Sørg for backup av dine dokumenter og bilder

Ofte får jeg spørsmål om hvor viktig det er med backup av bilder, dokumenter, e-poster, favoritter og slikt som ligger på datamaskinen. Jeg gjentar til det kjedsommelige: Det er viktig!

Jo flere og oftere backup – desto bedre. Men mange tror alt slik må skje manuelt, noe som ikke tilfelle. Her kommer en bruksanvisning for deg som har litt peiling på data (dere andre kan jo kontakte meg, så ordner jeg biffen – mot litt gryn selvsagt).

Mange kjøper en ekstern harddisk (f.eks. denne) og bruker et program som ofte ligger ved kjøpet – kanskje det er en prøveversjon som kun virker i 30 dager (litt kjipt for ett backupprogram). Jeg anbefaler like gjerne et fullstendig gratis program – attpåtil laget av softwaregiganten Microsoft – SyncToy 2.1.

Først gjør du klar backupløsningen du vil bruke. Jeg kjører programmet på forskjellige maskiner og løsningene er således forskjellige. En av maskinene er en bærbar pc med en ekstra partisjon som jeg kjører sikkerhetskopiene av filene inn på. En annen maskin er en stasjonær pc med en ekstra harddisk og i tillegg en ekstern harddisk – her kjører jeg dobbel backup. Better to be safe than sorry, right?

Så laster vi ned programmet SyncToy 2.1 på denne siden. Last ned utgaven for 64-bits eller 32-bits alt ettersom hvilken Windows-versjon du sitter med – trenger du hjelp til å finne det ut?

Vi kjører i gang installasjon av programmet på en Win7-maskin (64-bits) i denne omgang. Dobbeltklikk på fila du har lastet og kjør installasjonen.

Første vinduet dreier seg som vanlig om brukervilkår. Vi aksepterer disse.

Etter noen strakser kommer neste vindu der jeg må bekrefte at jeg har lest en advarsel i tilfelle programmet er installert fra før. Huk av i rubrikken og velg NEXT.

Deretter er det enda en gang snakk om brukervilkår, vi snakker jo tross alt om Microsoft som vil sikre seg mot alt mellom himmel og jord. Marker I AGREE og trykk NEXT.

Så skal du bestemme hvor programmet skal ligge – jeg anbefaler deg å unngå den eksterne harddisken i alle fall. La det ganske enkelt stå som foreslått. Trykk NEXT.

Trykk NEXT for å bekrefte installasjonen.

Installasjonen svinger i vei og gir deg snart beskjed om at den er fullført. Klikk CLOSE.

Når du så finner programmet i samlingen din og starter opp for første gang, får du spørsmål om du vil delta i det klassiske brukerforbedringsprogrammet. Det gidder vi ikke og klikker ganske enkelt NO – OK.

Da kommer vi til selve bruken av programmet.

HVORDAN BRUKE SYNCTOY FOR Å KJØRE BACKUP

Det første bildet du får opp ser slik ut:

Det grunnleggende her er ikke så vanskelig, du må bare danne et PAR som synkroniseres med hverandre. Filer du endrer eller legger til i de mappene du vil overvåke, spilles over til en annen harddisk – som du jo har klargjort på forhånd.

Nedenfor kan du se hvordan jeg har gått frem for å ta backup av bildemappene mine.

Når jeg har funnet frem til korrekt mappe på min pc (left folder – det jeg skal ta backup av) og målmappen dit kopien skal gå, klikker jeg NEXT.

I neste vindu foreslås det SYNCHRONIZE, men det ønsker jeg ikke. Jeg markerer ECHO (riktig dersom du kun vil ta backup fra PC til harddisk og ikke andre veien) – uansett her følger forklaringene på de forskjellige alternativene:

 

 • Synchronize: Nye og oppdaterte filer kopieres begge veier. Nye navn og slettinger i en mappe gjentas på den andre siden (altså begge veier).
 •  
 • Echo: Nye og oppdaterte filer kopieres fra venstre mot høyre. Nye navn og slettinger gjentas på høyre side.
 •  
 • Subscribe: Oppdaterte filer på høyre side kopieres til venstre dersom filnavnet allerede eksisterer på venstre side.
 •  
 • Contribute: Nye og oppdaterte filer kopieres fra venstre til høyre. Nye navn på venstre side gjentas på høyre side. Likt som ECHO, bortsett fra at ingenting slettes.
 •  
 • Combine: Nye og oppdaterte filer kopieres begge veier. Nye navn på eksisterende filer og slettede filer ignoreres.

Klikk deretter bare på NEXT for å komme videre.

Til slutt skal jeg navngi parsammensetningen og trykke FINISH.

Forberedelsene er nå unnagjort og jeg får opp et vindu som forteller meg hva som skal tas backup av. Jeg kan lage flere parsammensetninger (eller du kan lage en stor backup av hovedmapper – det er opp til deg). Jeg starter backupen ved å trykke på knappen RUN nede i høyre hjørne.

Datamaskinen jobber nå med å ta kopier for første gang – dette vil naturlig nok ta litt i forhold til hva du vil ta backup av. Etter hvert vil jo dette gå rimelig kjapt siden grunnlaget allerede ligger der på den eksterne harddisken – det er senere kun endringer som blir lagret.

HVA BØR JEG EGENTLIG TA BACKUP AV?

E-posten. Jeg bruker Outlook 2007. Alt av e-poster, kalenderoppføringer osv. ligger i en eneste fil (PST-format). Denne finner jeg i mappestrukturen C:\Users\Rune\AppData\Local\Microsoft\Outlook. Trenger du hjelp til å finne fila di, kan du ta en kikk på mitt innlegg Finne Outlook-fila på en kræsja PC som burde være til god hjelp.

Alle dokumenter/filer som befinner seg under DITT BRUKERNAVN. I Win / finner du brukerne på C:\Users. Da får du med deg bilder, dokumenter, favoritter og andre ting, men du kan selvsagt gå nærmere inn i mappene – ikke sikkert du trenger backup av alt – kanskje din eksterne harddisk ikke er spesielt stor?

Som nevnt ovenfor er det ikke noe problem å ha flere parsammensetninger – maskinen vil da ganske enkelt kjøre flere backuper samtidig.

HVORDAN AUTOMATISERE BACKUP FOR Å UNNGÅ MANUELL (OG SLØV) BACKUP?

Dette er nok litt vanskeligere og krever litt mer datakompetanse. Men fortvil ikke, det er jo fullt mulig å bruke SyncToy manuelt og notere i kalenderen din når du skal starte programmet og ta backup.

Velg START –> Alle programmer –> Tilbehør –> Systemverktøy –> Oppgaveplanlegging

Klikk på HANDLING i menylinjen og velg OPPRETT OPPGAVE. Følgende vindu dukker opp:

 

Jeg gir handlingen et NAVN, f.eks. STARTE SYNCTOY. Marker at programmet skal starte enten bruker er logget på eller ikke – huk av for IKKE LAGRE PASSORD og KJØR MED HØYESTE TILGANGSRETTIGHETER og velger deretter fanearket UTLØSERE og trykker på NY nederst i vinduet.

Jeg skal nå velge tidsintervallene for å kjøre programmet – det enkleste er å velge et tidspunkt der du er pålogget, men kanskje ikke bruker maskinen (f.eks. på kvelden når du ser på nyhetene – noe jeg håper du gjør). Jeg velger DAGLIG, men du synes kanskje det holder med UKENTLIG? Deretter trykker jeg OK og kommer til vinduet hvor jeg kan velge faner.

Jeg velger nå fanearket HANDLINGER og NY…og får opp følgende vindu:

 

Jeg blar meg altså frem til programfilen for SyncToyCMD og legger til argumentet -R for å få SyncToy til å starte.

OG DA ER ALT FAKTISK KLART OG SATT OPP TIL Å TA AUTOMATISERT BACKUP. 

Lykke til og spør gjerne dersom du lurer på noe!

1 kommentar

 1. SyncToy viste jeg ikke om, jeg har alltid tatt mine backups manuelt til en ekstern harddisk, noe som tar veldig lang tid tank på at jeg driver mye med webdesign og har uendelig med webdesign ressurser..
  Nå slipper jeg å dra alle filene over manuelt. Dette tipset kommer til å spare meg for mange timers ekstra ekstraarbeid.
  Takk igjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *