Det er tonen som lager musikken – vennlig istedenfor grinete

I forrige måned skiftet vi bank fra Modum Sparebank til DNB av forskjellige årsaker. I DNB mente man at overgangen ville gå smidig, særlig i forhold til at vi er flinke til å bruke avtalegiro og efaktura. Avtalene skulle enkelt bli overført til ny konto.

Jeg var vel av gammel, god vane skeptisk til slik optimisme, noe som viste seg å stemme. Det ble endel purringer på fakturaer som ikke ble betalt.

Og det er da man skiller venner fra fiender, bokstavelig talt.

La meg ta et eksempel. Fakturaen fra Midt Nett Buskerud ble ikke betalt via avtalegiro som vanlig og nylig kom det et brev. Der het det:

Har du glemt strømregningen?

Kredinor har fått i oppdrag å minne om vårt tilgodehavende i henhold til nedenstående oppstilling.

I mine ører lyder dette nesten positivt. De antar at jeg har blingsa og ikke fått betalt, en vennlig påminnelse er så absolutt på sin plass.

Men så har det seg dessverre slik at vi også har et lite kommunalt etableringslån fra Sigdal kommune som administreres av Lindorff (og dermed er jeg 100% sikker på at Sigdal kommune fraskriver seg ethvert ansvar for min kritikk).

Lindorff sender ingen "hyggelig" påminnelse om at avdraget ikke er betalt. Her går man direkte til inkassovarsel uten å ha sendt purring. Det heter så prisverdig:

(Overskrift I N K A S S O V A R S E L)

Vi gjør oppmerksom på at ovennevnte lån står ubetalt med følgende termin. […]Vi ber Dem snarest og senest innen 14 dager fra dato innbetale beløpet. Dersom De ikke overholder fristen, vil lånet bli overført til inkasso.

Er det typisk at det er forskjell på ordlyden fra et privat firma (selv om Midt Nett er eid av diverse kommuner) og en kommune? I alle fall bekrefter det mine fordommer om en kommune som a) ikke behøver å være serviceinnstilt i tone og ord og b) som kjappest mulig vil ha grynene sine.

Da hjalp det jo tydeligvis ikke at Sigdal kommune allerede i begynnelsen av februar fikk vite om kontoendring – i en liten kommune kunne man kanskje ha håpet på litt forståelse for rot. Men igjen: kommunen har jo satt bort låneporteføljen til det hyggelige firmaet Lindorff.

Et lite sidespor som passer glimrende inn i dette finner jeg å lese på Lindorffs nettsider:

Frigjør tid og ressurser i din kommune
Å følge opp innbyggerne og yte god service er blant kommunenes viktigste oppgaver, og derfor bør noen oppgaver overlates til andre.
 
Yeah, right.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *