra
  • Ikke klikk på tvilsomme linker eller filer som du får tilsendt – selv fra venner 

Men hva kan du så gjøre dersom "uløkka" er ute og du har klikket på linken herunterladen?

  • Scan pc'en din med antivirusprogrammet ditt og gjør det som programmet anbefaler i forhold til å fjerne mistenkelige filer etc.
  • Rens maskinen din for spion- og søppelprogrammer med Malwarebytes. Les bruksanvisning her.
  • Ikke bruk pc'en til "seriøse" ting som nettbank osv. til du er sikker på at maskinen er virusfri.
 
Spør meg gjerne dersom du lurer på noe – det er en grunn til at jeg aldri har hatt virus på noen av mine maskiner gjennom over 20 år med internett og modembasert kommunikasjon med utenomverdenen.

2 thoughts on “Bildelink fra venner og bekjente – er ikke det greit da?

  1. Personlig kan jeg være flink til å klikke på alt som popper frem på facebook. Et par viruser har jeg fått gjennom åra også, men har alltid klart å fjerne dem. Et annet tips kan være: Aldri fall for fristelsen, samme hvor fancy bilde det er 🙂 Det kan også være smart å gi beskjed til den personen det gjelder, for han eller hun har sikkert gjort det samme som deg.
    Takk for nyttige tips.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.