Ultralokale aviser

Jeg bor i Sigdal. Vi har to aviser som visstnok skal dekke nyheter fra vårt område, Bygdeposten og Drammens Tidende. Bygdeposten dekker kommunene Modum, Sigdal, Krødsherad og Øvre Eiker, mens Drammens Tidende dekker nedre deler av Buskerud inkludert de ovennevnte kommunene.

Drammens Tidende har de siste årene skiftet fokus fra å være en avis for Buskerud (het tidligere Buskeruds Blad) til å bli en avis for den nære Drammensregionen med litt attåt fra bygdene. Hvordan tror du dette har gått her på bygda?

aviskatalogen.no kan jeg lese tall som forteller meg hva slags aviser bygdefolket i min hjemkommune leser:

 • Bygdeposten 1042 eks. (dekningsgrad 68,2%)
 • Drammens Tidende 504 eks. (dekningsgrad 32,9%)
 • Aftenpostens morgenutgave 95 eks. (dekningsgrad 6,2%)
 • Nationen 66 eks. (dekningsgrad 4,3%)

Ser i dagens Bygdeposten (som jeg kan lese mens jeg ligger med pc’en i senga fordi jeg leser pdf-utgaven lenge før jeg orker å bevege meg ut til postkassa) at BP reklamerer stolt med at de er dobbelt så store som Drammens Tidende i Sigdal. Er det noe rart? Jeg er i alle fall ikke overrasket.

Alle som har levd en stund har merket hvordan Drammens Tidende har endret fokus bort på fra Sigdalsstoffet. Jeg selv abonnerer fortsatt på begge avisene og har godt sammenligningsgrunnlag. Hver uke dukker det kanskje opp to-tre artikler som omhandler noe fra bygda. Er det nok for oss lokalfolk til å forsvare et abonnement av en regional avis?

Utviklingen i det norske avismarkedet er tydelig. De ultralokale avisene er på fremmarsj, mens de nasjonale og regionale er kraftig på tilbakeveien. Drammens Tidende har ingen annen mulighet enn å bli en saftig lokalavis for Drammen og fortsette sin vektlegging av ordfører Tore Opdal Hansen, strandpromenaden, Ypsilonbrua, leserbrevene fra alle de merkelige drammensfolkene som ikke ser ut til å gjøre annet med dagen sin enn å skrive leserbrev og annet som overhodet ikke interesserer oss i periferien.

Jeg håper Bygdeposten blir en tøffere avis og øker utgivelsesfrekvensen. I dag kommer avisen tre dager i uken. Undertegnede er et avisdyr og må ha noe å bla i hver eneste dag. Gi meg daglig Bygdeposten og jeg kutter ut Drammens Tidende, kanskje det er flere som tenker som meg?

4 kommentarer

 1. Hei Rune
  Du beskriver et godt eksempel på en generell medietrend som gjelder mange steder hvor fådagers aviser med et svært lokalt utgangspunkt har stor oppslutning i lokalsamfunnet, og hvor regionsavisen ikke har muligheten til å dekke like tett og i større grad rammes av nedgangen i avislesing.

  For å fange opp dette har vi Drammens Tidende et godt fellesskap med ultralokale aviser i nesten alle kommunene, med Bygdeposten som et unntak fordi det er A-pressen som driver den.

  Men jeg har et par små innspill: Drammens Tidende har det siste året reversert den trenden som du beskriver som startet for ti år siden da man gikk fra å være avis for Buskerud til en avis for Drammensregionen, og deretter med mer fokus på Drammen. Nå vil vi være hele regionens avis, og speile det viktigste i hver kommune. Derfor har vi økt fokus og antall saker fra de fleste lokalsamfunnene.

  Dekningen er heller ikke så ulik for regionen. I fjor hadde vi i snitt en sak (ikke notis) for omlag hver 12-13 innbygger i omtrent alle kommunene. Det betyr at vi skrev relativt sett like mye om Sigdal og Modum som om Drammen. Vi har også vårt eneste lokalkontor i Modum, og et aktiv frilansvirksomhet, som tilsammen dekker mye av det sentrale i Midtfylket. Jeg syns også vi fanger opp de viktigste sakene, men vi mangler selvsagt den fulldekningen som de fem journalistene i Bygdeposten kan gi. Men slik jeg kjenner avisøkonomien tror jeg det vanskelig kan gjøres å utgi Bygdeposten flere dager i uka, det har jo allerede vært solide nedskjæringer i staben der. Mange lokalaviser med tilsvarende befolkningsgrunnlag kommer 1-2 dager i uka.

  Utfordringen vår er å ha nok innhold fra hvert sted som samtidig ikke gjør avisen for langdryg for alle som bor andre steder. Jeg vet at det oppleves som mye Drammen-fokus, men det bor nå engang ganske mange flere mennesker her enn i de andre kommunene og det speiler også nyhetsfokuset. Jeg skriver ikke her at vi er fornøyde. Vi ønsker å komme tettere på alle lokalsamfunnene i hele regionen, nettopp fordi det er et av våre viktigste mål. Gode innspill på hva vi kan fange opp mottas derfor med takk, og er med på å prege innholdet. vårt.

  Med vennlig hilsen

  Geir Arne Bore
  Ansvarlig redaktør

  1. Hei Geir Arne,

   mitt innlegg er overhodet ikke ment som noe angrep på Drammens Tidende – er jo selv abonnent. Jeg forsøker like gjerne å differensiere avisene i grupper som ultralokale og regionale for at folk skal forstå hvorfor det er slik at DT har mindre fokus på utkanten – noe jeg står fast på. Kommentaren din om at fokus på f.eks. Sigdal er like «heftig» som før oppfattes nok ikke slik av folket her i periferien – uansett om du kan belegge det i forhold til innbyggertall (siden innbyggertallet i Drammen øker og går ned i Sigdal skal det jo da også bli færre artikler).

   Vel ser vi av og til noen frilansjournalister som dekker kulturarrangementer a la Lauvlia og Hagan, men såvidt jeg husker har jeg ennå til gode å se en representant fra Drammens Tidende på et kommunestyremøte i Sigdal i inneværende periode. Hvis man da ikke regner med de to som i alle fall har arbeidet for DT og som sitter i kommunestyret selv 🙂 Folks følelse av at Drammens Tidende har «forlatt» bygda gir seg utslag ved at avisen ikke er nok tilstede sett i forhold til en lokalavis som dekker små og store hendelser.

   Jeg synes det blir litt halvhjertet av Drammens Tidende å påberope seg fokus på Sigdal, i perioden med lokalsider var det rimelig greit og enkelt å «telle» innlegg (såvidt meg bekjent var det tidligere også forskjellige utgaver som ble trykket til de forskjellige områder – riktig?). Har også tidligere vært i debatt med Drammens Tidende om dette med fokus på Midtfylket og Sigdal spesielt, den gang telte Knut Bråthen hver eneste lille snutt (skulle tro han telte alle artikler som inneholdt ordet Sigdal – noe som ble en del pga. tingretten i Hokksund….)

   Hvorfor vil ikke Drammens Tidende ta steget fullt ut og bli en Drammensavis? Kampen mot de ultralokale avisene er dere jo dømt til å tape i mine øyne?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *