Gudstjeneste på 17. mai – kirkens plass i feiringen

I papirutgaven av Bygdeposten i dag, 28. mai 2011, står det å lese at det raser en diskusjon på bygdeposten.no om gudstjeneste på 17. mai. Diskusjonen har sitt egentlige utspring i en artikkel om at Sigdal skole- og ungdomskorps har problemer med å spille både i Eggedal og Prestfoss gjennom hele barnetoget. Dette fordi barnetoget begge steder avbrytes av en gudstjeneste. Dermed kommer det en vanskelig diskusjon om tradisjoner, kristendom, gudstjeneste og tidspunkt. Ikke fritt for at det diskuteres heftig – blir spennende å se om det kommer til å skje noe mer enn bare prat.

Det var entydig Bygdeposten som svingte i vei debatten ved å la journalist Steinar Sund skrive i nettutgaven av BP at det ikke var noe korps som spilte i Eggedal. Sund gikk i fella fordi han ikke var tilstede under hele toget (kanskje fordi det var en gudstjeneste i mellom?), dernest gikk korpsets leder Kai Roger Emmerud saftig i rette med Sund:

Hvis Bygdeposten sin journalist hadde kommi seg opp om morran og fått med seg toget på vei TIL kjørka så hadde vedkommende fått med seg at det var korps i toget…..Synes det er fryktelig dårlig gjort å blåse opp med store bokstaver at det ikke var korps i toget uten å sjekke fakta først. Det er riktignok bare korps en vei i det toget, det er pga at korpset må rekke ned igjen til Prestfoss før toget går der, men det er faktisk mange store og små som gjør en stor innsats for at det skal være korpsmusikk i Eggedalstoget ivertfall en vei. Og alle de fortjener ikke at det står med store bokstaver i avisa vår at de ikke var der…..skjerp dere Bygdeposten!!!

Hilsen lederen i korpset som faktisk var der….

Sitat: http://www.bygdeposten.no/sigdal/article5608464.ece?&show_all_comments=true#comment-2729672

Bygdeposten kryper deretter til korset (!) og endrer sin artikkeloverskrift fra «Tog uten korps i Eggedal» til «Tog med og uten korps i Eggedal» og dytter inn følgende bemerkning i artikkelen:

Som en leser påpeker, så var det korpsmusikk den ene veien. Les denne kommentaren nederst i artikkelen. (red.anm.)

Sitat: http://www.bygdeposten.no/sigdal/article5608464.ece

21. mai publiserer så Bygdeposten artikkelen Korpset har ikke tid til å delta etter kirka der representanter fra 17. mai-komiteen beskriver tidsproblemene og kommer med en løsning som tilsier at Eggedal kan få korpsmusikk før og etter gudstjeneste dersom arrangementet i Prestfoss utsettes til senere på dagen. Kan ikke dy meg for å legge merke til journalist Steinar Sund ikke er forfatter av artikkelen, og da er jo veien for å «leke» vanlig debattant i kommentarene under artikkelen – som debattant har Sund plutselig skiftet rolle til teolog og prest. Men problemet med bukken og havresekken kjenner undertegnede godt, så jeg skal ikke si annet enn at det kanskje hadde vært på sin plass å tilkjennegi sine roller i en slik diskusjon.

I diskusjonen er det flere som uttaler seg, og diskusjonsnivået må vel sies å være noe variabelt – slik det ofte blir i en nettbasert diskusjon. Alltid interessant når prester og teologutdannede kaster seg inn i debatten, de virker rimelig desperate etter å a) knytte 17. mai til et kristelig budskap som igjen skal rettferdiggjøre en gudstjeneste på Grunnlovsdagen og b) sørge for at gudstjenesten finner sted midt i barnetoget for å sikre seg gode besøkstall.

For ordens skyld tar jeg med med mine egne innlegg, men jeg oppfordrer deg til å lese hele debatten for å få en sammenheng:

Synes det blir noe spesielt når to prester så iherdig forsvarer statskirkens plass i feiringen av 17. mai. De kan rett og slett ikke komme bort fra at 17. mai overhodet ikke har noen verdens ting med kirken, kristendommen og religion å gjøre – grunnen til at grunnlovsfedrene lot kristendommen ha en spesiell stilling var vel kanskje like mye at datidens mennesker var redde for å havne i helvete slik prestene på den tiden var flinke til å propagere.

Men jeg går ut fra at kirken ser på 17. mai-gudstjenesten som en god måte å markedsføre sitt budskap på – folk er tradisjonsbundet og “ramler” gjerne inn i kirken fordi de ser på det som viktig å gå i hele toget. Da er det rene gisseltakingen å putte gudstjenesten midt i barnetoget. For all del, pass på å dele ut bongene til gratis pølse og brus etter at gudstjenesten er over!

Sitat: http://www.bygdeposten.no/sigdal/article5613129.ece?&show_all_comments=true#comment-2746322

Jeg lover bot og bedring (men ikke noe skriftemål) siden jeg feilaktig mente at det blir delt ut bonger til gratis pølse og brus etter gudstjenesten. Det er snakk om is og brus, og det deles ikke lenger ut bonger. De som deltar i togets 2. del etter gudstjenesten får litt snadder som belønning ved skolen/museet. Jeg stiller forøvrig spørsmålstegn ved om det er en kommunal oppgave å sørge for at barna får is og brus, i alle fall når man ser hvor mye penger foreldre og barn bruker på å shoppe dette og annet snacks resten av dagen. Men jeg har ikke våget å starte en egen diskusjon om dette ennå på bygdeposten.no, det vil jo bli et ramaskrik uten like, tenker jeg :).

Jeg har nok oppfattet prestene riktig, så lenge 17. mai gir fullt hus i kirken er det bare å kjøre på – prinsippene tilpasser de til bruken og dytter inn litt kristendom i tillegg til pølser, brus og demokratifremmende ord på 17. mai.

Når gudstjenesten i Sigdal legges midt i barnetoget, smaker det mer indoktrinering enn frivillighet. Mange skoleelever opplever et press fra voksne for at de skal delta i hele toget – “det er tradisjon”, “det forventes av deg”, “vi øver på å gå i tog på skolen, da får du jammen meg gå på høytidsdagen også” osv. Det er nok ikke lett å si at “jeg vil vente utenfor” til gudstjenesten er fullført. Har kirkens folk tenkt på dem som eventuelt blir stigmatisert på utsiden? Hva med mennesker med andre religioner som har like mye rett til å markere grunnlovsdagen?

Hvorfor ikke tilby en gudstjeneste etter at toget er ferdig? Grunnen til det er vel enkel: det ville ikke komme på langt nær så mange besøkende.

Sitat: http://www.bygdeposten.no/sigdal/article5613129.ece?&show_all_comments=true#comment-2747027

Teologene som tidligere i debatten var svært så interessert i å vektlegge hvor viktig kristendommen er for 17. mai-feiring i Sigdal og Eggedal kommenterer overhodet ikke løsningsforslaget om å ha gudstjeneste på et annet tidspunkt enn midt i barnetoget. Skulle bare mangle! 🙂

Rune Kleven kaster seg inn i debatten for å forsvare kristendommen – er det ikke lenger ønsket at sogneprest Lise W. Kleven eller teologutdannet frilansjournalist Steinar Sund tar ordet i saken? – og publiserer følgende innlegg:

Ingen har, spesielt på 17. mai, vondt av å bli påminnet om at det miljøet de er en del av, ser ut slik det gjør nettopp på grunn av kristningen av Norge. Å gå i kirken 17. mai vil for veldig mange manifestere dagen som den høytidsdagen den er. Å være med og oppleve hvordan kirken er når den er fullsatt av høytidsstemte mennesker kan gi en forståelse av det samholdet som er nødvendig for å få samfunnet til å fungere. Det er så lett å velge bort alt som ikke interesserer, passer eller kan høres kjedelig ut nå. At man opplever sosialt press for å gå i kirken 17. mai er slett ikke så ille. Sosialt press i andre sammenhenger blir ofte undervurdert. Spesielt med tanke på den oppvoksende generasjon. Kanskje man også ville lære å respektere andres meninger og argumenter. Det er høyt under taket i den moderne norske kirken. Det er plass til meningsutvekslinger og undring. Noen ynder å stå på utsiden og provosere og slå om seg med fordummende argumenter. De roper høyt og krakilsk. Nesten som man må synes synd på de. For uansett hvordan man snur og vender på det; uten kristendommen i Norge hadde du kanskje ikke hatt lov til å mene og tenke som du gjør. Landet hadde ligget åpent for andre tro og livssyn, som ikke passer inn i et moderne vestlig samfunn. Derfor er også kirken en helt klar deltager på 17. mai som en institusjon som verner om Grunnloven og det enkelte mennesket.

Sitat: http://www.bygdeposten.no/sigdal/article5613129.ece?&show_all_comments=true#comment-2749952

Som tilsvar til dette innlegget kommer jeg med følgende:

Rune Kleven, jeg synes ikke akkurat at du viser noen særlig modenhet i din beskrivelse av mennesker med andre meninger enn deg selv. Smak på dine egne ord: “fordummende argumenter”, “roper høyt og krakilsk”, “ynder å stå på utsiden”, “provosere”, “man må synes synd på dem”. Du viser i alle fall at dine holdninger ikke er inkluderende.

Du kommenterer at det er helt greit med sosialt press for å få folk (kanskje helst de unge) inn i kirken. Det er trist å høre slike meninger, når vi i andre sammenhenger (f.eks. skolen) gjør vårt beste for å oppdra barna til å stå imot sosialt press i alle sammenhenger – barna skal tenke seg og gjøre seg opp egne meninger. Hvorfor i alle dager skal kirken settes i en særstilling? Sannsynligvis vil du vel falle tilbake på det gamle argumentet om at vi har en statsreligion i Norge. Men det er vel rimelig å anta at dette argumentet snart vil falle bort – kirken selv diskuterer jo nettopp dette.

Men tilbake til sakens kjerne slik den har utviklet seg i denne debatten:

Forklar meg ganske enkelt hvorfor det er så viktig for kirken at gudstjenesten i Sigdal og Eggedal finner sted innimellom barnetoget og ikke etterpå. Er det ikke ganske enkelt å innrømme at det hele dreier seg om en* enkel måte å få flest mulig inn i kirken på* og at en “etterpå-gudstjeneste” vil gi dårligere besøkstall?

Sitat: http://www.bygdeposten.no/sigdal/article5613129.ece?&show_all_comments=true#comment-2751018

Jeg vet at sigdølingene elsker tradisjon og ikke akkurat er de første når det gjelder å prøve noe nytt. Men jammen burde det være på sin plass i denne sammenhengen. Jeg er forøvrig helt enig med korpsets leder Kai Roger Emmerud som ønsker seg følgende:

Håper det kommer fram en god løsning som gagner de fleste (man kan aldri gjøre ALLE fornøyd). Ser vel for meg at vi kanskje må prøve oss fram litt i åra framover til vi finner en løsning som funker bra.

Sitat: http://www.bygdeposten.no/sigdal/article5613129.ece?&show_all_comments=true#comment-2751431

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *