Sigdalspolitikerne peker nese til BTV Innkjøp

Du vet kanskje ikke hva BTV Innkjøp er for noe?

Vi snakker om et innkjøpssamarbeid mellom fylkeskommunene Buskerud, Telemark og Vestfolk  og en rekke kommuner i regionen. Det hele dreier seg om en byråkratisk organisering som skal sørge for at lover og regler følges i forbindelse med offentlige anskaffelser – i tillegg ordner BTV Innkjøp med rammeavtaler med bedrifter.

Og det er her Runes skepsis dukker opp: Vi snakker i praksis om en monopolisering der enkelte bedrifter får et ben innenfor det offentlige og kan skumme fløten av våre skattepenger.

Hadde jeg vært byråkrat i en kommune, ville jeg så absolutt ha ønsket å gjøre minst mulig når varer og tjenester skal kjøpes inn. Men som politiker og bevisst skatteborger ønsker jeg et annet fokus. Og derfor var det en stor glede for meg å kunne røske litt opp i Sigdal kommunes tankegang på området i kommunestyremøtet sist torsdag.

Sigdal kommune er en liten kommune med et næringsliv som trenger vår assistanse der det er hensiktsmessig (og uten at det gis tilskudd, støtte osv.). Når administrasjonen i kommunen har ønsket å begrense det offentliges handlefrihet når det gjelder innkjøp av varer og tjenester, har de samtidig gjort det vanskeligere for vårt lokale næringsliv å delta i kampen om oppdrag som kommunen har.

Som jeg sa det litt flåsete i kommunestyret: Dersom en enhet i kommunen er på jakt etter en kompetent elektriker for å "skifte en lyspære", har vi hittil vært forpliktet til å kontakte en elektriker med rammeavtale. Det har ikke spilt noe rolle om servicenivået er labert, timeprisen er skyhøy og kvaliteten er kjip. Kun tilbydere på BTV Innkjøp sin liste kunne brukes.

Nå satser vi på andre boller: Kommunestyret i Sigdal vedtok enstemmig mitt forslag om å fortsette innkjøpssamarbeidet i BTV ang. varer, mens hver enhet stilles fritt til å kjøpe tjenester fra gunstigste tilbyder (altså uavhengig av tvangslisten fra BTV Innkjøp).

Så får det heller være at rådmannen ikke var helt fornøyd med at det kan bli noe mer å gjøre for de enkelte enhetene i kommunen og at han kanskje får litt pepper fra revisjonen som helst vil ha en så enkel jobb som mulig (altså ha rammeavtaler).

Vedtaket bør gi mer fleksibilitet til enhetsledere om å velge tjenestetilbyder som er best på service og gode på pris – nettopp slik det lokale næringslivet i Sigdal ofte er! BRUK DET LOKALE NÆRINGSLIVET!

Bård Sverre Fossen fra Høyre hadde forøvrig en interpellasjon innenfor samme emnet i kommunestyremøtet. Der ba han ordføreren om å hjelpe mer til for at det lokale næringslivet skal "forstå" hvordan innkjøpsbyråkratiet fungerer. Sammen med mitt forslag håper jeg næringslivet nå ser mulighetene for å tilby sine supre tjenester!

2 kommentarer

  1. Hei!
    Jeg er rektor ved en skole som er med i innkjøpssamarbeidet i BTV, og jeg ser at det på mange måter er en bra avtale for kommunene. Forslaget du fikk gjennom i kommunestyret i Sigdal, gjør det enda enklere å utnytte ressursene godt. Det eneste jeg savner er et punkt om at en enhet også kan handle varer lokalt, dersom en lokal forhandler kan tilby en bedre pris for samme varen, enn rimeligste forhandler i BTV-samarbeidet. Det blir for dumt når vaktmesteren må kjøre dobbelt så langt for å kjøpe skruer som er 30% dyrere.

    1. Er veldig enig, men torde ikke strekke strikken for langt i denne omgang for å få kommunen ut av hele innkjøpssamarbeidet. Forøvrig bruker (forhåpentligvis) de lokale enhetene «hue» – uten at jeg vil gå i detalj hva det betyr i varesammenhengen 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *