Rens pc’en din for spion- og søppelprogram – Malwarebytes

Det er utrolig hvor ukritisk mange laster ned programmer og sier ja til alt mellom himmel og jord på internett. De tror at maskinen de sitter ved takler alt. Men folk som undertegnede skal jo leve de også – det er nok gode tider for alle som renser maskiner og rydder opp i kaoset til andre. Men du kan godt jobbe litt selv også – og spare penger.

Dersom du har en mistanke om at du har fått uhumskheter inn på maskinen, bør du forsøke å kjøre programmet Malwarebytes. Kanskje du har fått en annen startside enn vanlig, det dukker opp fremmede søkesider istedenfor Google eller du har plenty med uønskede popupvinduer eller programmer på skrivebordet? Prøv å fjerne dem selv før du trygler etter en ekspert. Her er bruksanvisningen for installasjon og bruk av antispionvareprogrammet Malwarebytes – laget for deg som ikke er noen ekspert selv og som vanligvisd blir usikker ved programinstallasjon.

I første omgang går du til nettsiden http://filehippo.com/download_malwarebytes_anti_malware/ for å laste ned Malwarebytes. På siden ligger den siste versjonen av programmet. Slik skjer skjermbildet ut for tiden:

Klikk på bildet for å se en større versjon

Oppe til høyre finner du en grønn knapp der det står “Download latest version”. Trykk på knappen eller teksten for å laste ned programmet (det er kun 7,38MB, så det skal gå rimelig kjapt). Bruker du Internet Explorer som nettleser kan du like gjerne kjøre programmet med en gang (altså ikke velge Lagre, men Kjør).

Installasjonsprogrammet starter og du skal gjennom den vanlige prosedyren med Neste osv. Jeg hjelper deg ved hjelp av bildene nedenfor.

Du kan velge norsk som språk, dersom programinstallasjonen ikke allerede har foreslått det for deg. Trykk OK.

Enkelt: Klikk NESTE.

Merk av for at du aksepterer lisensbetingelsene og klikk deretter NESTE.

Enkelt: Klikk NESTE.

Bestem plasseringen av fila. Hvis du ikke forstår hva det skal bety, gå videre ved å klikke NESTE uten å endre på noe.

Enkelt: Klikk NESTE.

Godta avkryssingen slik den foreslås på bildet og klikk deretter NESTE.

Enkelt: Klikk INSTALLER.

Dermed er installasjonen over og du kan trykke FERDIG. Det sjekkes for eventuelle oppdateringer, disse blir automatisk installert. Deretter starter programmet.

Klikk på bildet for å se en større versjon

I første omgang holder det i massevis å kjøre et hurtigsøk (som allerede markert). Trykk derfor SKANN og la maskinen jobbe – det kan ta litt tid.

Klikk på bildet for å se en større versjon

Som du kan se så fant programmet litt rusk på eksempelmaskinen min. Du klikker nå på OK og deretter på VIS RESULTATER nede til høyre. Da får du opp følgende vindu:

Klikk på bildet for å se en større versjon

Pass på at alle uønskede elementer er markert helt venstre, dernest klikker du på FJERN MERKEDE. Det er godt mulig at maskinen sier i fra om at den må restarte for å fjerne søpla helt. Da foreslår jeg at du gjør nettopp det…

Dersom du har spørsmål om spionvare, antispionvare eller fjerningsprosessen er du velkommen til å stille ditt spørsmål i kommentarfeltet. Lykke til!

5 kommentarer

 1. Alt så ut til å være ok. Jeg tok hurtigsøk. Jeg tenker jeg avventer til om det skjer noe igjen, da måmjeg i tilfelle be deg overta!

 2. Hei. Først takk for flott side.
   
  Jeg får ikke avinstallert Malwarebytes. Har en oppdatert gratisversjon. når jeg prøver å avinstallere får jeg beskjed om at avinstaller-filen mangler. Så oppdaterer jeg programmet, restarter maskinen men får samme problem. Ganske iriterende.
  Har du et godt tipps som ikke er for vanskelig å gjennomføre for en vanlig pc bruker?
  Mvh, Jan

 3. Hei; jeg har hatt problemer over tid med at det mest sannsynlig et installert et spionprogram på maskinen min. Hacket på gmail og facebook spesielt. hjelper ikke å bytte passord. jeg er ikke så datakyndig og trenger derfor hjelp til å avdekke hvilket program dette er og da rense det bort. vet du hvordan jeg går frem da? holder du til i Bergen.

  mvh

  Benedikte Rasmussen
  93811737

  1. Hei. Jeg holder til langt unna Bergen dessverre 🙂 Har du prøvd å installere og kjøre Malwarebytes?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *