Captain KID i Sigdal kommune

En eller annen på kommunekassa i Sigdal elsker visst tall og tror tydeligvis at alle andre også elsker tall. I dag mottok jeg et par fakturaer fra kommunen som inneholder utrolig lange KID-numre.

La meg gjette at kommunen skylder på det nye økonomisystemet, men ingen skal komme og fortelle meg at 7 nuller i et KID-nummer gir NOE SOM HELST informasjon til Sigdal kommune.

For KID-nummer skal nettopp gjøre dette – gi informasjon til den som utsteder fakturaen. For eksempel om betalingsperioden, hva slags innbetaling det dreier seg om osv. KID-nummeret kan være opptil 25 sifre, og Sigdal kommune "nøyer seg" med 20.

Problemet er mitt eget. Det er jeg som sitter i nettbanken og forsøker å finne ut hvor mange nuller jeg skal punche inn i KID-feltet. Søker man råd på nett, får man vite at man kan jo bruke e-faktura eller avtalegiro.

Såvidt meg bekjent er ikke Sigdal kommune i stand til å håndtere e-faktura (hva med avtalegiro?). For et par år siden hadde kommunen tilbud om avtalegiro, men rot i systemet førte til at kassa ba meg om å fjerne denne avtalen i nettbanken. Det ble visst for komplisert.

Dersom en fakturautsteder har mulighet for e-faktura, skal dette komme opp i nettbanken når man betaler. Det skjer ikke når fakturaer til Sigdal kommune skal betales i alle fall. Da er det jo interessant å vite at ordfører Kari Ask 18. desember 2009 (temmelig nøyaktig to år siden gitt) svarte følgende på en interpellasjon fra undertegnede:

I tillegg til digitalisering av kommunens arkiv er kommunen i gang med overgang til et nytt økonomisystem som også inkluderer nytt lønns- og personalsystem. Det skal være i drift før sommeren. Det vil også bli lagt til rette for avtalegiro og e-faktura.

Sitat: http://www.runenikolaisen.com/politikk/langsomt-inn-i-fremtiden/

TTT – Ting Tar Tid. Sigdals motto når det gjelder å komme seg inn i fremtiden. Vi skynder oss langsomt.

Jeg lurer på hva Sigdal kommune bruker 7 nuller i et KID-nummer til? Går det ikke an å gjøre ting litt lettere? Behøver man å ta høyden for at man skal fakturere enorme mengder og summer hvert bidige år?

2 kommentarer

 1. Hehe.. I mellomtida kan du jo bruke et triks som stod i Bedre Gardsdrift for ei stund sia: Bruk en penn og sett en strek for hvert 4. tall i rekka. Da går KID-punsjinga som en lek 🙂

 2. En enkel protest:
  Dersom KID-nummeret har:
  – mer enn 15 siffer totalt
  – mer enn 3 nuller etter hverandre
  – mer enn én innledende null
  eller
  – mer enn 6 nuller totalt;
  La feltet for KID-nummer i nettbanken være blankt, og skriv i stedet inn fakturanummer, kundenummer, eller lignende identifikasjon inn i meldingsfeltet, samt en kommentar om at ‘KID-nummer er alt for langt’ eller ‘KID nummer har unødvendig mange nuller’.
  Da må regningsutstederen behandle betalingen manuelt, hvilket gir mye ekstra-arbeid, som igjen vil inspirere regningsutstederen til å gjøre betalingen mer brukervennlig (for betaleren).

  Samtidig har man beviselig betalt sin regning innen fristen, identifisert med fakturanummer e.l., så regningsutstederen har ikke lovlig grunn til å sende purring, ilegge gebyr, sende til inkasso, eller andre tvangstiltak.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *