Hundre år siden Titanic sank

15. april 1912 forliste og sank Titanic, datidens største passasjerskip, på sin jomfrutur mellom England og USA.

Historien om skipet har vært gjenstand for flere filmer og de aller fleste elevene kjenner til skipets skjebne. Likevel kan det være riktig å finne litt plass i f.eks. samfunnsfag for å la elevene jobbe litt med historisk kildemateriell. Det finnes utrolig mye spennende ute på internett om Titanic.

Dersom du har god tid i påsken, kan du jo sikkert skumme deg gjennom alle linkene som Larry Ferlazzo lister opp i sin The Best Sites For Learning About The Titanic.

Jeg ville vel ikke gjort såå mye ut av dette, men konsentrert meg om to ting som våre elever fint kan jobbe med. Da tenker jeg på "menneskeskjebnene". Visste du at det var 31 norske statsborgere ombord på Titanic? Du finner en komplett liste på Wikipedia.

Noen av de norske personene har egne Wikipedia-artikler, og det lar seg sammen med elevene gjøre å sette sammen et bilde av personene. Hva slags mennesker var de? Siden vi tidligere i 8. klasse har brukt folketellingene hos Digitalarkivet, kan vi jo la elevene forsøke å finne folkene i listen i folketellingen for 1910. Det krever litt arbeid, for navn skrives forskjellig osv. Men why not?

Noen engelske kilder er veldig bra i mine øyne, f.eks. Discovery sin On board the Titanic der elevene kan lese om forskjellige folks gjøremål på skipet og ikke minst, lese hva som skjedde med dem. Kanskje de kan innta rollene og gjenfortelle så levende de kan – på norsk?

History Channel har en utmerket interaktiv Timeline som kan brukes som bakgrunnsmateriale for elevene. Der får de rett og slett vite det som er nødvendig.

For å vise at Titanic ikke er et skip fra en film, kan det jo være på sin plass å vise frem de eneste filmen som viser skipet slik det var:

httpv://www.youtube.com/watch?v=ZFrDhpzigug

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *