Rens PC’en for søppel – bruk CCleaner

Dersom du aldri har renset datamaskinen din for søppel, bør du ikke undre deg dersom maskinen går stadig tregere og det blir mindre plass på harddisken. Hver eneste gang du bruker maskinen, samler det seg rester som ikke fjernes. Da er det du bør sette i gang med opprenskningen selv. CCleaner hjelper deg.

CCleaner (tidligere Crap Cleaner – Søppelrensing) er et lite og effektivt program som jeg har brukt i mange år – uten så mye som ett eneste problem. Det kommer selvsagt an på brukeren, men dersom du følger mine anbefalinger skal nok alt gå bra. Programmet sletter midlertidige internettfiler og annet rask – det er ikke et antivirusprogram, antispionvareprogram eller lignende. Men programmet bruker jeg alltid som et utgangspunkt før jeg starter virus- eller spionvarefjerning.

Jeg går ut fra at du er en usikker pc-bruker (eksperter kan gå til Filehippo.com og laste ned aktuell versjon med en gang) og trenger litt hjelp til installasjon og bruk. Derfor har jeg laget en nøyaktig bruksanvisning som hjelper deg.

Først går du til nettadressen http://www.filehippo.com/download_ccleaner/ (holder fint å klikke på lenken). Der ligger den siste versjonen av CCleaner. Slik ser skjermbildet ut for tiden:

Klikk på bildet for å se en større versjon

Oppe til høyre finner du en grønn knapp der det står «Download latest version». Trykk på knappen eller teksten for å laste ned programmet (det er kun 2,84MB, så det skal gå rimelig kjapt). Bruker du Internet Explorer som nettleser kan du like gjerne kjøre programmet med en gang (altså ikke velge Lagre, men Kjør).

Installasjonsprogrammet starter og du skal gjennom den vanlige prosedyren med Neste osv. Jeg vil bare sørge for at du installerer minst mulig på maskinen og viser det ved hjelp av bildene nedenfor.

1. installasjonsbilde

Her skal du ikke gjøre annet enn å klikke på NESTE.

2. installasjonsbilde

Som vanlig serveres en hel del betingelser som du (i dette tilfellet) ikke behøver å lese. Bare trykk GODTA.

3. installasjonsbilde

Som standard er alle mulighetene huket av for deg, men jeg har alltid en følelse av å være litt forsiktig med hva som hukes av. Jeg ser heller ingen grunn til at maskinen skal ha nok et program som automatisk sjekker for nye oppdateringer – det vil jeg bestemme selv. Jeg huker derfor bort de tre nederste alternativene, slik at kun de to øverste står igjen. Deretter klikker jeg NESTE.

4. installasjonsbilde

Jeg gidder ikke å installere Googles verktøylinje og huker derfor bort beskjeden om at den skal installeres. Deretter klikker jeg på INSTALLER.

5. installasjonsbilde

Da er du faktisk allerede ferdig. Siden du jo har installert programmet, er det vel naturlig at du vil starte det også; derfor lar vi avhukingen for KJØR CCLEANER stå og trykker FERDIG.

Klikk på bilde for å se en større versjon

Dersom du skal rense datamaskinen din for søppel, er det bare å trykke på KJØR CCleaner nede til høyre. Jeg anbefaler deg å IKKE endre på innstillinger i spalten til venstre. Alt maskinen finner kan slettes, men det er avhengig av at du holder deg til standardinnstillinger for hva som skal fjernes.

Når du har renset maskinen for rent søppel, kan du våge deg et skritt videre og rense registeroppføringer som er unødvendige på maskinen. Klikk da på knappen for REGISTER i venstre side – deretter på knappen SØK ETTER FEIL.

CCleaner leter nå gjennom maskinen etter registeroppføringer som kan slettes. Når oversikten kommer opp, kan du trykke på REPARER MERKEDE FEIL…Du får så spørsmål om å lagre en sikkerhetskopi av registeret, noe jeg pleier å svare JA til. Kan jo være godt med en backup, selv om jeg gjennom mange år med CCleaner aldri har hatt bruk for den.

Til slutt får du så opp et vindu som igjen ber deg om bekrefte at du vil rense registeret. Trykk på knappen REPARER ALLE MERKEDE FEIL.

Nå er maskinen din ferdigrenset og du kan lukke vinduet og programmet. Forhåpentligvis letter det litt «på trykket» og gir maskinen litt fart og plass igjen. Lykke til!

Dersom du har spørsmål i forbindelse med datamaskinrensing eller lignende, kan du gjerne stille spørsmål i kommentarfeltet til denne tråden.

9 kommentarer

  1. Jeg har kjøpt ny PC med Windows 8, før hadde jeg Vista. Jeg har alltid brukt Ccleaner, den har vært bra, og jeg har alltid brukt standarinnstillinger. Jeg er litt var med tanke på den nye PCn, da jeg har hatt problem med Start Menyen, men greid å rette det nå. I Ccleaner er det haket av ved : Kjør i start meny, men dette har vel ikke ha noe å si m.h.t.det problem jeg hadde ? Dessuten usikker på Slett Index.dat filer ? En jeg kjenner nevnte en gang at en ikke skal bruke/kjøre Register, men det stemmer vel kanskje ikke ?

    1. Ikke noe problem å bruke Ccleaner i Win8. Startmenyen er vel alltid problematisk med tanke på Win8 (og er en av grunnene til at jeg ikke vil bruke det operativsystemet i det hele tatt), men har ingen sammenheng med Ccleaner (er vel bare at man bestemmer for at programmet skal listes i Start-menyen). Når det gjelder registerrensing, så behøver man ikke gjøre det for ofte. Og ganske sikkert ville jeg tatt backup først (som Ccleaner også spør etter). Har aldri opplevd problemer though.

  2. Hei, tenke å kjøre ccleaner. Dersom ej kjøre standard, den sletta vell ikke nokke bilde, eller andre file fra pcn min? den rydda vell bare opp i ulike program og dritt ej ikke treng?

    1. Har nå kjørt Ccleaner i mange herrens år – den sletter bare dritt du ikke trenger, om du da ikke driver og diller med innstillingene – noe du ikke behøver!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *