Eldre mennesker utnyttes av hjelpeorganisasjoner via telefonen

Mange eldre mennesker har en høy betalingsmoral og betaler fakturaene etter hvert som de dukker opp i postkassen. Samtidig er de samvittighetsfulle nok til å ta telefonen når den ringer. Dermed ligger alt til rette for at de ideelle organisasjonene og telemarketingselskapene skal kunne utnytte de eldre mer enn de klarer å få kloa i pengene til oss andre. Forhåpentligvis kan de eldre etter hvert slå tilbake – ved hjelp av andre familiemedlemmer.

I bladet Bistandsaktuelt (som jeg har gratisabonnement på – det kan du også hvis du vil), som forøvrig ofte har et noe naivt og «hallelujamessig» fokus på norsk u-hjelp siden det utgis av Norad og dermed er avhengig av norske skattepenger, leser jeg noen svært bra artikler som fokuserer på hvordan telemarketingselskaper utnytter eldre mennesker i sin iver etter å skuffe inn penger til seg selv og ideelle organisasjoner. I artikkelen 85-åring fikk skred av regninger stilles spørsmålet om telefonselgere bevisst jakter på eldre, noe de selv hardnakket benekter.

Anders Ihler i det svært så kritiserte telemarketingselskapet Fulfilment sier følgende til påstanden om at de går spesielt etter eldre:

Nei, det gjør vi ikke. Vi ringer like ofte til folk i alle aldre, mellom 22 og 78. Hvis de er over 78 og blir oppringt, er det i tilfelle fordi de har gitt tidligere.

Sitat: http://www.bistandsaktuelt.no/Nyheter+og+reportasjer/Arkiv+nyheter+og+reportasjer/85-%C3%A5ring+fikk+skred+av+regninger.252259.cms

Heldigvis forteller Forbrukerombudet nå at selskapet Fulfilment (og forhåpentligvis andre) vil rette seg etter Forbrukerombudets ønske om at folk som er registrert i Reservasjonsregisteret (selv om de har kjøpt noe eller gitt penger tidligere) skal slettes fra telefonlistene.

Dermed kommer jeg fort tilbake til forutsetningene nevnt i begynnelsen av dette innlegget, eldre tar oftere telefonen og betaler de fakturaer som dukker opp i postkassa – av gammel, god vane. Men her må det tas grep, kanskje andre familiemedlemmer må hjelpe til?

1. Registrer alle telefonnumre i Brønnøysundregistrene og reserver deg mot telefonsalg og evtl. adressert reklame på denne siden. Dette hjelper dessverre ikke dersom man allerede har eller har hatt et kundeforhold til organisasjonen det ringes fra (kundeforhold også i betydningen «gitt noe tidligere»). Bortsett fra Fulfilment og noen andre selskaper som nevnt ovenfor…

2. Har jerndisiplin på eventuelle oppringere dersom du merker at det er salg saken dreier seg om. Ikke vær redd for å være uhøflig. Si «Jeg er ikke interessert og kommer nå til å legge på. Ha en god dag!» Og deretter legger du på!

3. Dersom du er komfortabel med telefonen din og klarer å lagre numre, anbefaler jeg deg å lagre numrene som du vet tilhører telemarketingselskaper (enten fordi du nettopp har snakket med dem – eller du kan slå opp telefonnumrene ved å skrive dem inn i søkefeltet på Telefonterror.no og der få bekreftet hva slags nummer det dreier seg om). På mobiltelefonen min kan jeg legge inn mange numre på samme navn – «Ikke ta dritt» heter min heldige person som nå har tett opptil 100 telefonnumre lagret. På hjemmetelefonen må jeg lagre dem med forskjellige navn, her koser vi oss med navn som Dritt1, Mokk1, Fakk, Ikke ta osv. Telemarketingselskapene klarer rett og slett ikke å få tak i oss. Neste gang disse selskapene forsøker å ringe deg, behøver du ikke å ta telefonen!

4. Dersom du likevel tar telefonen, gi straks beskjed om at du «ønsker å bli slettet fra selskapets ringelister». Legg deretter på og gjør unna steg 3.

5. Få deg hemmelig telefonnummer. Det koster noen kroner, men kan jo være vel verdt bryderiet dersom man er sterkt plaget av oppringinger. Ta kontakt med din teleleverandør (f.eks. Telenor 05000 – der koster etablering 760 kroner og månedsgebyr 8 kroner). Dette kan være til stor hjelp for mange, les artikkelen Evig mas om penger: Måtte få hemmelig nummer.

Som alltid når slike ting diskuteres i media, beklager organisasjonene at enkelte mennesker føler seg plaget og utnyttet, mens telemarketingselskapene lover bot og bedring. Faktisk er det ingenting annet som nytter enn å la være å gi noe som helst over telefonen. Dersom ingen ga penger eller lot seg bruke av direktemarkedsføringselskapene, ville heller ikke denne bransjen være liv laga.

PS. Dersom du er ekstra «slem» og i forskjellige sammenhenger blir bedt om å oppgi et telefonnummer (uten at du egentlig mener at det er nødvendig å oppgi ditt eget), kan du jo bruke Sverre Svarers telefonnummer – telefonen som aldri blir besvart. Telefonnummeret er 46 77 68 38 og du finner mer informasjon på Sverre-svarer.com.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *