Facebook og Twitter gjør deg lykkeligere!

Ikke akkurat noe nytt vil ekstreme nerder si. Men det er faktisk vitenskapelig bevist at tvitring og chatting øker utskillingen av hormonet Oksytocin. Skal vi heller prioritere Facebook fremfor dynekosen?

Mange vil sikkert hevde at det er best om viktige avgjørelser tas bevisst og veloverveid. Men ifølge mange forskere er avgjørelsene allerede tatt før vi blir bevisst hva vi ønsker. Hormonene spiller en stor rolle. Hver eneste dag gir kroppen og hjernen oss en heftig hormoncocktail slik at vi gjør det som er best for oss og kroppen selv. Derfor blir man «lykkeligere» av å spise sjokolade. Som belønning for litt ekstra energi gir kroppen oss litt dopamin som igjen gir en lykkefølelse.

Et annet viktig hormon er Oksytocin som er viktig for kjærligheten og bindingen mellom mennesker. Etter ekstremopplevelser som orgasme eller fødsel, sørger Oksytocin for å forsterke bindingen mellom partneren eller barnet. Neuroøkonomen Paul Zak fra Claremont Graduate University har funnet ut at utskilling av dette hormonet ikke bare skjer ved kroppslig nærhet. Ved hjelp av testpersoner fant han ut at chatting og tvitring forårsaket en sterk økning av Oksytocin og samtidig en markant tilbakegang av stresshormoner.

Nå skal det nok sies at testene ikke var helt representative, så man bør nok vente med å kutte ut all mellommenneskelig kontakt og gå over til Facebook og Twitter. Men det er vel liten tvil om at mennesker med mange venner og stor kontaktflate lever sunnere enn andre. Kanskje man kan si det slik at den som har de riktige vennene og chatter/tvitrer med dem lever lenger?

Det er liten tvil om at mennesker har oppdaget at å møte mennesker gjennom internett er viktig, kanskje like viktig som å møte dem i real life. Ungdom blir kalt usosiale av eldre medmennesker fordi de ikke møter kameratene på lekeplassen mer, men istedenfor møtes online. Men er de derfor mindre sosiale og mindre medmenneskelige? Nope.

Hva er vitsen med å påpeke dette? Jo, firmaer og samfunnsaktører bør tenke gjennom hvordan slike forskningsresultater og overveielser kan endre tilnærmingen til kundene. Kanskje gode meldinger på Twitter og Facebook fra firmaer ikke bare øker omsetningen gjennom rene markedsføringseffekter, men også binder kundene til merker og firmaer gjennom hormonell styring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *