Hvordan finne gratis bilder lovlig på nett?

I mange sammenhenger kommer jeg i kontakt med folk som er på jakt etter passende bilder fra internett, enten de er lærere, elever eller bare folk med blogg eller nettside. Det samme ukritiske gangsynet gjelder for de aller fleste av dem: de søker opp bilder på Google Images og rapper bilder uten å tenke over eventuelle konsekvenser.

Nå skal det vel godt gjøres om rettighetshaverne til bildene finner ut at du har brukt deres eiendom i en presentasjon eller på en eksamen, men annerledes blir det jo straks når ting havner på internett. Da kan det fort skje at det dukker opp et krav om å betale noen kroner fordi du har brukt annen manns eiendom uten å spørre om lov først. For det er det du er forpliktet til å gjøre: spør om lov og få tillatelse skriftlig. Men hvem gidder å ta den tunge veien og kanskje risikere avslag eller til og med å betale for et bilde man trenger?

I denne sammenhengen skal jeg ikke bry meg med kommersielle aktører som er på jakt etter bilder til brosjyrer og annet. Der gjelder ofte strengere regler. Men for private aktører og foreninger er det ofte gode muligheter for å finne passende bilder på nett. Her finner du en bråte med muligheter som ikke koster deg ett rødt øre og som attpåtil er lovlig.

Google Images

Det er faktisk mulig å sortere bildene fra Google Images etter hva slags copyright som gjelder. Klikk på Avansert bildesøk og velg i rullegardinen på linjen for brukerrettigheter. Da vil du få opp bilder som er markert med f.eks. «tillatt gjengitt» – men husk å lese nøyaktig om kilde må angis osv.

Wikimedia Commons

Inneholder en stor samling med gratis bilder, men også her bør du sjekke opp hva som skal til for at du kan bruke bildet du finner.

FreeDigitalPhotos.net

Tjenesten er tilgjengelig for både private og kommersielle aktører og er godt organisert innenfor tema. Bildene kan du bruke helt gratis, det behøves kun en henvisning til selve nettstedet. Dersom du ønsker større versjoner av bilder, må du betale for dette, men ellers behøver du ikke engang registrere deg for å få tilgang til nyttige bilder.

morgueFile

Bildene her er godt organisert i kategorier og enkle å se gjennom. Fotografens navn er lett å finne og det står informasjon under hvert bilde i forhold til hva fotografen ønsker av credit.

stock.xchng

Med snart 400 000 bilder er denne databasen virkelig en lekkerbisken når det gjelder å finne bra bilder. Også her må du ha tunga rett i munnen for å gjøre det riktig i forhold til fotografens ønsker.

Freepixels

Ikke så mange bilder på denne siden, men hva gjør man vel ikke for å spare noen kroner?

Image * After

I motsetning til mange av de andre gratis foto-sidene, er det ikke mye reklame her på dette nettstedet. Lett å finne frem til riktig kategori.

Freerange Stock

Her må du registrere deg (gratis, selvsagt), men så finner du da også bilder i store størrelser som gjør det hele mer interessant.

PDPhoto

Mange bilder relatert til amerikanske forhold her.

Everystockphoto

Dette er en god søkemotor for bilder, men det betyr også at du bør følge linken til det opprinnelige bildet – for å gjøre alt korrekt i forhold til copyrighten.

Bigfoto

Mange bilder fra reiser – sortert på verdensdeler og land. Kvaliteten er bra og du behøver bare å oppgi nettstedet som referanse.

Flickr

Dette nettstedet er kjent for å være stedet der du kan dele dine bilder med andre. Dersom du er på jakt etter bilder du kan bruke i en fri sammenheng, bør du bruke den avanserte søkefunksjonen (på samme måte som Google Images) og markere (nederst) for at du leter etter bilder som er tillatt gjengitt i andre sammenhenger.

5 kommentarer

  1. Når jeg søker etter gratis bilder av diverse engler,planter,dyr så skriver jeg på safari f.eks.
    Gratis bilder av engler
    Da kommer det opp masse sider med bilder,men jeg sjekker om det står under bildene at de er gratis.
    Dette er lovlig sant?

  2. Tusen takk for en fin og nyttig artikkel! Man ønsker å gjøre ting lovlig, og å belønne de som har produsert noe, men det er ikke enkelt å orientere seg i den gigantiske verdenen der ute.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *