Hvordan oppdatere AVG Free på riktig måte

Gjennom de siste ti årene har jeg alltid brukt og selvsagt anbefalt å bruke AVG – et tsjekkiskutviklet gratis antivirusprogram. Grunnen er nærliggende, det koster ingenting og jobber stille og rolig i bakgrunnen (sluker på den måten lite systemressurser). Jeg skal ikke gå inn på hvorfor jeg ikke anbefaler Norton, Norman og hva nå diverse betal- eller bankanbefalte programmer heter, men skal heller konsentrere meg om å gi deg en bruksanvisning for hvordan du skal oppdatere til siste versjon av AVG – for det er viktigere :).

Dersom du sitter med en eldre versjon av AVG Free (for eksempel 8, 8.5 eller 9) skal du høyst sannsynlig ha sett et «reklamevindu» som forteller deg (på engelsk) at du trenger å oppdatere programmet. Vinduet ser slik ut hos meg:

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

Da starter vi, ikke sant? Dette skal nok gå bra, bare følg bruksanvisningen til punkt og prikke…

Det hele dreier seg forøvrig om å oppgradere AVG Free som er gratisvarianten, firmaet ønsker selvsagt å lure deg til å oppdatere med en testversjon av versjonen som koster penger. Men en gjerrigknark som ikke surfer på all verdens drittsider klarer seg med gratisversjonen.

1) Klikk på BASIC UPDATE i vinduet du har fått opp på skjermen.

Du blir nå ledet inn på nettsiden til AVG (http://www.avg.com/ww-en/upgrade-free-2011-lp-trial?cmpid=upg-2011f-vert) hvor du skal bestemme deg for hvilken versjon du ønsker (gratis- eller betalversjon):

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

2) Vi klikker på der det står UPDATE YOUR FREE PROTECTION.

3) Du blir nå bedt om å laste ned en fil (med endelsen .exe), men siden dette er en liten fil, går det fint å trykke KJØR med en gang (går her ut fra at de fleste som trenger denne bruksanvisningen bruker Internet Explorer…).

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

4) Når det lille programmet er lastet ned, klikker du (igjen) på knappen KJØR.

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

Programfilen starter med utpakking av filer, bare ta det med ro og vent på følgende bilde:

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

5) Det er de sedvanlige vilkårene som alltid må aksepteres når man vil installere et program. Dropp hjernen din og trykk på ACCEPT.

AVG forsøker seg igjen med å lure deg bort fra gratisversjonen og over til betalversjonen, men vi lar oss ikke så lett lure 🙂

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

6) I bildet ovenfor skal du først klikke på rundingen ved siden av BASIC PROTECTION. Deretter klikker du på NEXT.

Selv et gratisprogram som AVG har en lisenskode som må aktiveres. Denne oppgis automatisk for deg og du behøver ikke gjøre annet enn å klikke NEXT i bildet nedenfor:

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

7) I bildet nedenfor skal du endelig få velge at du vil slippe endel ekstra dilldall som AVG tjener penger på. Velg derfor CUSTOM INSTALL istedenfor den foreslåtte QUICK INSTALL og trykk deretter NEXT. Vi tar forresten også bort avhukingen på den lille gadget’en som du ser til høyre – den trenger vi heller ikke.

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

8) Her skal du velge hvor programmet skal plasseres på datamaskinen din. De fleste trenger ikke å gjøre annet enn å klikke på NEXT, så da foreslår jeg at du gjør nettopp det uten å tenke noe videre over dette vinduet:

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

9) AVG blir nok lei seg nå, men vi gidder rett og slett ikke å ha enda en verktøylinje øverst i nettleseren. Vi gidder heller ikke å bruke AVG Secure Search som standard søkemotor. Dette er ting vi hadde fått installert dersom vi hadde gått for QUICK INSTALL tidligere – you can thank me later :). I vinduet nedenfor klikker du altså FØRST bort avhukingen foran «I would like to use AVG Secure Search» og deretter fjerner du avhukingen foran «Improve my internet protection». Denne rekkefølgen er nødvendig for å fjerne endringen av standard søkemotor…NÅ KAN DU KLIKKE NEXT.

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

Nå starter endelig programmet med nedlastingen av selve antivirusprogrammet, inntil videre kan du jobbe med andre ting på datamaskinen. Det er internettlinjen din som styrer hvor kjapt dette går.

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

Etter hvert som nedlastingen er ferdig og programmet vil starte arbeidet med installasjonen, vil det nok variere litt hva som skjer, alt ettersom hvilken gammel versjon av AVG du hadde og hvilken Windows-versjon du bruker. Hos meg var AVG 9 installert, og jeg kan derfor følge med på den automatiske avinstallasjonen av det programmet først:

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

10) På alle maskinene jeg har installert AVG 2011 hittil, har jeg måttet restarte maskinen før installasjonen kunne fortsette. Jeg tipper det er tilfelle hos deg også (følg med og se når nedenstående vindu dukker opp), og jeg ber deg derfor om å lukke alle vinduer (også dette, snufs…. – du får heller komme tilbake til siden min etterpå) og deretter trykke på YES. Maskinen vil da starte på nytt.

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

Etter en kjapp restart av maskinen, fortsetter installasjonen av AVG Free 2011 av seg selv, foreløpig behøver du ikke å gjøre noen verdens ting:

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

11) Nedenstående bilde med registrering dukker opp når installasjonen er så godt som fullført. Vi trenger selvsagt ikke å fylle inn noe som helst og fjerner i tillegg avhukingen foran «I agree to participate». Deretter trykker du FINISH.

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

Nå er du ferdig med installasjonen, AVG starter øyeblikkelig med en kjapp oppdatering:

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

Vi er ikke helt ferdig, AVG vil gjerne at du skal skanne maskinen etter uhumskheter (ikke virus), men dette behøver du ikke å gjøre. AVG vil selge deg en variant som fjerner slikt bøss, men det gidder vi ikke å kjøpe. Vinduet som dukker opp nede på skjermen i høyre hjørne fjerner vi ved å trykke på krysset i høyre hjørne.

Neste vindu som snart dukker opp, ber deg om å skanne maskinen etter virus. Dette er jo selvsagt bra, det kan jo være at du har fått inn noe uønsket mens du hadde den gamle versjonen installert. Klikk derfor på START THE SCAN NOW og håp det beste…

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon

Gratulerer, du har nå oppdatert AVG Free antivirus – et flott og enkelt program som jeg har anbefalt for mine kunder (og som familien selvsagt også bruker) i alle år. Dersom du er så happy at du kan tenke deg å donere en slant til meg fordi jeg brukte tiden min til å lage denne bruksanvisningen, foreslår jeg at du klikker på knappen nedenfor og sponser meg med et valgfritt beløp via den supersikre betalingstjenesten PayPal.


Dersom du ga opp å følge bruksanvisningen og heller ønsker at jeg skal gjøre jobben for deg, foreslår jeg at du sender meg en e-post på rune@nett24.no, så kan vi avtale videre hvordan ting gjøres. Det er ikke noe problem for meg å fjernkoble meg til maskinen din og gjøre jobben uten å komme hjem til deg (forutsatt at du har bredbånd). Jeg tar forøvrig 400 kroner eks. mva. for å installere programmet for deg.

Lykke til!

5 kommentarer

  1. Hva gjør man hvis man aldri kommer seg forbi hele steg 4? (gjør som man skal, men så bare forsvinner hele avg-greia;o) hjeeelp:P

   1. Mener du at du ikke får startet med utpakking av filen? Hvordan ser det ut på virusfronten på maskinen? Har du mistanke om at det allerede befinner seg grums der? En mulighet er å forsøke å installere programmet i sikkerhetsmodus (hamre løs på F8 ved oppstart av PC’en og velge sikkermodus) – men dette er litt mer komplisert (se http://www.avg.com/ww-en/faq.pnuid-1253096811).

    Fint om du kan forklare litt nærmere hva som er problemet. Hva slags Windows-versjon bruker du?

    Har du mistanke om at virus eller trojanere hindrer deg i å installere antivirusprogrammet, kan du jo prøve å bruke en onlinescanner – jeg anbefaler Trends Housecall.

    Lykke til!

 1. Jeg har hatt gratis-versjonen av AVG på mine hjemmemaskiner i mange år, men det er jo en stadig kamp om å få velge gratis-versjonen framfor betal-versjonen som denne fine posten viser.

  Jeg ville bare nevne at jeg vurdere å bytte ut AVG Anti-virus Free Edition med Microsofts Security Essentials, som får god omtale og ikke har samme grad av «masing» som AVGs produkter har.

  1. Det viktigste må være å meddele «folket» at man ikke behøver å kjøpe greie antivirusprogram for «vanlige» folk (gud, jeg høres ut som en ekte sosialdemokrat). Du er nok inne på noe mht. denne masingen fra gratisprogrammene, men jeg tviler overhodet ikke på at Microsoft også kommer dit etter hvert – de første årene var det jo også «stille» rundt AVG 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *