Misbruk av søppelcontainerne og den sigdalske gjestfriheten

 

Sigdal har mange hytter – faktisk flere hytter enn fastboende. Da er det ikke fritt for at det blir litt søppel. Gebyr for hytterenovasjon er ikke all verdens, faktisk betaler jeg for min hytte i en annen kommune over tre ganger så mye som en hytteeier i Sigdal må gjøre.
 
Men jeg er ingen tilhenger av skatter og avgifter, så jeg er ikke den første til å mase om økte gebyrer. Men en prisgunstig ordning er avhengig av at folk flest ordner opp etter seg – og det er tydeligvis ikke lett å gjøre i Sigdal. Kommunen har plassert ut containere rundt forbi i bygda som er beregnet på hytteeierne slik at de kan bli kvitt søpla si – en gjestfri ordning. Men containerne blir til stadighet misbrukt – både av hyttefolk, fastboende og forbikjørende uten tilknytning til området vårt. 
 

Avfallscontainer for hyttefolk i Sigdal kommune

Dette temaet har med jevne mellomrom blitt tatt opp, både i media (f.eks. for tre år siden i Bygdeposten) og via kommunens egen informasjonsblekke. Men folk bryr seg ikke og lemper dritten sin både i og rundt containerne. Teknisk etat fortviler nok og har nå fått satt opp skilt som skal skremme bort søppelturistene. Men hjelper det noe særlig?
 
En ting er at bygdefolket til tider lemper husholdningsavfallet sitt i containerne – det kan jeg til nød akseptere. Men at bygde- og hyttefolk ikke samler opp resten av skrotet sitt og leverer det ved avfallsanlegget i Nedre Eggedal lørdag kl. 10-14 er for meg uforståelig.
 
Som du kan se på bildene som jeg har tatt ved containerne ved Lauvlia, så tror visst enkelte at de kan lempe alt skrotet sitt der – "dessverre" så er det jo noen trofaste og pliktoppfyllende medarbeidere fra teknisk etat som rydder opp. Hva ville skjedd dersom de ikke gjorde det?
 
I kommunen på Sørlandet der jeg har hytte innførte de for et par år siden et nytt system som har funket bra i mine øyne. Alle hyttecontainerne var til stadighet fulle av ting som ikke hørte hjemme der, og noe måtte gjøres. 
 
Det kan virke som om kommunen har et oversiktelig register over hytteeierne. I alle fall fikk vi tilsendt nøkkel som passer til en papircontainer og en husholdningsavfallcontainer i nærheten av hytta vår. Vips, var problemet borte. Kan noe slikt være en løsning også i Sigdal?
 
Jeg har forståelse for at bygdefolk ikke liker noe slikt, siden de gjerne vil kjøre søpla si til en container og bli kvitt hele greia. Men forsøplingen i kommunen vår langs veiene er et problem!
 
Det er ikke lenge siden jeg ved containerne ved Kolsrud oppdaget en av disse transportbilene (nevner ikke navn) som fyker opp og ned fylkesveien hver eneste dag. Transportøren var i ferd med å kvitte seg med papp, kartong og paller. Er det mulig? Skal vi godta at vi alle til slutt må betale høyere renovasjonsgebyrer fordi noen snyltere misbruker vårt enkle system?
 
Tar du ballen, ordfører Kari Ask? Er saken stor nok for en interpellasjon, mon tro?
 

1 kommentar

  1. Måten søppel håndteres på har forundret meg også det året jeg har hytte på Sandsbråten. Ved brua er det glass/metall og papp/papir på ene siden av sundet og restavfall på den andre siden av sundet. Det er ikke sjelden jeg kommer over alt mulig rusk og rask som ikke er papir i papir containeren. Ved ett tilfelle påpekte jeg overfor en dame som kastet restavfallet sitt i papir containeren at det var restavfalls container på andre siden av broen. Fikk da kontant beskjed om at hvis jeg ikke var søppel politiet så kunne jeg bare holde kjeft.
    Rundt restavfalls containeren ligger det ALLTID masse skrot og skrap som folk lemper ut av bilen sin. Jeg er enig i at det er ufattelig at det kan være så vanskelig å ta turen til avfalls anlegget i Nedre Eggedal.
    Etter å ha overtatt en gammel hytte hvor ingenting er kastet de siste 40 årene har det blitt noen turer opp til Nedre Eggedal. Jeg forundres imidlertid litt over hvordan avfallsanlegget opererer. Første gang jeg dro opp hadde jeg samvittighetsfullt sortert avfallet i de kategoriene jeg er vant til i Horten(Her må det betales for det som går i restavfalls containeren). På avfallsanlegget i Nedre Eggedal opplever jeg at sorteringen ikke er så nøye. Erfaringen er at det meste går rett i søppelbilen som står der. Resultat, jeg gidder ikke lenger sortere så nøye før jeg drar dit. Nå skal ikke jeg blande meg i hvordan Sigdal kommune håndterer avfallet sitt, men som sagt, jeg er overrasket over at sorteringen ikke er så "nøye".

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *