Hvordan finne ut om din Windows-versjon er 32-bits eller 64-bits?

Etter hvert som flere og flere kjører nyere maskiner som takler kraftigere bruk av prosessoren og høy ramfaktor, vil du stå overfor mulighetene til å velge programvare som krever 64-bits Windows for full utnyttelse. Mange steder må du velge korrekt nedlastingsvariant, noe som kanskje er vanskelig dersom du ikke vet om maskinen du bruker har Windows i 32-bit eller 64-bit. Det er enkelt å finne ut.

Har du en nyere maskin med Windows Vista eller Windows 7:

1. Klikk på START-knappen nede til venstre – – høyreklikk på DATAMASKIN som du finner i høyre side og klikk deretter EGENSKAPER.

2. Under System vil du finne en tekst som enten sier «32-biters operativsystem» eller «64-biters operativsystem».

Har du en eldre maskin med Windows XP:

Nå er det svært lite sannsynligvis at du som vanlig forbruker sitter med en 64-bits versjon av Windows XP, men har du en mistanke bør det jo sjekkes.

1. Klikk på START-knappen nede til venstre, høyreklikk på MIN DATAMASKIN og klikk deretter EGENSKAPER.

2. Dersom du ikke ser «x64 Edition» bruker du 32-bits versjon av Windows XP (som sagt, tipper mer enn 99% av alle XP-maskiner bruker 32-bits versjon av Windows).

Så er kanskje spørsmålet om hva som skjer dersom du gjør noe feil og laster ned «feil» variant av programmet du trenger?

Grei tommelfingerregel:

32-bits versjoner av programmer fungerer på PC’er med Windows 32-bits og 64-bits.

64-bits versjoner av programmer fungerer BARE på PC’er med Windows 64-bits.

Du vil sannsynligvis ikke klare å installere et program som krever 64-bits versjon av Windows, dersom du selv bruker 32-bits – eller det vil bli problemer i etterkant (drivere er et godt eksempel).

Hva er egentlig fordelene med 64-bits programvare?

Dersom du har plenty med RAM installert (mer enn 4 GB) vil fordelene ved 64-bits Windows ligge i at operativsystemet kan takle minnet mer effektivt enn 32-bits. Kjører du flere programmer samtidig og svitsjer mellom dem, vil det være signifikante hastighetsforskjeller ved bruk av 64-bits Windows.

5 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *