Eksamen i norsk 2014 – Ein smak av Noreg / En smak av Norge

Forberedelsesheftet til eksamen i norsk 2014 har temaet «Ein smak av Noreg» (merkelig nok ikke oversatt til bokmål).

Gjennom forskjellige tekster blir du oppfordret til å tenke over hva som er typisk norsk.

Please unngå floskelen om at det er typisk norsk å være god, da spyr jeg.

Klikk her for å laste ned en pdf-versjon av dette blogginnlegget.

Ein smak av Noreg

Denne delen inneholder kun et maleri av Theodor Kittelsen, Nøkken malt i 1892. Til bildet hører følgende tekst med:

Tåka ligger tett over et lite tjern. En mørk skikkelse (nøkken) stiger opp av vannet. Bare hodet med to lysende øyne er synlig.

Theodor Kittelsen er kanskje aller mest kjent som eventyrillustratør. Det er han som satte preg på nordmenns forestillinger om troll og andre vesen, deriblant nøkken.

Nøkken er et ondskapsfullt vesen som forsøker å lokke mennesker ut i vannet. Den kan ta forskjellige former, men Kittelsens gjenskaping ligger nok lengst fremme i hjernebarken til alle nordmenn.

Ting vi liker med dette samfunnet

Are Kalvø er en forfatter og satiriker som alle norsklærere elsker, i alle fall virker det slik. Nå er ikke jeg norsklærer, men det skulle ikke forundre meg om en av grunnene er at han skriver forståelig, morsomt og attpåtil på nynorsk.

Teksten «Ting vi liker med dette samfunnet» er hentet fra Aftenposten og publisert i etterkant av terrorangrepet på regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya. Den gir en rekke utsagn fra «venner» av Are Kalvø om hva man setter pris på med det norske samfunnet.

Og akkurat denne sammenhengen mellom Anders Behring Breivik sin terroraksjon og Are Kalvøs tekst er ganske sikkert essensielt viktig å vektlegge. Du bør lese artikkelen -Vi har gjenoppdaget fellesskapet (publisert i Aftenposten 2. august 2011) som forklarer hvordan Kalvø traff en nerve i det norske folk.

Et godt eksempel på hvordan en oppgave tilknyttet denne tematikken kan se ut, finner du i den nettbaserte læringsressursen til samfunnsfagverket Ny Agenda fra Cappelen Damm. Jeg siterer:

Les avisoppslagene under. Finn fram til fem ting du syns er fint med det norske samfunnet.

Les 2–3 av kommentarene til Kalvøs liste og andres tilføyinger fra kjente personer. Hva tror du disse mener med at vi har ”gjenoppdaget fellesskapet”, og at ”vi har flere ting som binder oss sammen enn det som skiller oss” i Norge?

Her er fire av de mest populære tingene ved det norske samfunnet fra Aftenposten 6.08. 2011:

 • At et terrorangrep utløste et rekordsalg av blomster – ikke våpen.
 • At nasjonaldagen blir feira med barnetog, barneleikar og skulekorps.
 • At politiet vanligvis ikkje har våpen.
 • At ungane våre ikkje må gå gjennom ein matelldetektor før dei skal inn på skulen.

Velg to utsagn og forklar hvorfor du likte dem godt.

Du finner en rekke andre «favoritter» i artikkelen Dette liker vi aller best med samfunnet vårt.

Stormblåst

Jeg sitter igjen med en svak følelse av at de som har laget teksthefte hadde behov for å «sprite opp» tekstheftet med en annen smak av Norge enn de fleste forventer. Som alltid er mesteparten av innholdet i tekstheftet til de grader politisk korrekt, forventet og snilt. Da passer det greit å flette inn litt black metal.

Dimmu Borgir er et norsk black metal-band som er en populær eksportartikkel til utlandet. Kanskje mer enn de fleste liker å tenke på, selv om jeg neppe antar at de «mørke» sider ved denne musikken skal tematiseres i særlig grad (kort sagt: Ikke fortell sensor om din eventuelle fascinasjon for Varg Vikernes, satanisme osv.).

Siden Utdanningsdirektoratets hefte viser til artikkelen Halehelt Euronymous (tittelen har sammenheng med at flyselskapet Norwegian var på jakt etter nye halehelter) i Dagbladet, antar jeg at hovedvekten kan legges på det faktum at black metal er blitt allment akseptert og noe mange forbinder med Norge:

Norwegian og Black Metal er uløselig knyttet sammen, på samme måte Norge også konnoterer laks, olje, fjell og fjorder.

httpv://www.youtube.com/watch?v=m6Nt-u6B8Ss

Det nytter jo fint lite å bare lytte til musikken for å få med seg teksten til Dimmu Borgirs trudelutt Stormblåst – du er nødt til å lese teksten.

Faktum er vel at sangen er den rene hyllesten til det norske landskapet og samtidig vekker erindringer om en tidligere kultur som var voldelig, mørk og angstspredende (vikingetiden?). Eller hvordan vil du tolke sangteksten?

Hva er typisk norsk for deg?

Har du selv tenkt gjennom hva som er typisk norsk? I første omgang tenker du sikkert på ting som brunost, ostehøvel, bunad, fjell og fjord. Men i denne delen av forberedelsesheftet forteller tre innvandrere om deres oppfatning:

Ismail Salad Elmi, kom til Norge fra Somalia i 1992

Baba Danyagiri, kom til Norge fra Ghana i 1984

 • Maten, klimaet og stillheten, mener Baba Danyagiri i den samme artikkelen som nevnt over.

Irene Kinunda, kom til Norge fra Kongo i 2006

 • Nakne fjell og trær, emballasje med bilder og stillheten, mener Irene Kunda i artikkelen Seierssangen.

Tror du innvandrere eller utlendinger generelt har en lik oppfatning av hva som er typisk norsk? Det er vel neppe slik, akkurat som vi nordmenn neppe vil enes om hva som er typisk norsk. Gjør deg noen tanker om hva DU mener er typisk norsk, tenk gjennom hvorfor du mener det du mener.

LIKET

Tor Jonsson forteller i novellen «Liket» (1949) om hvordan en bygd greier å drive en gutt til selvmord, og om hvordan forfatteren selv opplevde dette. Bygdedyret står sentralt i historien.

Les disse analysene:

http://www.skoleforum.com/stiler/analyse/det.aspx?id=1694

http://folk.uio.no/jonv/norsksider/liket.htm

http://eiram.no/html/skriblerier/liket.html

http://chrwolf.blogspot.no/2010/09/tolkning-av-liket.html

Dette ønsker kjendisene seg til jul

Denne artikkelen sier meg fint lite, kanskje bortsett fra at nordmenn (og kjendiser spesielt) har forbruksvarer i overflod og i større grad enn tidligere ønsker seg immaterielle goder (fred på jord, snø, god helse). Kanskje poenget med artikkelen er å vise at norske kjendiser er «down to earth» og ikke så forskjellig fra oss andre vanlig dødelige?

Kom gjerne med innspill i kommentarfeltet nedenfor dersom du har gode ideer.

Ja til nynorsk!

Leserinnlegget fra Nynorskelskar (17) er et varmt forsvar for nynorskens plass i det norske samfunn generelt og skoleverket i særdeleshet.

Skribenten mener at dersom man toner ned sidemålet i skolen, så vil språket etter hvert få problemer med å overleve, selv om mange dialekter i Norge er mer likt nynorsk enn bokmål.

Vel, jeg er erklært motstander av at Norge har to sidestilte skriftspråk, så jeg gidder ikke argumentere mot Nynorskelskar. Det kan du få gjøre selv.

Bismaken av Norge

Denne delen synes jeg personlig er interessant. Som oftest får vi alltid høre at Norge er verdens beste land å bo i og at alt er fryd og gammen. Dessverre er neppe emner som «oljeimport fra Ekvatorial-Guinea», «rumenere som jobber for luselønn hos irske steinleggere», «norsk sjokolade med etiske utfordringer» og «menneskehandel og slavearbeid i Norge» egnet til å engasjere norske eksaminister, frykter jeg.

Ikke misforstå, dette er emner som man sikkert bør fokusere på. Dog finnes det vel andre emner som ligger nærmere hverdagen til en 10. klassing? Det kan være emner som drop-out fra skolen, arbeidsløshet, barnefattigdom, naving, landbruksopprør, fremtidsusikkerhet. Listen er lang, men det er sikkert best for den politiske korrektheten å fokusere på problemer som har med utlandet å gjøre…

Rocky

Rocky er en svensk tegneserie. Seriestripen vi får presentert i forberedelsesheftet er ikke akkurat lett tilgjengelig og forståelig. Kanskje derfor Utdanningsdirektoratet forklarer hele stripen med følgende tekst:

Rocky og en kamerat sitter og spiser på en restaurant i Bergen. De peker på og snakker om en som heter Frode.

I første rute hvisker Rocky til kameraten sin: «Det här är en av Norges rikaste städer, men det är i och för sig alla Norges städer … Frode där är serietecknare som oss, man han tjänar 25 miljoner om året!»

I andre rute svarer kameraten: «Men en vanlig fralla kostar ju 55 spänn, så kanske inte räcker så långt här …» Rocky svarer: «Nä, han är en av Bergens fattigaste personer! Han går på soc!»

I tredje rute sier Rocky videre til kameraten: «Att åka till Norge är som att vara världens rikaste man, som åker till en annan planet där alla er rika! – Åh! Här känner jag mig hemma! – Så köper man en Cola, då kostar den en miljon!

I fjerde rute fortsetter Rocky: «För alla är oändligt mycket rikare, så Bill Gates får gå och samla tomburkar!» Kameraten svarer: «Men då är ju panten hundra tusen per burk!»

Tror jeg foreløpig avventer hva andre får ut av denne historien, mulig jeg er for tett i pappen til å forstå «den dypere meningen».

I Norge triller de gjerne barnevogn

Artikkelen er enkel og grei. Den er en hyllest til likestillingen i Norge og forteller at «endelig» kan også utenlandske menn gjøre det de aller helst vil, nemlig være sammen med sine barn.

Artikkelen fra 2006 har som undertittel «Noen menn fra konservative, muslimske kulturer blir påvirket av livet i Norge». Igjen er det vel den norske selvgodheten som slår gjennom? Ja, vi er alle for likestilling, men det er jo liksom litt ekstra hyggelig når ellers «slemme» konservative muslimer finner ut at det jo er best i Norge, right?

Du aner kanskje at jeg er generelt skeptisk til tekster og hefter som Utdanningsdirektoratet presenterer i forbindelse med eksamen. Tekstene er sjelden tilpasset ungdom over det ganske land, jeg er i alle fall 100% sikker på at elevene ved min bygdeskole gir blaffen i om muslimske menn kjører barnevogn og drikker cafe latte på Grønland.

Tja, kanskje fikk du noe ut av mine skriblerier? Husk at jeg ikke er norsklærer og helst legger vekt på at du bruker litt mindre tid på å lete opp linker, kilder og annen informasjon. Tankene om innholdet får du gjøre selv, men drit i den politiske korrektheten, er du snill.

64 kommentarer

 1. Har du noe som helst mistanke om hva oppgavene eventuelt kan bli? Kan du skrive en liste over hva du tror kan komme?

 2. Rocky-stripen handler om at i Norge er alle så rike at vi ikke ser på oss selv som rike 🙂 Norge er et rikt land og sammenliknet med mange andre er vi som bor her rike. Vi kan ha vanskelig for å se dette selv fordi alle er rike. Prisene i landet vårt blir også regulert utfra hvor mye vi tjener. Siden man tjener for så vidt godt i Norge, vil prisene være høye.

  Lykke til alle sammen! Gruer meg 🙁

  1. Juks? Hvorfor det, jeg gjør jo ikke annet enn å gi kilder og noen egne meninger 🙂 Poenget er vel å oppgi innlegget som kilde hvis du bruker noe derfra.

 3. Det som menes i artikkelen «dette ønsker kjendisene seg til jul» tenker jeg er at nordmenn flest har alt det de trenger, og dermed ønsker de seg ikke så mye til jul. Dette viser derfor at nordmenn har mye penger, og kjøper seg det dem vil ha.

 4. Hei, hvis jeg bruker informasjon som jeg har funnet fra dette innlegget her, må jeg da oppgi dette innlegget som en kilde på eksamen?

  1. det er ikke langsvarstekst, dette er blitt endret på. både del A og del B skal være like lange

   1. De kan være like lange, men det er vell ikke noe krav? For meg er det mest logisk at den siste er lenger med tanke på at det skal være en sammenhengende tekst. Med mindre du skriver dikt da.

    1. jeg vet ikke helt men læreren min sa at reglene er blitt endret på, jeg vet ikke hvor streng den nye regelen er blitt men det går sikkert fint å skrive litt mer på den ene oppgaven en på den andre

 5. «…og ikke så forskjellig fra oss andre vanlig dødelige»

  Haha! Det var dagens, altså! x)

  Annet enn det vil jeg bare si at dette var utrolig hjelpsomt! Føler meg litt mer forberedt nå 🙂 Tusen takk!

 6. … og én ting til:

  Jeg har spurt læreren min om dette (men hun er helt ærlig litt vimsete i blant) så jeg lurer på om det er slik at vi kan ha med en minnepenn med notater og linker, i stedet for å skrive ut alt på ark?

  Læreren vår sa det var lov

  1. Litt forskjellig hvordan skolene håndterer dette, men hos oss var dette helt i orden. Utdanningsdirektoratet tillater alle hjelpemidler, bortsett fra internett.

 7. Dette hjalp kjempe masse! Tusen takk 🙂 Håper det går bra og jeg ønsker dere alle lykke til i morgen 🙂

 8. Angående «Dette ønsker kjendisene seg til jul» så tror jeg den er lagt ved mer for å provosere enn å hylle norske kjendiser. Vi nordmenn har mer enn hva vi trenger, og har det bedre enn vi fortjener – og det vet vi så godt. Selv om kjendisene kanskje er «down to earth» så handler dette mer om hva som er politisk korrekt å si i en slik setting. Det er ikke sosialt godtatt å lenger si at du ønsker deg xbox, iPhone 5S og Alexander Wang veske til jul. Vi har det rett å slett så godt at vi får dårlig skyldfølelse av å si det høyt. Vi hører hver dag om de som ikke har det like godt som oss; de mindre heldige. Ja, jeg kan si det; de fattige. De som ikke engang har tilgang til rent vann, samtidig som vi fråtser oss i goder her hjemme. Vi får ikke klage, vi får ikke skryte og heller ikke skrive en tosidig ønskeliste til jul – fordi det er politisk ukorrekt. Kanskje vi fortsatt holder fast ved janteloven, jeg vet ikke jeg. «Du skal ikke tro du er mer enn oss». Det kan virke som om nordmenn er redd for å bli dømt, fordi vi er rike samtidig som andre er fattige. Nordmenn er feige, men kloke. Vi er ikke dumdristige, men heller ikke tapre. Jeg tror vi lærte fra vikingtiden at det å være dumdristig ikke lønte seg…… Nå orker jeg ikke skrive mer, og dessuten så mista jeg poenget mitt – men kanskje dere også fikk noen tanker rundt dette! Skulle jeg faktisk skrevet en lang tekst ville jeg flettet inn det at vi var nøytrale i krigen, det at vi sender milliarder i bistand og snakke rundt det, også ville jeg nok snakket noe om 22. juli og fått frem en fin konklusjon om at selv om vi ikke alltid vet helt hvor vi står så står vi alltid sammen (uten å unngå klisjé forhåpentligvis).

 9. Når man bruker kilde henvisninger, og det står at en skal skrive opp dato på når den ble lastet opp, mener de at vi skal skrive opp når VI fant den eller når FORFATTEREN skrev den?

  1. Det er snakk om når du hentet eller lastet ned nettsiden. Dette fordi en nettside kan endres.

 10. Jeg tolket det slik at «Dette ønsker kjendisene seg til jul» handler om at alle ønsker seg de typiske tingene: godt skiføre, ullundertøy, en Tesla modell S osv. Men det er en som skiller seg ut. Muhammed ønsker seg fred på jord. Selv om det er en klisje, er han den eneste som ser vekk fra kun Norge. Og fordi han er den eneste (så vidt jeg vet) som ikke har norsk opprinnelse. Kankje har det noe med at nordmenn er selvgode? Jeg vet ikke. Kan hende jeg tenker helt feil.

 11. Tusen takk for hjelpen! 🙂 Dette hjalp veldig. Gruer meg ikke like mye nå. 🙂

  Ville bare si at du må fortsette det gode arbeidet! Dette hjelper nok mange.

  Lykke til videre folkens!

 12. Hei! Tusen takk for dette!!
  Lurer bare på en ting selv om det er blitt stilt spørsmål ved dette før:
  Har du noen ideer til konkrete oppgaver som kan komme, jeg vet dette er vanskelig å tenke seg fram til, men er det noe som popper opp i hodet med en gang?

  1. Er jo mange muligheter, så jeg synes det er vanskelig å gjette. Tenk på grunnlovsjubileet, nasjonal stolthet etter 22. juli osv. osv.

 13. Hvilken sjanger vil dere si «Ting vi liker ved dette samfunnet» går under? Har selv plassert det under kåseri, men er usikker.

  1. Bismaken av norge handler om de sidene av nasjonen vår som ikke er like stuerent. Ja, vi er en av de beste landene i verden, folk generelt har fulle kjøleskap, hus og heim, kanskje til og med hytte, kanskje to hytter? Vi har fosikringer og velferdsystem som hjelper oss på når noe går galt. Himmel på jord, folkens!
   Men også himmelen har en bismak av hellvette. Og det er disse smakene teksten handler om. Den viser noen saker som konkrete eksempler på denne bismaken, sider av norge vi må prøve å forbrede.

 14. Da var den eksamen overstått. Blir være med nynorsken i morra. Noen som har noe tips eller vet hva som kan være lurt å lese? 🙂

   1. Oppgaven må du nok vente med til i morgen 🙂 Men det er forbausende enkelt å finne det du søker på internett…

 15. Hei Rune! Jeg er ganske sikker på at det kommer en analysedel under nynorsktentamen i morgen (fredag). Kunne du sagt hva slags litterære virkemidler som finnes i Stormblåst? Helst før 08:30 i morgem

  1. Har ikke tilgang til oppgaven og synes vel heller at du bør fokusere på forberedelse av innholdet 🙂

 16. Hei! Jeg lurte på om noen kunne fortelle noen meninger rundt «Hva er typisk norsk for deg?», det hadde vært til stor hjelp 🙂

  Takk!

 17. noen som kan sammenlikne disse teksten? Hva er typisk norsk for deg for deg?

  I norge triller de gjeren barnevogn

 18. Hei! Jeg er kommet opp i norsk eksamen i 2015, og lurte på om du skulle lage en lignende tekst i år også?

  1. Har dessverre ikke tid til å gjøre noe lignende i år, beklager! Lykke til med eksamen!

 19. Hei!
  Jeg går i niende så jeg skal ikke ha eksamen i år, men klassen vår forbredrer oss med hjelp av disse tekstene. Jeg lurte på hvordan jeg kan finne ut hva oppgavene kan vere. Synst dette hjalp mye, men vet forsatt ikke helt hvordan jeg skal forbrede meg. Så har du noen tips? Burde jeg skrive ut dette til i morgen?

  Hadde vert fint å fått svar før i morgen, takk!

  1. Heisann. Forberedelsesheftet er jo ment å være nettopp det – forberedelse. Det betyr at du skal lese tekster, se på bilder, lese mer informasjon om forfattere, tidsperioder osv. Samtidig bør du tenke gjennom hva slags tema som kan dukke opp – se gjerne på flere tekster i kombinasjon. Lykke til!

 20. Hei, jeg skal ha terminprøve i morgen(torsdag) i dette stoffet. Heftet mitt er borte og læreren har glemt å legge ut passordet til siden der det står. Hadde vært fint om du kunne gitt meg det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *