Registreringen i Styrevervregisteret – nødvendighet eller tullball?

Staten, media og andre nysgjerrigperer elsker å følge med på hva folk i samfunnet driver på med. For et par år siden ble medlemmene i kommunestyret i Sigdal oppfordret til å registrere alle våre verv og interesser i Styrevervregisteret som driftes av KS (Kommunenes Sentralforbund). Lørdag forteller Bygdeposten at det er laber interesse for å registrere seg blant ansatte og folkevalgte i Midtfylket.

Man kan jo lure på hva som er poenget med registreringen? Hos KS selv heter det følgende om registeret:

Styrevervregisteret er et verktøy som KS tilbyr kommuner, fylkeskommuner og kommunalt eide selskaper å ta i bruk. Det er frivillig om den enkelte kommune, fylkeskommune eller kommunalt eide selskap vil knytte seg til Styrevervregisteret, og om man vil benytte seg av alle mulighetene registeret gir. Det er videre også frivillig om den enkelte personen i kommunen, fylkeskommunen eller kommunalt eid selskap ønsker å la verv og økonomiske interesser om seg selv bli registrert. Styrevervregisteret vil derfor ikke gi en fult ut dekkende oversikt over alle verv og økonomiske interesser personer i kommunal sektor har.

Sitat: http://www.styrevervregisteret.no/Default.aspx

Jeg kan selvsagt se argumentet om at offentligheten skal kunne følge med på om de folkevalgte eller ansatte i kommunen ikke blander roller og lar seg «influere» alt etter hva de jobber med eller hvor de sanker inn godtgjøring til å finansiere brunost på skiva. Som Bygdeposten skriver, er det kun 8 av 21 kommunestyremedlemmer i Sigdal som har registrert seg i registeret. Det er sikkert nok av grunner til at folk ikke gidder eller ønsker å stå registrert, jeg selv har gjort det – men mer av lyst til å teste teknologien og se «hva som skjer».

Dersom du ikke gidder å søke opp de folkevalgte du har lyst til å kikke på, kan du jo ganske enkelt lese det her i blogginnlegget mitt. All informasjon er jo offentlig, så da er det vel bare for meg å «knabbe» den? But what’s the point? I don’t know. Jeg legger uansett merke til at 3 av 5 Venstre-representanter har registrert seg (mens 1 av 3 Ap’ere, 2 av 11 Sp’ere, 1 av 2 H-folk og 1 av 2-FrP-representanter har gjort det samme), det passer i alle fall godt inn i bildet om Venstre som et parti som kjemper for åpenhet…Kanskje i motsetning til enkelte andre?

Gunhild Aaby Albjerk, Senterpartiet:

Gunhild Aaby Albjerk

Kari Kolbræk Ask, Senterpartiet:

Kari Kolbræk Ask

Frode Borge, Fremskrittspartiet:

Frode Borge

Hellik Kolbjørnsrud, Høyre:

Hellik Kolbjørnsrud

Sigrid Kvisle, Venstre:

Sigrid Kvisle

Jan Midtskogen, Arbeiderpartiet:

Jan Midtskogen

Rune K. Nikolaisen, Venstre:

Rune K. Nikolaisen

Runolv Stegane, Venstre:

Runolv Stegane

Hva synes du? Er det viktig at politikere registrerer sine næringsinteresser, jobbforhold og andre forhold? Har du en rett til å få vite noe om oss politikere – bortsett fra hva vi mener om saker og ting?

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *