FileZilla – gratis FTP-program til opp- og nedlasting

Dersom du jobber med nettsider eller har et eget domene med webhotell, trenger du ganske sikkert et FTP-program som hjelper deg med å laste opp og ned filer. FTP står for File Transfer Protocol – altså filoverføringsprotokoll. Jeg anbefaler deg å bruke FileZilla – fungerer utmerket og koster ganske nøyaktig null kroner. Her følger en bruksanvisning for hvordan du installerer og bruker programmet – klikk på bildene for å se stort format.

Gå til nettsiden http://filezilla-project.org/download.php?type=client og last ned versjonen du trenger til din datamaskin. For folk flest som bruker PC med Windows skal du laste ned den første varianten som står merket med "recommended".

Etter nedlastingen, starter du installasjonen ved å dobbeltklikke på filen der du plasserte den. Velg kjør.

Vi godtar selvsagt lisensavtalen, men gidder ikke å lese, vel?

I neste steg skal du bestemme hvem som skal kunne bruke programmet. Det er ingen vits i å begrense dette, men det kommer jo an på hvem som bruke rmaskinen du sitter ved. De fleste trenger bare å velge neste.

I neste vindu kan du like gjerne krysse av i alle boksene.

Så skal du bestemme hvor programmet skal legges – dersom du ikke har spesielle ønsker, kan du bare bruke forslaget fra datamaskinen og trykke NEXT.

I siste vindu før installasjonen endelig starter, trykker du bare på INSTALL.

Programmet blir nå installert, og du får også et symbol på skrivebordet – kjekt for å finne frem :). Det siste vinduet er bare en bekreftelse på at alt har gått greit, trykk på FINISH og FileZilla starter.

Programmet starter og du får opp et vindu som på sitt vis er klassisk ftp-design. I praksis vises på den ene siden din datamaskin, mens høyre side viser "internett" (i praksis webhotellet som du må koble opp til).

For å kunne koble til ditt webhotell, er du nødt til å legge inn de nødvendige serverdata som du skal ha fått (hvis ikke, spør) fra din webhotelleverandør. Klikk på Serveradministrasjon under FIL på menylinjen øverst.

Du får så opp et vindu ved navn Serveradministrasjon der du kan velge hvilket domene du vil koble til – eller legge til et nytt slik jeg viser i bilde nedenfor.

Klikk på NY SERVER og skriv inn nødvendig informasjon. I praksis behøver du kun å fylle ut 

 1. Server
 2. Innloggingstype (Normal)
 3. Bruker
 4. Passord

Deretter klikker du på knappen KOBLE TIL.

Øverst på skjermen kan du følge med på tilkoblingen, og etter noen sekunder ser du at høyre side har endret utseende. Du har nå webhotellet tilkoblet på høyre side, mens venstre side fortsatt inneholder filene fra din datamaskin. "Webhotellsiden" vil variere i utseende, men i tilfelle nedenfor må jeg klikke på de forskjellige undermappene for å komme til riktig sted.

Jeg går ut fra at du makter resten selv, enten du vil laste ned filer (sikkerhetskopi er alltid bra å ha) eller laste opp nye filer (husk å ta sikkerhetskopi av de opprinnelige først). Lykke til!

Spør gjerne i kommentarfeltet dersom du lurer på noe!

 

7 kommentarer

 1. Tilbaketråkk: filezilla - Webforumet.no
 2. Filezilla er et ekstremt bra program. Jeg bruker som regel å laste opp til 2-3+ nettsider samtidig, og det at man kan ha oppe flere server faner samtidig gjør jobben min lekende lett. Hvis man gjør som meg å laster opp til flere nettsteder samtidig, så kan dette slite litt på linja di, men det det som er kjekt med Filezilla er at man kan justere opp/ned hastigheten, og antall filer som lastes opp/ned samtidig. Da kan man ta den tiden man trenger og samtidig ha muligheten til å surfe litt på nettet.
  Bra anbefaling.

 3. Eg underviser i vidaregåande der me har web-produksjon som eit slags valfag. Har tenkt å la elevane få publisere sidene dei har laga ved hjelp av FileZilla, men har store problem med å finne nokon som har erfaringar med bruk av webhotell for heile skuleklassar. Er det ingen som har latt elevane publisere nettsider ved hjelp av FTP-program før????
  Prøver helst å finne ein web host som er tilnærma gratis (t.d. ein som vert drifta med utgangpunkt i å fremje nett og nettproduksjon i utdanninga), har til og med forsøkt å setje opp ein nettserver her på skulen, men innser no at eg må ut på det opne marknaden. Argh, at det skal vera så vanskeleg – har brukt mangefoldige timer på dette….
  Men FileZilla er bra, la meg berre få sagt det!

  1. Umiddelbart høres det jo drøyt ut om elevene skal jobbe såpass proft at de trenger webhotell osv. Men det avhenger jo selvsagt at hva slags programvare de bruker for å lage nettsidene. Jeg ser vel ikke at det er de helt store utgiftene om man investerer noen små hundrelapper (f.eks. via Domeneshop) og bruker webhotell der. Skal det virke proft, er det i alle fall liten vits i å forsøke seg med gratis webhotelleverandører.

   Er det ikke enklere om elevene jobber med f.eks. CMS som WordPress o.l.?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *