Som du kan lese i blogginnlegg som Langsomt inn i fremtiden og Tredje beste sidrumpe så er jeg sterkt opptatt av at Sigdal kommune har mye å hente ved å føre en offensiv informasjonspolitikk via internett.
Men kommunens administrasjon jobber best når det gjelder å finne argumenter for hvorfor ting må ta tid og "prosessen" må skje på en ordentlig måte.
Direktoratet for forvaltning og IKT gjør sitt beste for å presse kommunene til å gjøre sitt beste på nett. De går nøye inn på kommunens nettsider og kommer med vurderinger. Jeg lurer på om noen i Sigdal kommunes administrasjon noen gang har tatt en titt på dem? Vel, dersom det er så vanskelig å klikke seg inn på denne siden og lese vurderingen av Sigdal kommune så får jeg vel hjelpe litt.
Jeg tar gjerne en prat med kommunens administrasjon for å gå gjennom de enkelte punktene i kvalitetsvurderingen dersom de trenger hjelp til å forstå – det skal ikke koste dem et rødt øre.
I første omgang har jeg samlet alle innspillene fra Difi og laget en enkel pdf som består av kjappe 30 sider med tips og triks. Heldigvis klarer kommunen å score noen enkle poeng på enkelte kriterier, men generelt er alt mildt sagt rævva.
Er det så vanskelig å blingse til Modum kommunes nettside og lage en kopi som er tilpasset Sigdal? Herreminhatt, dette klarer jo enhver n00b med minimal innsikt i webdesign og webteknologi.
Jeg ser frem til å høre fra byråkrater og "ansvarlige" politikere som forsøker å fokusere på Runes surmuling istedenfor administrasjonens egen utilstrekkelighet.
Hva bør man så gjøre? Det er jo en startfase men her kan det sikkert gjøres mye. I demokratiets tegn? Men utfordringen er vel at alle ikke bruker facebook/Internett. Og det er nok litt forskjell på bruken når det gjelder alder også
Man skal ha en helhetlig informasjonpolitikk som tar vare på alle – flere og flere bruker internett og er komfortable med det. Informasjon via kommunens nettsider er i tillegg besparende, fordi mange leter selv og ikke behøver hjelp. Men det er jo ikke slik at informasjon ikke lenger skal per telefon eller ved oppmøte. Men folk flest (etter hvert må man kunne si det) forventer info via nettsider. Det er særlig viktig å legge merke til Sigdal kommune scorer elendig på tilgjengelighet for brukere med behov for ekstra tilpasning – f.eks. blinde og svaksynte.