3. skoledag i Slovakia

Jammen godt at jeg stort sett ikke behøver å undervise i 1. time…Igjen dukket Ludmila opp for å få hjelp til tyskleksen sin, som du kan se av bildet nedenfor (dessverre er jeg en så dårlig fotograf at Ludmila blundet på bildet) klarte tysklærer Miriam og jeg bragdene, men jammen var det ikke enkelt. Det dreide seg om betingelsessetninger og omskrivinger fra enkle setninger til sammensatte setninger og tilbake igjen. Jeg har null forståelse for at dette skal være viktig når utlendinger skal lære tysk for å undervise. Totalt bortkastet, men så forstår jeg vel kanskje heller ikke så mye av hva som forlanges av en tysklærer nå til dags i Slovakia 🙂

Miriam og Rune hjelper Ludmila med hjemmeleksene i tysk
Teite skriftlige grammatikkoppgaver uten rot i virkeligheten

Idag startet dagen til 2. time kl. 08.55 med en vikartime i tysk – hadde med meg en tysklærer, men jeg gjorde det meste av undervisningen selv. Begynner å få litt rutine i forhold til det å ha nye tyskelever, så timen gikk bort til å la elevene spørre meg og omvendt. Elevene gikk i 2. klasse (altså 16-17 år gamle) og kunne snakke relativt bra, synes jeg. De er svært forsiktige og veldig høflige (høflig tiltale – selv om jeg forteller at det ikke er nødvendig). Men de virker oppriktig interessert og har det gøy – jeg også. Som du kan se av bildene nedenfor, var det heller ikke her mange elever og jeg synes det er hyggelig å komme litt innpå elevene – blir bedre kjent med dem slik enn i en stor klasse.

Rune forklarer og snakker med en liten, hyggelig tyskgruppe
En gutt mangler i denne gruppa. Han var stort sett på do hele timen...

I 3. time styrte jeg en time engelsk med de eldste elevene. Disse hadde i forrige time om tv-titting og slikt, og jeg fortsatte i samme bane. Diskuterte (vel, var nok litt mye enveiskommunikasjon den timen) om positive og negative ting ved tv-titting. Ettersom det var veldig vanskelig å få mer enn 2-3 av de 7-8 elevene til å si noe, hoppet jeg heller over til en gruppeoppgaver der elevene skulle sette sammen en tv-kveld etter eget ønske.

De satt to og to og jobbet sammen, men jeg er usikker på hvor vant de er til slikt. Istedenfor å diskutere seg frem til en løsning, var det en elev som fikk gjennom viljen sin mens de andre var «fornøyde».

David og Roman jobber så det spruter...
Tre i en gruppe
Ivrige elever

I 4. time hadde jeg nok en klasse med de eldste elevene, her hadde jeg visst sagt i fra om på mandag at jeg ønsket å fortelle om Norge ved hjelp av pc og internett. Læreren hadde forberedt både prosjektor, pc og nettilgang, men jeg er nok til tider så småforvirret at jeg var dårlig forberedt på dette (husket ikke at jeg hadde sagt det). Men å ta på seg store skjorteemner og riste litt på armen er no problem, dermed brukte jeg timen til å presentere Norge geografisk, mitt hjemsted Sigdal, viktige ting som elgjakt, hvalfangst, fjorder, fjell, isbreer osv. Tror elevene synes det var en bra time, men de virket nok litt lettere sjokkert over mine noe «easy-going»» måte å undervise på. Jeg var i alle fall godt fornøyd.

I 5. time gjorde jeg team teaching med en engelsklærer der vi snakket om de to forskjellige skolesystemene i Norge og Slovakia. Timen fungerte meget bra og elevene var interesserte. Vi stilte mange spørsmål og fikk klarlagt forskjellene mellom systemene. Særlig overrasket var nok elevene over å høre at vi omtrent ikke har spesialskoler (at alle blir undervist på samme skole) samt at karakterer mangler helt til 8. klasse. De kunne rett og slett ikke forstå hvordan evalueringen foregår i barneskolen.

Stadig er det diskusjoner om mulige endringer av timeplanen min. Som jeg har nevnt tidligere, er Stredna odborna skola en skole som er slått sammen av flere skoler. Nå vil visst naboskolen også gjerne at jeg kommer dit for å undervise, det skjer vel imorgen. Samtidig er jeg blitt bedt om å holde en presentasjon om Norge i to timer i morgen. Dette skal skje i aulaen, så her regner jeg med mange besøkende. Synd, da blir det nok vanskeligere å kommunisere med elevene. To timer skal jeg fremføre, en time på engelsk og en time på tysk. Slik må det bli når elevene har enten tysk eller engelsk som fremmedspråk.

Nedenfor ser du de to lærerne som har mest med meg å gjøre mens de diskuterer hvordan timeplanen skal se ut de neste to dagene. Morsomt å bli snakket om uten å skjønne et kvekk – det går dessverre rimelig langsomt med slovakisklæringen.

Miriam og Adriana diskuterer Runes timeplan

Dermed er opplegget for kvelden klart….Det blir jobbing med en presentasjon. Har også avtalt med engelsklæreren til 2A at jeg skal gjøre noe i forhold til «food» – kanskje litt om norsk mat. Her har jeg gode muligheter til å indoktrinere alle slovakiske elever at nordmenn kun spiser smalahove, lutefisk og andre lekre delikatesser. Tja, jeg er jo ingen typisk nordmann når det gjelder matvaner, så jeg får vel fortelle om mitt liv som vegetarianer. Tipper jeg finner endel stuff på nettet som jeg kan bruke, men jeg får forsøke å begrense meg. Det må være enkelt og lettforståelig…what else is new?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *