Bildebruk for å vise levekår og mennesker

En ting er å lese lange tekster om hvordan mennesker i forskjellige land har det. En annen ting er å se det på film eller fjernsynet. Enda sterkere synes jeg det er å bruke fotografier der man i tillegg får (eller ikke får – alt etter som hva man gjør med dem) historien bak bildene. Ta en kikk på bildene publisert av Sacramento Bee. De er av god kvalitet og kan med fordel brukes til å la elevene fortelle i undervisningen.

Mange av fotografiene burde gi elever assosiasjoner til å kunne beskrive levekår, levemåter, kultur, religion, land og andre ting. Jeg har gode erfaringer med å la elevene stå helt fritt til å fortelle hva som faller dem inn bare ved å se og studere et bilde. Hvorfor ikke printe ut bildene i farger (kanskje skolen din har råd til det?) og deretter laminere dem slik at du kan bruke dem flere ganger?

Selve bildetekstene burde du oppbevare et annet sted og ved nødvendighet benytte for å «justere» det elevene diskuterer seg frem til når de ser på bildene. Hva kan man for eksempel si ut fra de to bildene nedenfor?

Ta en kikk på flere flotte bilder på denne siden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *