Lys i alle glas – Earth Hour

I Buskerud finnes det et bosettingsprosjekt ved navn «Lys i alle glas (=vinduene)» som tar sikte på å gi nytt liv til fraflyttede gårdsbruk – det skal jo da vises ved at det skinner lys i vinduene. Når lørdagskvelden kommer håper jeg virkelig at flest mulig folk viser lys i alle vinduene og på den måten avviser den tåpelige Earth Hour-gimmicken som miljøbevegelsen og andre med dårlig samvittighet har satt i sving.

Misforstå meg ikke, jeg er tilhenger av å spare strøm og på den måten penger. Jeg er ikke tilhenger av å late som om jeg er miljøvennlig og «liksom» tenke på jordens ve og vel. Du er kanskje blant dem som skal skru av lyset lørdag kveld og kose deg med litt rødvin og fotballkampen mens TV’en sørger for å lyse opp stua? For meg er det en falsk samvittighetslindrer av en annen verden. Hos oss sparer vi strøm der det går an – vi har ikke lys på i rom som ingen befinner seg i, utelampene fungerer med sensor og lyser kun når mennesker eller dyr spankulerer forbi.

Miljøbevegelsen fabler om å vise solidaritet med «dem som ikke har det så godt» andre steder i verden og samtidig vise med lysaksjonen at vi står sammen mot klimaendringer. Jeg gjør heller som mitt alter ego Gjerrigknarken: sparer alltid på strømmen, blir gladere når strømregningen blir lavere og lommeboka fullere og bidrar på den måten til å senke energibehovet. Men jeg tror ikke på å gå tilbake til steinalderen for å redde verden – ei heller i en stakkars liten time en lørdagskveld. Det samme mener bloggeren Vampus.

For en tid tilbake kunne lokalavisen bringe den fantastisk spennende nyheten om at Øvre Eiker kommune skulle delta i Earth Hour og slukke lyset i kommunale bygg lørdag 26. mars kl. 20.30. Regner med at det er snakk om rådhuset der det sikkert foregår utrolig mye byråkratisk aktivitet denne kvelden?

Kampanjeleder Ina Toften for Earth Hour Norge gjør som de fleste andre miljøfantastene: hun tar en times lysslukking til inntekt for noe større:

Earth Hour handler ikke om strømsparing, Earth Hour er en verdensomspennende symbolsk markering. Alle med tilgang til en lysbryter har sjansen til å bidra. Kampanjen er et globalt og visuelt uttrykk for folks vilje og evne til å stå sammen mot klimaendringer. Budskapet om samarbeid mot klimaendringer går både til verdens ledere og til alle oss andre som deltar. Earth Hour gir oss alle en anledning til å gjøre mer, lære mer, – og kreve mer. Slukker du lyset, gir du en klar beskjed til politikerne og andre: Klimautfordringen møter vi sammen. Vis at du vil være en del av løsningen: Slukk lyset for klima og natur – og gjør mer.

Sitat: http://www.bygdeposten.no/ovreeiker/article5504923.ece?&show_all_comments=true#comment-2552668

Som et tilsvar til hennes ønske om å la Earth Hour stå som et «monument» mot klimaendringer, kunne jeg ikke dy meg for å utdype mine egne meninger:

For noe sprøyt, men så skal vel også en kampanjeleder gjøre jobben sin.

Earth Hour er i mine øyne en latterlig gimmick som skal få folk til å slå av lyset i en time for å “vise engasjement”. Jeg er sparsommelig hele året og har god samvittighet for det lyset jeg har på den lørdagskvelden som andre later som om de er “engasjerte”.

Folk og kommuner bruker en slik mediajippo for å døyve sin egen dårlige samvittighet. De aller fleste er nemlig elendige til å spare strøm i sine omgivelser. Hva slags signaleffekt gir Øvre Eiker dersom de kun makter å slå av lyset en time en dag i året (vi snakker om en lørdagskveld, jeg er overrasket over hvor mange kommunale bygg som trenger belysning en slik kveld – jobber det mange på rådhuset, mon tro?)

Du vil kanskje ikke tro det, men min oppfordring er enklere enn kampanjens: spar alltid på strømmen. Slå alltid av lyset når det ikke behøves. Det trenger vi ikke en time på lørdagskvelden for å lære, det trenger nordmenn tydeligvis et halvt liv for å få inn i hjernebarken.

Jeg oppfordrer alle til å spare hele året, ikke bare leke miljøvennlige en liten time en lørdagskveld i mars måned.

Er forøvrig overrasket over at kampanjelederen for Earth Hour tar eventuell lysslukking til inntekt for troen på menneskeskapte klimaendringer – men det er nå en helt annen diskusjon.

Sitat: http://www.bygdeposten.no/ovreeiker/article5504923.ece?&show_all_comments=true#comment-2554074

Kort sammenfattet: a) Glem Earth Hour og b) Spar alltid strøm når du kan.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *