1. skoledag i Slovakia

Mandag 4. oktober 2010 var min første skoledag her på Stredná odborná škola i Svit, Slovakia, og jeg følte meg like spent som en førsteklassing. Det hele startet med en offisiell visitt til rektoren og hans mange ansatte i administrasjonen. Jeg må si jeg ble overrasket over å se hvor mange som arbeidet i administrasjonen, både som sekretærer og som regnskapsmedarbeidere. Jeg fikk forklart at skolen selv styrer økonomi og lønninger, så da vil jeg nok tro det er mye å gjøre. Kommunen har visst lite å gjøre med skolen.

Stredná odborná škola - inngangsparti

Rektor Miloš Čičmanec virker som en hyggelig mann som styrer en stor skute, men det er nok riktig å beskrive han mer som en direktør enn en pedagogisk leder. Men mulig jeg tar feil selvsagt…I tillegg er det tre viserektorer på skolen, noe som sikkert har sammenheng med at flere skoler i området har blitt slått sammen til en stor skole.

Jeg fikk utdelt min timeplan, men fikk beskjed om at denne bare var veiledende. Jeg kan stort sett gjøre som jeg vil, f.eks. bruke tid til å samtale med andre lærere eller være med i timene.

Siden vi brukte endel tid hos rektor, fikk jeg tid til 4 skoletimer idag. Jeg merker allerede at lærerne peser mellom klasser og timer, mye pauser er det ikke snakk om. Timene og pausene organiseres slik:

  • 1. time 0800-0845
  • 2. time 0855-0940
  • 3. time 0955-1040
  • 4. time 1045-1130
  • 5. time 1135-1220
  • 6. time 1225-1310
  • 7. time 1315-1400

Noen ganger har visst elevene ogsa nullte time, den starter allerede kl. 0710. Godt jeg slipper den i alle fall…Som du kan se er det rimelig hektisk med kun korte pauser på 10 min, 15 min, 5 min, 5 min, 5 min og 5 min. Jeg har selvsagt allerede sett at det mangler en lengre pause midt på dagen til å spise og slikt, men lærerne her forteller at et kvarters pause må være nok.

Mitt første møte med elever og undervisningen fant sted i 2. time – engelsk i klasse 4c – elevene er 17-18 år gamle. Læreren hadde massemedia som tema. Jeg synes elevene på en god måte deltok i undervisningen, det var lærerstyrt, men samtidig kom elevene med sine synspunkter. De diskuterte hvordan massemedia influerer på vår hverdag, positive og negative ting ble vektlagt. De fleste hadde få hemninger med å bruke engelsk. Læreren hadde forberedt endel tekst på tavla, så jeg går ut fra at rommet ikke er blokkert mye. Hun må ha gjort dette på forhånd.

2. time mandag 4. oktober 2010 på Stredná odborná škola
Tavlebilde fra timen som omhandlet massemedia

I 3. time var jeg i en annen engelskklasse med like gamle elever, klasse 4B. Denne klassen hadde en annen engelsklærer. Temaet var relationships/forhold mellom mennesker, og jeg synes nok at kommunikasjonen gikk vanskeligere i denne gruppen. Tipper det hadde med emnet å gjøre, som ikke var like konkret som tv-titting osv i timen før. Men vi får se, imorgen skal jeg undervise i denne klassen og ta opp tråden om vennskap osv.

Engelskgjengen som jobbet med mellommenneskelige forhold - relationships
Tavlebilde fra timen om mellommenneskelige forhold - relationships

I 4. time var jeg i en time i faget etikk, noe jeg synes virket spennende. Vi brukte endel tid på å diskutere på engelsk, elevene virket oppriktig interesserte og oppvakte. Læreren hadde en åpen form for tilnærming til elevene, selv om hun fortalte meg at hun kun har hatt dem noen få timer hittil dette skoleåret. Elevene skulle forøvrig jobbe på en nettside fra Junior Achievement som gir elevene anledning til å diskutere etiske dilemmaer f.eks. i arbeidslivet. Siden jeg også er interessert i moral, etikk og filosofi, kunne jeg ikke dy meg for å fortelle litt om mine egne meninger, f.eks. rundt emnet egoisme.

Elevene i etikktimen jobber med bærbare pc'er

I 5. time besøkte jeg tyskelevene i 3B. De fikk i oppdrag å intervjue meg for å finne ut mest mulig. Selv om det tok litt tid for elevene å våge å spørre, så ble det bedre etter hvert. Da jeg fikk oppdrag om å intervjue elevene, fikk jeg selv oppleve hvor vanskelig det er å stille spørsmål…. Må likevel si at jeg ble overrasket over å høre at flere av elevene i gruppen har hatt tysk i opptil 10 år, uten at de muntlige språkkunnskapene deres gjenspeiler dette. Læreren forklarte meg at det fortsatt er slik at eksamen vektlegger skriftlige ferdigheter, noe jeg ser på som svært diskutabelt. Hehe, du skulle ha sett ansiktene på flere av elevene da jeg sa «Sprechen ist wichtig, Grammatik ist Scheisse». Jeg heller i alle fall mer til den oppfatning at elevene lærer mer av å snakke enn å dytte i seg grammatikk fra dag 1. Grammatikken må komme senere.

Kun 5 elever tilstede i tysktimen - flere var syke

Jeg er faktisk ganske utslitt etter denne første dagen, nå tror jeg det er på tide med litt lunsj/middag. Og for ikke å snakke om en liten middagshvil…Men først en liten kikk på lærerarbeidsrommene som jeg er imponert over. Selv om teknikken ikke er der, har de rikelig med plass. Bildene nedenfor er tatt fra kontoret til 4-5 lærere som deler rom. Ta en kikk og døm selv:

2 lærerarbeidsplasser

Kanskje det er tid for å hvile litt innimellom?
Bra med skapplass

Skolen er av den eldre typen og litt slitt her og der, det spares nok der det er mulig – noe som er fullt forståelig. Nede i inngangspartiet kunne man kanskje hatt litt lys, men jeg fant da frem til utgangen…

Inngangspartiet til skolen

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *