Virusadvarsler fra venner på e-post

I kveld fikk jeg en forespørsel fra en bekjent ang. en e-post hun hadde mottatt. Hun var såpass oppegående at hun valgte å spørre meg før hun gjorde det hun ble bedt om, nemlig å videresende e-posten til alle vennene sine.

Selvsagt dreier det seg om en virus hoax – en virusadvarsel uten rot i virkeligheten. Like morsomt var det å se at denne e-posten hadde sin opprinnelse i Sverige, men det er ikke bare svensker som lar seg lure. Denne gangen dreide det seg om «Postcard», «Postcard from Hallmark», «Vykort», «Vykort från HALLMARK» eller noe i den duren.

Ofte er disse virusadvarslene rett og slett for utrolige til å være sanne, enten det dreier seg om at MSN og Facebook skal begynne å koste penger eller at du ikke må finne på å benytte Christmas Tree-applikasjonen på Facebook. Jeg tar med innholdsbiten fra e-posten som jeg fikk tilsendt av min bekjent, takket være slike blogginnlegg er det heldigvis flere og flere som oppdager at dette bare er tullball.

Subject: VIKTIGT, Polisen varnar !.OBS INGET SKÄMT!
Läs & vidarebefordra!!

Förmedla till alla dina kontakter snarast!!
Var uppmärksam under de närmaste dagarna: öppna inte några budskap med en bilaga med titeln ‘Vykort från HALLMARK’ oberoende vem som har skickat det till dig!

Det är ett virus som öppnar en vykorts-bild, som ‘bränner’ hela C-hårddisken i din dator! Detta virus kommer att tas emot av någon som har din e-postadress i sin kontaktlista.. Det är
anledningen till att du måste meddela alla dina kontakter! Det är bättre att få detta budskap 25 gånger, än att ta emot viruset och öppna det!!

Om du får ett mail kallat POSTCARD, trots att det skickas till dig från en vän; öppna det inte!! Stäng av datorn omedelbart!!! Detta är det värsta virus som aviserats av CNN. Det har varit indelade efter Microsoft som den mest destruktiva viruset någonsin!!

Detta virus upptäcktes av McAfee nyligen , och det finns ingen reparation ännu för denna typ av virus! Detta virus förstör hårddisken, där vital information hålls!!!

Meddela alla dina vänner.
KOM IHÅG: Om du skickar till dem, kommer du att gynna alla!
____
Med vänliga hälsningar
Jessika Karlsson
Polismyndigheten i Stockholms län
Personal- och utvecklingsavdelningen
08-4010266 0702-756528
jessika.karlsson@polisen.se

Hva er det som gjør at folk tror på dette? (I samme e-posten som ble sendt til min bekjent finner jeg følgende setning: «Varning, som jag tror på. Läs igenom meddelandet längst ned i kedje-mailen! Hälsn. Birgitta») Jo, i dette tilfellet er det jo den første avsenderen som visstnok skal være fra politiet. Hvorvidt Jessika er ekte eller ikke, spiller liten rolle. Poenget er at de som videresender slike e-poster med ett enkelt søk på Jessika Karlsson kunne ha funnet ut det hele dreier seg om en falsk virusadvarsel.

Så oppfordringen må bli: Ikke videresend alle e-poster uten å sjekke litt eller spørre noen du tror har mer peiling enn deg selv. Og for all del – ikke la alle adressene til vennene stå i e-posten eller i TIL-feltet. Det gjør det enda enklere å misbruke e-postadresser til både det ene og det andre. Les gjerne mitt tidligere innlegg om masseutsendelse av e-post.

Og du som tror at det bare er svensker som biter på slike e-poster, må tro om igjen. Akkurat den samme e-posten finnes i en variant med en norsk politimann som avsender.

1 kommentar

  1. Jeg hater slike e-poster.. Det verste er at noen av dem har faktisk så god timing at man trur at det er fra noen man nettop har hatt kontakt med, det har ihvertfall skjedd meg flere ganger.
    I norge er det ikke lov og sende e-post til privat personer så lenge man ikke har godkjent det på forhånd, hvis man finner ut hvem avsenderen er og hvis e-posten er grov nok, så kan det faktisk få konsekvenser for avsenderen (hvis han er norsk), men som regel er dette for tidskrevende og resultatene er alt for dårlig. Uansett så er det kjekt og vite:)
    Takk for et bra innlegg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *