Det har falt Henrik Fremgård fra Senterungdommen tungt for brystet at Johannes Michielsen, bosatt i Krødsherad og arbeidstaker i Sigdal kommune, skrev leserinnlegget «Perspektiv på kommunene» i Bygdeposten 30. oktober (kun papirutgave). Jeg stiller meg spørsmålet om Fremgård vil pålegge kommunalt ansatte munnkurv? Jeg mener vi tvertimot bør berømme alle som deltar i demokratiske prosesser, både som ansatte og privatpersoner.
Fremgård er ikke fornøyd med at Michielsen (som Fremgård visst forsøker å fornorske ved å kalle han Mikkelsen to ganger?) ytrer sin personlige mening om kommunestrukturen i vårt område.
Grunnen til at Fremgård helst ville at Michielsen hadde holdt kjeft, er klar for meg. Michielsen sier seg lite fornøyd med Senterungdommens holdning til kommunereformen, men er mer fornøyd med AUF, FpU og Unge Høyre. Michielsen skrev:
SP-ungdommer forbauset meg mest, selv om de var klarest i sin tale. De uttaler at de helst vil bygge leskur. Jeg spurte meg selv: «hvis de som er framtiden velger en konservativ tilnærming, hvor skal dette bære hen?»
FPU, AUF og Unge Høyre ga meg derimot håp, de var optimistisk, framsynt og løsningsorientert. Jeg mener at vi må forme framtiden før framtiden former oss. Vi har ikke lov å sitte stille, for stillstand betyr per definisjon tilbakegang. Stillstand er etter mitt syn det motsatte av bærekraft.
Sitat: Bygdeposten, 30. oktober 2014 (side 12 – kun papirutgave)
Innlegget fra Johannes Michielsen er hans egne tanker, undertegnet som privatperson. Henrik Fremgård fra Senterungdommen burde ha reagert på innholdet og konsentrert seg om å argumentere for sitt syn på saken, ikke angripe Michielsen fordi han jobber i Sigdal kommune.
En ting er at Fremgård permanent titulerer leserbrevskribenten Michielsen som «teknisk sjef», selv om kommunestyremedlem Fremgård dog må innrømme at «Johannes Mikkelsen (sic!) undertegnet ikke sitt leserinnlegg med teknisk sjef i Sigdal kommune». Men Fremgård ser faktisk ikke ut til å mene at saksbehandlere og ledere bør drive med politikk i det hele tatt. Han skriver nemlig:
Hvilken situasjon vil Sigdal få hvis alle saksbehandlere og ledere, som jobber med å utføre og forberede politiske saker til behandling, skal drive med politikk på fritiden.
Sitat: Bygdeposten 15. november 2014 (side 11 – kun papirutgave)
Jeg vet ikke om Fremgård har tenkt likedan når det gjelder en kommunestyrerepresentant fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet som de senere årene har vært saksbehandlere og attpåtil folkevalgte med de mulige inhabilitetsproblemene (noe de ganske sikkert har løst greit)? Det ser ut til at Fremgård har større problemer med å svelge at en ikke-folkevalgt ansatt forteller sin personlige mening om en sak.
Jeg kan berolige Fremgård med at vi andre politikere har tenkt gjennom problemstillingen – og han kan ta det helt med ro. I 2010 vedtok kommunestyret i Sigdal en informasjonsplan med etiske retningslinjer. Den har vel neppe Senterungdommen fått med seg?
Jeg siterer:
Etiske retningslinjer for kommunens informasjonsvirksomhet
Disse retningslinjene gjelder for alle ansatte i Sigdal kommune. Formålet med disse er å fremme lokaldemokratiet. […]
Forhold til pressen
Kommunens ansatte skal:
• Alle ansatte i kommunen kan uttale seg til pressen om sitt arbeidsområde.
• Skille mellom når en snakker som privatperson (har meining om kommunens politikk) eller uttaler seg om sitt arbeidsområde i kommunen. (min utheving)Sitat: Sak 51/10 vedtatt i kommunestyret 18. juni 2010 – siden 220ff.
Så spørs det vel kanskje om problemet i denne saken er at Senterungdommen får mild kritikk, mer enn at en sjef i kommunen uttaler seg?
For det er tydelig for meg i alle fall at privatpersonen Johannes Michielsen absolutt har klart å skille mellom privatpersonen Johannes Michielsen og teknisk sjef Johannes Michielsen.