Stiller du til gjenvalg?

Nå som det er ca. ett år til kommune- og fylkestingsvalget 2011 begynner faktisk temperaturen å stige litt her og der. Nominasjonskomiteene til partiene i de større byene er godt i gang med å vrake ubrukelige politikere og lete med «lys og lykte» etter nye talenter. I Sigdal er man heldigvis mer avslappet, men igår ringte Drammens Tidende for å høre med oss kommunestyremedlemmer om vi stiller til gjenvalg.

Må ærlig innrømme at jeg ikke har tenkt over saken før journalisten kastet frem spørsmålet «Stiller du til gjenvalg?». Men hjernecella er kjapt i sving, lynrask overveielse førte like kjapt til svaret «Ja, det kan jeg tenke meg». I etterkant har jeg spurt meg selv om hvorfor svaret kom så kjapt.

Politikk er moro og spennende. Man er nær sakene som på mange måte influerer på menneskers hverdag, til og med om man er et menig kommunestyremedlem. I en liten kommune som Sigdal har man innflytelse enten man er kommunestyremedlem eller bare vanlig borger. Veien er kort til «makta» og både politikere og administrasjon lytter til «folket». Det er bra.

En ulempe er selvsagt all tiden som går bort til møter hvor man egentlig vet utfallet av saker. De fleste politiske saker diskuteres i alle mulige fora før de endelig avgjøres i kommunestyret. I Sigdal har vi en hovedutvalgstruktur hvor administrasjonens saksforberedelser tas opp til vurdering, før mange av sakene finner veien videre til formannskap og kommunestyre. Dermed blir det mye av de samme diskusjonene om og om igjen.

En annen ulempe er at vanlige kommunestyremedlemmer ikke får med seg hva som skjer på «kammerset» (for Sigdals vedkommende er det formannskapet). Gud hvor jeg hater setningen om at «nei, men dette har vi jo snakket om i formannskapet». Formannskapsmedlemmene gir inntrykk av å være en egen klubb som jobber med ting utenfor saksgang (typisk at det nevnes muntlige orienteringer som ikke finnes skriftlig å lese noe sted). Hierarkiet er i orden, for å si det slik.

Dette høres kanskje litt «såra og vonbroten» ut, men er egentlig ikke så ille dersom man har vett til å ikke sluke alt rått i kommunestyret. Jeg har ingen skrupler for å etterspørre informasjon, stille spørsmål ved ting jeg synes det lukter ullent av osv. DET burde flere gjøre. Noen bruker «tjenesteveien» og holder seg til diskusjoner i partigruppene, men holder konstant munnen i kommunestyret. DET synes jeg er feil. Et demokrati lever av å informere folket om uenigheter og debatter, ikke å skjule ting på bakrommet.

Jeg gleder meg til å drive valgkamp for det jeg tror på av løsninger for vår lille kommune, selv om jeg synes partipolitikk er noe herk å drive blant 3 500 innbyggere. Skal definitivt ikke legge skjul på at jeg er tilhenger av en bygdeliste som samler folk med en genuin interesse for bygdas vel og som ikke må forsvare fylkes- og stortingspolitikere som til stadighet utøver sin gjerning på en måte som ikke alltid er til vår fordel. Samtidig har jeg ingen problemer med å finne meg til rette i en partigruppe hvor det er «høyt under taket». Det har jeg så absolutt opplevd i inneværende periode i Venstres gruppe.

Men i første omgang gleder jeg meg til en valgkamp hvor vi får frem forskjellene mellom oss, ingenting er kjedeligere enn å være enig om alt og alle! Du kommer nok til å lese både det ene og det andre i min blogg fremover, forhåpentligvis er noe av det engasjerende slik at vi kan diskutere. Jeg gleder meg!

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *