Nettby og MySpace dør – Facebook lever

Det foregår en tydelig maktkamp og -konsentrasjon i internettmarkedet. At lille Norge er en viktig del av dette er selvsagt en total overdrivelse, men virkningen er ikke ubetydelig – i norsk sammenheng. På grunn av fallende popularitet og konkurranse fra Facebook (selvsagt er dette en kombinasjon – brukerne vandrer bort fra Nettby og over til Facebook) legger VG som eier ned det sosiale mediet Nettby. Er dette utelukkende noe som foregår i Norge?

Selvsagt ikke. Som ethvert globalt fenomen foregår det lignende scenarioer i andre land. I Tyskland har Schüler VZ og Studi VZ (alt ettersom om man er yngre eller eldre) hatt en stor del av markedsandelen av sosiale medier. Nå flytter folk i strie strømmer over til Facebook. Og da snakker vi om et enormt marked – ifølge analyseselskapet comScore er nå Facebook den største visningskanalen når det gjelder onlinereklame. Det er først i 3. kvartal i 2010 at Facebook har slått forlagsgruppen Georg von Holtzbrinck som eier de tyske sosiale mediene. Facebook slo til med 15,6 milliarder reklamevisninger gjennom sin nettside. Heftige tall, men markedet i Tyskland har fortsatt stort potentiale når man tar i betraktning at det totale antall reklamevisninger i 3. kvartal var over 188 milliarder!

Mer overraskende er det kanskje at Facebook spiser seg inn på konkurrenten MySpace – og da mener vi mer bokstavelig enn markedsandeler. Facebook har jo forlengst outnumbered MySpace (som tidligere var verdens største sosiale medium).

Nå har MySpace tatt konsekvensen at utviklingen i de senere måneder kun peker en vei – nedover. MySpace er i ferd med å bli et sted hvor band og musikere presenterer sin musikk – kun det. Hva gjør så MySpace for å demme opp for dette – de begynner å tilby Facebook Connect for registreringen. Noe lignende har Yahoo gjort for en tid tilbake. Man kan jo gjøre seg noen tanker om hva som er bakgrunnen for forbindelsen mellom Facebook og de tidligere gigantene. I mine øyne er det krampetrekninger før endelig avliving – og da snakker vi ikke om Facebook.

For oss som bruker de sosiale mediene til både jobb og fornøyelser er det egentlig ett fett hva som skjer med kanaler som Nettby, Studi VZ eller MySpace. Poenget for alle som bruker sosiale medier for å nå forbrukere må uansett å være der folket er – det er så entydig Facebook for tiden.

Hva tror du om utviklingen av Facebooks konkurrenter – vil Facebook overta verden?

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *