Tirsdag 20. mars arrangeres Barnehagedagen 2012 som skal sette fokus på betydningen av barnehagene i samfunnet vårt.
I den forbindelse har barnehagene i Sigdal invitert oss politikere til å være gjestearbeidere. Rune stiller opp i Nerstad barnehage!
Barnehagedagen er en markering i regi av Fagforbundet og Utdanningsforbundet som arrangeres for åttende året på rad, hvor hensikten er å sette søkelys på barnehage.
Jeg synes det er smart av barnehagene å invitere oss politikere til å delta i noen hektiske timer for å oppleve en barnehagehverdag, men det er jo dessverre ikke slik at politikerne kan "jobbe" alle steder som mottar offentlige midler. Likevel, når det faktisk passer med en tilværelse som gjestearbeider, så stiller jeg gjerne opp.
Jeg antar at de barnehageansatte ønsker å formidle at ressursene de får tildelt er knappe og brukes på mest mulig måte. Som hovedutvalgspolitiker i oppvekst og kultur gjennom mange år, har jeg dessverre ikke helt inntrykk av at barnehagestyrere og -ansatte forstår at en politiker må tenke mer enn bare på en sektor.
Og det er her vi kommer til sakens kjerne. Jeg stiller gjerne opp for å få en forståelse av hvordan det er å jobbe i barnehage. Men jeg er ikke så sikker på om barnehageansatte og økonomiansvarlige (styrer, foreldrestyrer) er like "gira" på å stille opp i andre sektorer eller på andre arbeidsplasser for å se hvor skoen trykker hos dem. Og det er selvsagt ikke typisk for en sektor, det gjelder alle arbeidstakere uansett hvor de befinner seg.
Skoen trykker mange steder. Vi kommunepolitikere har ikke midler til rådighet til å tilfredsstille alle (generelt er folk uansett aldri fornøyd), noe rådmann Jens Sveaass har poengtert utallige ganger (det er en kake som skal fordeles til alle – vi har ingen mulighet til å gjøre kaken større før utdeling).
Det er kjempepositivt at barnehagen åpner seg for andre enn foreldrene og på den måten viser frem hvordan det jobbes i barnehagehverdagen. Men det betyr altså ikke nødvendigvis at forståelse gir økte summer.