Holocaustdagen 27. januar 2011

Siden 2006 er 27. januar offisielt Holocaust Memorial Day – dagen markeres på mange forskjellige måter rundt omkring i verden. Grunnen til at 27. januar ble valgt er fordi sovjeterne på denne dagen i 1945 befridde fangene i konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau. I Norge har regjeringen bestemt at dagen skal markeres offentlig og i landets skoler. Holocaustdagen er en markering mot all form for rasisme og diskriminering.

Jeg tviler på om akkurat denne dagen brukes i særlig grad til å jobbe svært aktivt med Holocaust, rasisme og diskriminering, men noen dårlig samvittighet har jeg overhodet ikke. Elevene våre har jobbet konsentrert og aktivt med emnene i tilknytning til 2. verdenskrig som vi har plassert i 9. trinn. I tillegg jobber vi i begynnelsen av 10. trinn med problematikken rundt konsentrasjonsleire, diskriminering i forbindelse med at vi reiser på utvekslingstur til Tsjekkia/Nederland.

Men det kan jo alltids være kjekt å minne elevene på hva slags minnedag det er – du kan jo f.eks. bruke denne powerpoint-presentasjonen som kan fungere som en repetisjon. Du finner den også nedenfor.

Powerpointen er bearbeidet fra en engelskspråklig versjon som du finner her.

Samtidig er Youtube-videoen nedenfor ganske bra – kjapp og enkel å forstå for nordmenn. Må man si så mye mer enn det?

httpv://www.youtube.com/watch?v=7bI1ucr_Y3U

Og forresten; nå blir sikkert noen glad. For jeg har ved hjelp av disse enkle virkemidlene oppfylt flere av punktene i kravene fra arbeidsgruppen som mener at flere ting må gjøres i skolen for å få bukt med antisemittisme, rasisme og diskriminering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *