Det er ingen tvil om hvem som har gått i bresjen for legaliseringen av proffboksing i Norge. Med en egen verdensmester i boksing for kvinner i Cecilia Brækhus, er det klart at utøverne fikk et svært sympatisk ansikt i kampen for lovendringen.
Forbudet ble vedtatt i 1981 – ironisk nok samme år som Brækhus ble født – og trådte i kraft året etter. Siden den gang har opp til tre måneder i fengsel vært prisen for å utøve proffboksing i Norge. I et intervju med VG uttaler Brækhus at det er hun er utrolig glad og føler seg litt renvasket etter at lovendringen ble vedtatt.
Ikke udelt positivt
Men ikke alle er glade for lovendringen. Norge var ett av få land i verden hvor dette fortsatt var forbudt, nå er det bare Cuba og Nord-Korea som står igjen – ikke akkurat et godt selskap. Professor Lars Engebretsen ved Universitetet i Oslo skriver i en kronikk i Aftenposten at det, fra et medisinsk ståsted, ikke finnes noen gode grunner til å legalisere proffboksing. Boksing fører nemlig til hjerneskader og død for mange av utøverne, og langtidsvirkningene av boksing er ikke forsket nok på.
Det er vanskelig å være uenig i en slik påstand, men til et visst punkt er alle idretter farlige. Det samme kan sies om lignende sporter som Mixed Martial Arts (MMA), som heller ikke er lov i Norge i dag. Det norske MMA-forbundet sier i et intervju med Nettavisen at det er tydelig at politikerne ikke vet hva MMA er. Idrettspolitisk talsmann i Høyre, Svein Harberg, sier det er uaktuelt å legalisere MMA for øyeblikket.
Dermed er de norske MMA-utøverne forhindret fra å konkurrere i sporten sin i hjemlandet inntil videre. Kanskje er det nødvendig med en utøver på høyt internasjonalt nivå, kanskje sogar en verdensmester, før det blir aktuelt med en legalisering?
Norske MMA-elskere er i allefall nødt til å skape mer blest og PR om sporten sin, noe den norske utøveren Mathias Loft fra Bergen Cagefighters er godt i gang med. Han deltok i en pokerturnering for nærkamputøvere i regi av PokerStars nå i juni, for å sette fokuset på MMA i Norge.
Forskjellen på boksing og MMA
Men hvorfor er det egentlig lov med proffboksing og ikke med MMA? Hva er forskjellen? Det er mye som skiller disse to sportene fra hverandre, men den enkleste måten å forklare det på er kanskje at MMA er en kombinasjon av mange ulike nærkampteknikker som boksing, judi, karate, kickboxing og så videre. MMA tillater både slag, spark, kast, taklinger og låsninger, mens det i boksing kun er lov med slag.
Dermed handler boksing mest om rå kraft, utholdenhet og evne til å forsvare seg selv mot harde slag, mens i MMA må man hele tiden være forberedt på å komme seg unna mange forskjellige typer angrep, og selv kunne angripe slik at motstanderen ikke klarer forsvare seg.
En helt banal sammenligning fra sportsverdenen kan være at boksing kun er som straffespark i fotball, mens MMA er alt som skjer i hele fotballkampen.
Andre typer kampidretter fortsatt forbudt
Likevel er det uaktuelt for regjeringen å legalisere MMA og andre lignende nærkampidretter. Selv om risikoen ved boksing stort sett dreier seg om faren for hjerneskader etter gjentatte slag mot hodet og potensielle knockoutskader, gjelder endringene i knockoutloven kun proffboksing. –Grunnen til dette er at loven styres av bestemmelsene i kampaktivitetslisten, som for øyeblikket ikke gir MMA tillatelse til organisert kampaktivitet. Fram til en slik tillatelse blir gitt, noe som neppe vil skje med det første, vil det være forbudt.
Siden Norges Bokseforbund allerede står oppført med tillatelse til å organisere konkurranser, gjør endringene i knockoutloven at de nå lovlig kan arrangere kamper i proffboksing i Norge.