Hjelp, jeg trenger antivirusprogram til pc’en min!

Jeg har ikke tall på alle de folkene som henvender seg til meg for å få hjelp til å installere et antivirusprogram – og ikke minst få en anbefaling om hvilket program de bør bruke. Jeg gjør det enkelt: ber dem installere AVG som har holdt maskinene mine virusfrie i mer enn ti år. AVG er en tsjekkiskutviklet programvare som passer flott for oss som bruker internett på en smart og enkel måte.

Dersom du vil bruke internett til å laste ned musikk, porno, filmer og annet uten at du egentlig har peiling på hva du gjør, bør du nok heller velge et betalprogram som f.eks. F-Secure Internet Security eller McAfee Internet Security som passer litt bedre på dem som vil utfordre skjebnen. Men for oss som er «snille» på nett holder det i massevis med AVG. Og her får du komplett bruksanvisning for hvordan du skal installere programmet. Og nei, jeg anbefaler ikke å bruke Norton eller Norman – dusteprogrammer begge deler.

AVG laster du enkelt ned til maskinen din uten at det koster deg ett rødt øre. I første omgang må du finne ut om maskinen din bruker en Windows-versjon basert på 32- eller 64-bits programvare. Dersom du har en nyere Win 7-maskin, kan det godt være at du har litt å hente på å bruke 64-bitsversjon av AVG Free. Slik finner du ut om du bruker 32-bits eller 64-bits Windows. (åpnes i nytt vindu)

Her laster du ned AVG Free for 32-bits Windows.

Her laster du ned AVG Free for 64-bits Windows.

Linken til nedlasting finner du oppe til høyre hos Filehippo. Dersom du nå er klar til å kjøre i gang med installasjonen, kan vi jo sette i gang. Jeg går ut fra at du klarer å starte fila. Dermed skal følgende vindu dukke opp når programfilen er pakket ut:

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

Det er de sedvanlige vilkårene som alltid må aksepteres når man vil installere et program. Dropp hjernen din og trykk på ACCEPT.

AVG forsøker seg igjen med å lure deg bort fra gratisversjonen og over til betalversjonen, men vi lar oss ikke så lett lure 🙂

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

I bildet ovenfor skal du først klikke på rundingen ved siden av BASIC PROTECTION. Deretter klikker du på NEXT.

Selv et gratisprogram som AVG har en lisenskode som må aktiveres. Denne oppgis automatisk for deg og du behøver ikke gjøre annet enn å klikke NEXT i bildet nedenfor:

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

I bildet nedenfor skal du endelig få velge at du vil slippe endel ekstra dilldall som AVG tjener penger på. Velg derfor CUSTOM INSTALL istedenfor den foreslåtte QUICK INSTALL og trykk deretter NEXT. Vi tar forresten også bort avhukingen på den lille gadget’en som du ser til høyre – den trenger vi heller ikke.

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

Her skal du velge hvor programmet skal plasseres på datamaskinen din. De fleste trenger ikke å gjøre annet enn å klikke på NEXT, så da foreslår jeg at du gjør nettopp det uten å tenke noe videre over dette vinduet:

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

AVG blir nok lei seg nå, men vi gidder rett og slett ikke å ha enda en verktøylinje øverst i nettleseren. Vi gidder heller ikke å bruke AVG Secure Search som standard søkemotor. Dette er ting vi hadde fått installert dersom vi hadde gått for QUICK INSTALL tidligere – you can thank me later :). I vinduet nedenfor klikker du altså FØRST bort avhukingen foran «I would like to use AVG Secure Search» og deretter fjerner du avhukingen foran «Improve my internet protection». Denne rekkefølgen er nødvendig for å fjerne endringen av standard søkemotor…NÅ KAN DU KLIKKE NEXT.

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

Nå starter endelig programmet med installasjonen av fila. Du kan la maskinen jobbe og slappe av med en kopp grønn te hvis du tør.

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

Nedenstående bilde med registrering dukker opp når installasjonen er så godt som fullført. Vi trenger selvsagt ikke å fylle inn noe som helst og fjerner i tillegg avhukingen foran «I agree to participate». Deretter trykker du FINISH.

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

Nå er du ferdig med installasjonen, AVG starter øyeblikkelig med en kjapp oppdatering:

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

Vi er ikke helt ferdig, AVG vil gjerne at du skal skanne maskinen etter uhumskheter (ikke virus), men dette behøver du ikke å gjøre. AVG vil selge deg en variant som fjerner slikt bøss, men det gidder vi ikke å kjøpe. Vinduet som dukker opp nede på skjermen i høyre hjørne fjerner vi ved å trykke på krysset i høyre hjørne.

Neste vindu som snart dukker opp, ber deg om å skanne maskinen etter virus. Dette er jo selvsagt bra, det kan jo være at du har fått inn noe uønsket mens du hadde den gamle versjonen installert. Klikk derfor på START THE SCAN NOW og håp det beste…

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

Gratulerer, du har nå installert AVG Free antivirus – et flott og enkelt program som jeg har anbefalt for mine kunder (og som familien selvsagt også bruker) i alle år. Dersom du er så happy at du kan tenke deg å donere en slant til meg fordi jeg brukte tiden min til å lage denne bruksanvisningen, foreslår jeg at du klikker på knappen nedenfor og sponser meg med et valgfritt beløp via den supersikre betalingstjenesten PayPal.


Og hvis du ikke gidder å gi meg noen kroner, så skal jeg nok overleve det også. Men kanskje du får servert denne linken neste gang du trenger hjelp? 🙂

Lykke til!

11 kommentarer

 1. Hei Rune
  Kan jeg innstallere det antivirusprogrammet du anbefaler uten å avinnstallere Norton?
  Hvorfor er det et dusteprogram?
  hilsen Grete

  1. Heisann Grete,

   du må for all del ikke finne på å ha 2 antivirusprogrammer på maskinen – det kan det bare bli krøll av. Norton er et “dusteprogram” i mine øyne fordi det sluker systemressurser uten like og gjør maskinen unødig treg. Men man må selvsagt veie behovet opp mot programvaren, dersom man har brukere på pc’en som trenger “ekstra” barnepass kan et utvidet beskyttelsesprogram være verdt pengene. Når det gjelder Norton og Norman så har jeg gjennom årene opplevd så mange pc’er som sliter med alt fra redusert kraft til irriterende meldinger i hytt og pine – gjerne også kombinert med blokade av internett og nyttige programmer.

   Men det er jo opp til enhver å vurdere hva man ønsker å ha

 2. Har en liten kommentar her til det som er skrevet. Min påstand er at det tar meg mindre enn en halv time å krasje din maskin med AVG installert. Det samme med de som har Norman, Norton, McAffee Panda, Lavasoft og Avast for å nevne noen. Skal du derimot ha ett program som er verdt pengene, har du to valg og det er Eset Antivirus fra Eurosecure, dette er fantastisk bra greier, men det aller beste som er å få er tysk og heter G-Data Antivirus. Installer ett av desse i kombinasjon med Malwarebytes og du har en sikker maskin for alle anledninger uansett hva du måtte besøke på nettet.

  Begge programmer koster noen få kroner, men gratisversjoner er IKKE å anbefale fordi de ikke holder det de lover uansett hva det måtte hete.

  1. Jeg holder meg til mitt oppgitte råd. Selvsagt finnes det andre programmer som er bedre, men ut fra bruken til de fleste vanlig dødelige er f.eks. AVG helt kurant. Jeg har selv brukt dette i godt over ti år og installert programmet på hundrevis av maskiner uten trøbbel – så lenge brukerne i etterkant oppgraderer til nyere versjoner.

 3. Hei, nå har jeg studert dine instrukser om hvordan man skal gå til verks for at innstallere AVG. Tror at det lykkedes greit å innstallere det, men det kom ikke frem alle de forskellige "bokser" som anvist. Etterpå ønsker AVG at jeg skal opprette en konto, men det fikk jeg ikke til. Dessuten er der fortsatt det problemet, at jeg ikke har avinnstallert Norton antivirus. Det abonnement har utløpt for ca. 2 uker siden, og maser fortsat om fornyelse. Har du mon et forslag til hvordan at jeg får Norton ut av systemet?

  1. Hei,

   beklager sent svar (har hatt litt høstferie). I første omgang bør du sørge for å fjerne Norton slik du beskriver. Det enkleste er å laste ned Norton Removal Tool som du finner på https://www-secure.symantec.com/norton-support/jsp/help-solutions.jsp?docid=v59824633_EndUserProfile_no_no&lg=norwegian&ct=norway&product=home&version=1&pvid=f-home.

   Nå er det ikke sikkert at 2013-versjonen (AVG har kommet med ny versjon) har like mange spørsmål osv. – poenget mitt er forsåvidt enkelt, ikke la AVG installere alt den vil 🙂

    

 4. Hei, mange takk for svaret! Bedre sent enn aldri. Men det manglede noen bokstaver på den høyre side av siden, slik at jeg fikk ikke alle detaljer med. Uansett jobber jeg videre med saken. Nå har jeg lest igjennom den veiledning, som fulgte med programvaren for Norton antivirus 2006 og dessuten vært inne å studere sidene på:
  http://www.symantec.com/subscribe
  Vel, tror ikke at jeg finner det ut på egen hånd, så får prøve å få tak i en "lokal ekspert", som kan bistå med en løsning. Sender tilbakemelding om dette går i orden.

 5. Løsningen på ovenstående problem ble å få hjelp til at installere microsoft antivirus. Da måtte vi fjerne både AVG og Norton. Men nå fungerer ihvertfald computeren igjen på en stund. Får bare håpe at regningen ikke gir oss sjokkfølelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *