En handlingens mann – Kiwi-Rune mot Spar-Rune

Du har sikkert hørt om VG sin matbørs der de sjekker prisene på alminnelige varer i de forskjellige matvarebutikker.

Nå har jeg aldri følt at VG har klart å komme med en prisoversikt som er tilpasset "mitt" matforbruk, og jeg besluttet derfor nylig å gjennomføre en liten undersøkelse på egen hånd.

Vi bor på Nerstad i Sigdal og har ingen butikk rett i nærheten – vår dagligvarehandel blir enten på SPAR i Prestfoss eller på Kiwi Åmot i Strandgata (nei, vi bruker ikke "den nye" (vi støtter opp om Strandgata).

Jeg er en gjerrigknark og har egne prinsipper for hvordan matvarehandelen skal foregå – det kan du lese om i mitt blogginnlegg Matvarehandel med hjerne på Gjerrigknark.com (ja, det er jeg som er Gjerrigknarken sjøl). Vi handler altså som oftest kun en dag i uken (lørdag).

Du tror kanskje at vi sløser med bensin dersom vi handler i Åmot fremfor Prestfoss, men det er ikke tilfelle. Handleturen er naturligvis lagt til lørdag fordi vi da uansett er i nærheten av butikken.

Forrige lørdag tok jeg lørdagshandelen på SPAR i Prestfoss, mens jeg denne lørdagen tok turen til Kiwi Åmot. Dersom du vil kverulere, kan du sikkert hevde at prisene varierer veldig i løpet av en uke. Vi får se, jeg kommer selvsagt til å gjenta eksperimentet ved en senere anledning.

Hvilken sjappe var så billigst på handlekurven jeg hadde? Kiwi Åmot slo SPAR Prestfoss med en femtilapp. Handlevogna kostet meg kr 705,67 i Prestfoss, mens for nøyaktig de samme varene (og da mener jeg også merker og vekt) kostet kr 652,85 på Kiwi Åmot. Jeg synes det var en større forskjell enn forventet. Hva synes du?

Jeg brydde meg ikke om noen spesielle tilbud, men la likevel merke til at et par av artiklene jeg handlet på SPAR sto i tilbudsavisen – uten at det hjalp nevneverdig på sluttresultatet. Likevel er det jo ikke slik at Kiwi er billigere på alt, og min logiske slutning ut av denne greia må rett og slett bli at det er lønnsomt å kjøpe forskjellige artikler i forskjellige butikker – ikke alt på ett sted!

For enkelthets skyld viser jeg deg hvilke matvarer som faktisk var billigere på SPAR:

[table id=2 /]

Jeg tar også med en del eksempler på varer som er gunstigere å kjøpe på Kiwi i Åmot  – pussige prisforskjeller når man tenker på at begge er med i Norgesgruppen. Greit nok at Kiwi er billige på frukt og grønt, men SPAR utmerker seg dessverre også med noen grelle eksempler på forskjeller i pris.

[table id=3 /]

For hva kan grunnen være til at seks økologiske egg fra Skyliholt gård i nedre Sigdal koster kr 24,60 på Kiwi mens SPAR tar kr 27,90 for den samme pakken? Ca. 13% prisforskjell…

Ja, jeg vet at Kiwi og SPAR har ulike konsepter, at lønninger kan være forskjellige og at konkurranse også gjør sitt. Jeg tenker nok i dette tilfellet ganske enkelt bare på meg selv og lommeboka mi – sparer jeg en femtilapp hver eneste uke på den samme handelen vil det i årets løp summere seg til kr 2600. Det er penger jeg ikke vil gi bort – i alle fall ikke for nøyaktig de samme varene.

Jeg håper ikke du leser dette innlegget som at jeg kritiserer en viss butikk (kanskje bortsett fra eggprisene). Jeg liker meg godt i lokalforretningen i Prestfoss og er ofte innom der når noe behøves etter jobb. Gjennom mang en spørreundersøkelse har jeg også bekreftet at jeg synes de ansatte er svært serviceinnstilte – men så var det dette med prisene da.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *