4. skoledag i Slovakia

Som jeg skrev var jeg glad for å ikke ha 1. time, men nettopp slik var det idag. Måtte stå opp kl. 06 for å bli klar til skolestart kl. 08.

Hadde to timer med tysk, i begge gruppene synes jeg kommunikasjonen gikk bra. Vi snakket litt om løst og fast i begynnelsen, det vanlige med navn, alder, hobbyer, klokka osv. Deretter jobbet gruppene med tekster og oppgaver i boka. La merke til at de slovakiske elevene bruker tyske læreverk beregnet på DaF (Deutsch als Fremdsprache) for voksne. Tekstene er således heller ikke særlig godt egnet for ungdommer.

Ivrige tyskelever
Noen ganger er det bedre å jobbe i boka enn å snakke

Meget interessant var det da elevene skulle høre på en tekst hvor folk på flyplassen i Frankfurt blir intervjuet. Folkene var nok svært naturlige (de snøvlet, det var bakgrunnstøy), men med elever som har problemer med å snakke tysk er dette altfor vanskelig. Læreren forklarte meg at de ikke har noe valg, den sentralstyrte eksamenen tilsier at elevene skal høre tekst fra cd og kunne svare på spørsmål i etterkant. Jeg synes synd på elevene som ikke bare må takle selve fremmedspråket, men bakgrunnstøy osv. gjør jo forståelsen enda vanskeligere.

I 3. time hadde jeg egentlig planlagt en presentasjon på tysk om Norge, men av en eller annen grunn fant den ikke sted. Istedenfor ble jeg med Miriam som gjorde den siste finpussen før to norske skoleklasser fra Arendal og Lillehammer dukker opp neste uke. Jeg hjalp til med å lese tyske tekster høyt og langsomt, slik at elevene skulle få litt uttalehjelp. De fleste av elevene (du ser bilde nedenfor) husker jeg fra turen de hadde i juni måned (jeg var da i Arendal som hjelper og guide for dem). Skikkelig trivelige elever med gode tyskkunnskaper.

I det 3. time var slutt, gikk mine tanker til norske lærere som vel alle har lunsjpause da (hvis ikke de har ferie da). Jeg selv måtte bruke pausen til å komme meg til naboskolen (som er slått sammen med Stredna odborna skola) der jeg skulle holde et foredrag om Norge i aulaen der. Fikk rent sjokk over å se så mange fremmede elever som satt der – tenker det var nærmere 100 til sammen. Og hva gjør man når man ikke kjenner elevene og elevenes engelskkunnskaper? Vel, jeg forsøker å snakke enkelt helt til det banale. Men jeg var ikke akkurat begeistrert over hvordan denne timen gikk. Mange av tilhørerne var fra den andre skolen og jeg har en sterk mistanke om at det faglige nivået der er litt lavere…

I skrivende stund har jeg endelig en fritime, som lærere flest burde jeg vel forberede fredagens timer, men jeg orker simpelthen ikke. Henger heller i sofaen, drikker te og skribler på «mine erindringer» av dagen i dag. Etterpå reiser vi visst for å dytte i oss litt mat, kanskje det er tidligere slutt i dag.

Været er forøvrig helt fantastisk, kanskje late Rune til og med kunne ønske å nyte solen i fjellene i dag. Men det er nok bedre med litt undervisning, kan jo ikke risikere å slite meg ut på noe annet enn hjerneaktivitet?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *