Filmpedagogikken i skolen til jul

Det er juleferie i norsk skole og vi lærere kan senke skuldrene og bruke den frie tiden til ettertanke og ny planlegging. I første omgang gjør jeg meg noen tanker om dette med filmer i førjulstiden – kanskje i motsetning til «filmpedagogene» som stadig vekk viser filmer året rundt for å kompensere for en (muligens – i mine øyne i alle fall) dårlig forberedt undervisning.

Når juletiden nærmer seg – og jeg snakker ikke om oktober når julepynten tar overhånd i butikkene – og elevene «forventer» julekos og moro, bør skolen ha en felles strategi på hva man gjør og ikke minst når man gjør det. Ellers kan det fort skli ut og bli en laaang førjulstid på skolen.

Ikke misforstå meg, jeg synes det er hyggelig å se julefilm og drive med juleaktiviteter sammen med elevene – juletradisjonene bør pleies og «overbringes» til elevene.

I min engelskklasse så vi filmen «A Christmas Carol» – en digital nyinnspilling av Robert Zemeckis. Denne versjonen av Charles Dickens’ klassiker forteller – som de fleste vet – historien om gjerrigknarken Ebenezer Scrooge, lille Tim og Bob Cratchit . Egoistiske Scrooge blir hjemsøkt av tre ånder. De får ham til å skjønne hva som egentlig betyr noe i livet – og hva som er julens sanne glede.

(Som et lite apropos må jeg jo si at det kanskje er direkte skadelig for undertegnede å fremheve Scrooge som en gjerrigknark – jeg er jo tross alt en selv. Men det er min dypeste overbevisning at en gjerrigknark ikke behøver å være en sur, gammel grinebiter som vil andre mest mulig vondt.)

Sett i forhold til «filmpedagogikken» kunne vi ha planlagt opplegget med filmen bedre, blitt enda bedre kjent med Charles Dickens og lest mer om ham, men en film som i mine øyne ligger relativt tett opp til Dickens’ originaltema er i seg selv en god ting for elevene å oppleve.

I en annen sammenheng (vel, også litt julekos) så vi filmen «Indiana Jones og Krystallhodeskallens rike» – som neppe kan sies å ha noen relasjon til juletradisjoner. I denne filmen kjemper arkeologen og eventyreren Henry Jones Jr. (aka Indiana Jones) mot sovjetiske stormannsgale kommunister som vil underlegge seg hele verden ved av en utenomjordisk krystallhodeskalle.

Filmen har elementer som enkelte elever blir trigget mer av enn en klassisk julefilm – action, spenning, fart, biler og morsomme replikker. En slik film kan ikke danne utgangspunkt for «julerelatert» aktivitet, men kan gi et grunnlag for snakkis – bruke engelsk aktivt. Dermed kan jeg rettferdiggjøre filmvisningen, om enn ikke med samme hensikt som Dickens-filmen – skape julestemning.

Hva med deg, enten du er elev eller lærer? Hva slags film så dere på i førjulstiden? Hva synes du om filmen? Hyggelig om du kommenterer slik at vi sammen kunne komme frem til en kjekk liste for hva slags filmer man kan vise i skolen i førjulstiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *