Enda mer å gjøre i skolen? Ja, gjerne!

Som vanlig når ting skjer ute i samfunnet, skal skolen «kjenne sin besøkelsestid» og trå til for å avhjelpe situasjonen. Denne gangen dreier seg om bloggere som mottar negative kommentarer. Som vanlig hevdes det at skolen ikke gjør noe eller nok.

Thomas Moen, kjent blogger og forståsegpåer når det gjelder sosiale medier, skriver i dagens VG og på sin egen blogg under tittelen «Ta ansvar for de unge – også på nettet» at «skolen og myndighetene ikke bidrar med digital oppdragelse». Dermed er det kun foreldrene som kan gi barna et «godt norsk digitalt bondevett», som Moen kaller det. Moen vet tydeligvis hva som skjer eller ikke skjer i norsk skole når det gjelder utvikling av digitale ferdigheter.

Innspillet til Thomas Moen er bra og fokuserer for en stor del på foreldrenes oppgave – de må lære barna sine hvilke normer og regler som gjelder på nett. Skolen må også gjøre sitt, men i hvor stor grad kan ansvaret skyves over til utdanningsektoren?

Thomas skriver:

Dagens unge blir bare kastet ut på nett uten noen form for opplæring. De må selv finne hvor grensene går.
[…]

På skolen lærer du blant annet kritisk sans og hvordan man skal forholde seg til samfunnet, men ikke i forhold til internett og de nye mediene. Dette bør inn i skolesystemet, uten tvil – men når skolen og myndighetene ikke bidrar med digital oppdragelse, er det kun foreldrene som kan gi barna et godt norsk digitalt bondevett.
[…]

I tillegg til at foreldre må våkne opp og ta ansvar så er det viktig at utdanningssektoren gjør jobben sin og kommer inn i nåtiden. Skikk og bruk på internett må læres i ung alder, slik at barna blir vant med å bruke internett på en fornuftig måte, så tidlig som mulig.

Det er viktig at dette blir tatt på alvor, og at både skole, foreldre og samfunnet begynner å ta ansvar og jobber aktivt for å forebygge denne uheldige trenden.

Sitat fra http://thomasmoen.com/ta-ansvar-for-unge-ogsa-pa-nettet/

Jeg vil ikke skjønnmale situasjonen – vi lærere er ikke perfekte og kunne nok så absolutt ha gjort mer for å opplyse elevene om farene ved blogging og tilstedeværelse på nett.

Men jeg reagerer allergisk når det igjen ropes etter lærerne: a) dere gjør ikke god nok jobb for å lære barna oppførsel på nett og b) nå må skolen ta ansvar og sette i gang opplæringen.

Ja, selvsagt skal vi utføre vårt samfunnsoppdrag og sørge for at skolebarna blir dugelige mennesker som vet å oppføre seg mot hverandre. Men jeg håper ikke vi skal holde kurs i hvordan man kommenterer på blogg.no uten å slenge med leppa.

Er det forresten noen som har en liste til meg over alt som norsk skole skal ordne opp i? Underforstått: ting som foreldrene ikke klarer selv?

5 kommentarer

  1. Dessverre er det mye mobbing barn i mellom på skolen og ikke minst fra lærene som er ett stort skjult problem.

    TURID

  2. Hei Rune, takk for at du deltar i debatten og deler tankene dine. Jeg vil bare presisere at jeg ikke angriper lærerene her, jeg forventer ikke at dere skal ta tak i dette. Men at det skal bygges inn (på sikt) i skolevesenet – det er ikke dere lærere som er trege eller gjør noe galt, men systemet rundt dere som ofte reagerer tregt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *