Kommunestyret i Sigdal 2011-2015

Når prosentene er talt opp og grovresultatene er klare begynner det som virkelig er spennende for oss politiske dyr – opptellingen av finstemmene, personstemmer og slengere. Man må jo finne ut hvem som skal være blant de 21 høye herrer og damer som representerer folket i kommunestyret for den kommende perioden.

Jeg har sett nærmere på hvordan folk har valgt og kommer selvsagt med endel påstander og konklusjoner ut fra tallenes tale. Men i første omgang kan det jo være interessert å presentere det nye kommunestyret.

Representantene står oppført i den rekkefølgen de ble valgt inn av folket (bortsett fra at partiene har "lurt seg" til å påvirke nettopp rekkefølgen ved å forhåndskumulere)

Arbeiderpartiet:

 1. Jan Midtskogen
 2. Karin Synnøve Bråthen
 3. Knut Erik Kjemperud

Senterpartiet:

 1. Kari Ask
 2. Tone Eidal Frøvoll
 3. Henrik Østbye Fremgård
 4. Torstein Aasen
 5. Sissel Jorun Eidal Hoffart
 6. Anne Kristin Norman
 7. Lars Foss
 8. Gro Sund
 9. Runar Eidal

Venstre:

 1. Runolv Stegane
 2. Marit Svarverud
 3. Svein Jakob Hollerud
 4. Rune Kaino Nikolaisen

Høyre:

 1. Hellik Kolbjørnsrud
 2. Bård Sverre Fossen
 3. Frode Haugen
 4. Åse Lene Eckhoff

Fremskrittspartiet:

 1. Frode Borge

Du har kanskje lest innlegget mitt der jeg gjennomgår valglistene til alle partiene og leker litt med tall?

Der kom jeg frem til at gjennomsnittsalderen av alle valgbare kandidater var 48 år. Gjennomsnittsalderen på de innvalgte kommunestyremedlemmene er høyere, temmelig nøyaktig 50 år. Dette betyr altså i praksis at velgerne har ønsket seg en eldre sammensetning av kommunestyret. 

Eldst i kommunestyret er forøvrig Lars Foss (f. 1943), mens partivennen Henrik Ø. Fremgård (f. 1987) er den yngste. Arbeiderpartiets gruppe har den eldste snittalderen med sine 62 år, mens Senterpartiets gruppe er yngst med sine 46 år i snitt (dersom vi ikke regner med ensomme Frode Borge fra FrP som kun er unge 43 år).

Når vi sammenligner valglistene med selve valgresultatet, ser vi at det egentlig ikke har skjedd særlige endringer i rekkefølgen på kandidatene – selvsagt ikke enkelt når partiene forhåndskumulerer for å sikre seg (bortsett fra Fremskrittspartiet som ved en feil glemte å gi beskjed om forhåndskumulering og som derfor måtte ha en liten medlemsaksjon for å få førstekandidaten på topp). Jeg legger merke til følgende:

– På Høyres liste har vært tendenser til en aksjon for å pushe enkelte folk foran andre. Høyre hadde kun en kandidat kumulert og var således utsatt for endringer. Det førte til at tredjekandidat Kari Lindbo datt ned til en varaplass (6. plass). I tillegg ble Bård Sverre Fossen krysset frem fra 5. til 2. plass og kunne også ta med seg Frode Haugen (fra 4. til 3. plass) og Åse Lene Eckhoff (ramlet ned fra 2. til 4 plass).

– På Venstres liste suste Anne Sofie Velle opp fra 10. plass til 5. plass (1. varamann til kommunestyret), mens fersking Thomas Mortensen datt fra 5. til 11. plass – han er nok et ukjent blad for mange foreløpig.

– På Fremskrittspartiets resultatliste er det tydelig at velgerne ikke vil at Håkon Hofton skal gi seg med politikk (selv om det i mine øyne ikke finnes snev av fremskrittspartipolitikk i noe av det Hofton foretar seg i politikken). Han stod på hedersplassen (siste) , men endte opp som 2. varamann til kommunestyret. Det betyr nok at Håkon får seg et verv eller to likevel :).

– Den store bomben i mine øyne er den svake plasseringen til Torstein Aasen, gruppeleder for Senterpartiet i det nåværende kommunestyret. Han havnet på sisteplass blant de forhåndskumulerte og ble forbigått av både Henrik Ø. Fremgård og Tone Eidal Frøvoll når det gjelder personstemmer og slengere.

– I tillegg spørs det om ikke både Runar Eidal og Gro Sund blir overrasket over å få tilsendt sakspapirene etter hvert. Runar seilte rett inn i kommunestyret fra en anonym 17. plass (og havnet på 9. plass), mens Gro Sund kapret åttendemandatet med utgangspunkt fra 14. plass på forslagslisten. Aner jeg en aksjon fra nedre deler av bygda for å få inn flere kandidater?

– Senterpartiet har faktisk halve gruppa si fra nedre deler, så da kan vi kanskje slutte å mase om at SP bare scorer bigtime i Eidalsroa og omegn (er dog noget usikker på Torstein Aasen som jeg tror er en usikker sjel i forhold til tilhørighet…bortsett fra når det gjelder barnehagen da).

2 kommentarer

 1. Lettfattelig (lett?) analyse av valget. Kan fex ikke tenke meg at velgerne bevisst har sett etter eldre kandidater på listene. Har nok mer sammenheng med personene. Kanskje partiene skulle gå mer aktivt etter unge kandidater. (noen av oss synes forresten ikke 50 år er så veldig gammelt.) Litt spennende blir det jo å se hvilken veg Kari A ser når det gjelder varaordfører, høyre eller venstre. Kanskje på tide med varaordfører fra Eggedal? Dessuten spennende med sammenstning av hovedutvalgene. Enig med deg i, det lille jeg har sett, at Håkon H ikke bare har vært en mann for sine egne velgere. Viser bare at det går an å stå for noe, og samtidig se lenger enn til nesetippen – sin egen. Forøvrig er vel alle deler av kommunen representert?

  1. Jeg føler ikke behov for en «tung» analyse av valget. Såååå viktig er det ikke når noen hundre sigdølinger trår frem for å slenge en lapp oppi en kasse :). Hvorfor tror du ikke at eldre folk ser etter eldre folk på lista, når det er slik at unge folk visstnok ser etter yngre folk (er vel derfor Senterpartiet har plassert yngre på lista?)?

   Jeg kommer tilbake med mine stalltips i forhold til ordfører/varaordfører, men i mitt innlegg Et sideblikk på sigdalspolitikken fra Birger Moen har jeg allerede pekt på hva jeg tror:

   Denne gang tipper jeg Kari og gjengen kaster blikket først mot Høyre. Hellik Kolbjørnsrud og Åse Lene Eckhoff har vært mer og mer opptatt av å spille på lag med Senterpartiet. Det er svært tydelig at Senterpartiets gruppeleder Torstein Aasen og Kolbjørnsrud koser seg «glugg i hjel» når de kan prate i formannskapet, på felles gruppemøte eller bare over kaffekoppen. Eller som Birger Moen skriver det så treffende om Hellik:

   Selv om han verbalt kan engasjere og opponere, så faller også han fint tilbake i «folden» når status skal gjøres opp.

   Senterpartiet har nok gitt opp å tøyle Stegane med en posisjon. Nå vil de søke etter andre som de håper kan logre uten å være for svake heller. Derfor faller nok Jan Midtskogen og Arbeiderpartiet bort som samarbeidspartner.

   Når det gjelder min kritikk av Håkon Hofton og Fremskrittspartiet, så er det rett og slett ideologisk begrunnet. Jeg er liberalist, noe Fremskrittspartiet også hevder å være. Har ennå til gode å se Håkon Hofton komme med noe som smaker av liberalisme – heller tvert imot.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *