Hvor godt vi har det hjemme!

Norske lærere er flinke til å klage på alt mellom himmel og jord. En av fordelene ved å undervise her i Slovakia denne høstferieuken er ganske enkelt at man får se hvordan man klarer seg med mindre. Jeg skal komme med et konkret eksempel.

Jeg har ingen av de slovakiske lærebøkene i engelsk og tysk, de har ingen å låne meg. Jeg visste emnet jeg skulle undervise i i dag, så da satte jeg meg ned foran pc’en for å få litt inspirasjon. Siden jeg er den reneste Googlemeister, var det en relativt smal sak å finne passende stoff til mitt emne. For sikkerhets skyld samlet jeg tingene i et lite blogginnlegg med tanke på å skrive materialet ut på skolen.

I dag morges ba jeg om å få tilgang til en pc med printer. I fellesområdet var det en maskin med printer. Den er tilgjengelig for alle lærerne. Virker som om det er den eneste maskinen som har utskriftsmuligheter. Jeg skrev ut ca. 6 sider og måtte skrive antallet og signere i en liten kladdebok. Spennende å se om jeg må betale i etterkant?

Deretter gjaldt det å finne en kopimaskin, vi gikk inn på et kontor der det stod en heller eldre versjon av disse bordkopimaskinene hvor en kopi tar ca. 30 sekunder. Men dessverre var ikke denne helt i orden (svarte striper over det hele). Jeg begynte å bli helt desperat, siden håndskriften er helt tragisk og uegnet i norsk eller slovakisk skolevesen.

Deretter gikk vi til vaktmesteren som styrer en kopimaskin. Hun var heller lite begeistret over kopiønsket, men en av kollegaene mine godsnakket med henne på slovakisk og fikk overtalt henne til å hjelpe (tipper argumentet med utlending som trenger hjelp hjalp grundig). Men hun ga ikke fra seg kopimaskinen nei, den styrte hun selv. Samme bordkopimaskin som oppe, men dette var en avansert variant som kun brukte halve tiden (altså ca. 15 sek. per kopi) og til og med klarte A3-kopier. Jeg fikk ikke trykke på noen knapper, men brukte tiden til å se på vaktmesterens harde arbeid.

Jeg valgte derfor kjapt å redusere kopibehovet slik at elevene måtte sitte sammen to og to, for sikkerhets skyld fortalte jeg dem at «slik gjør vi det i Norge – bra for kommunikasjonen sin del».

Og den som heretter kommer til meg og klager på at kopimaskinen vår går trått og er noe dorsk i utskriften til tider, skal få seg en reprimande om de slovakiske lærere som må kjøpe inn kopiark selv for å skrive ut fra pc og kopiere fra kopimaskinen. Hadde du gjort det om du tjente 500 Euro i måneden som lærer?

PS. Elevene spurte meg hver gang de fikk et nytt ark om de fikk lov til å skrive på arket, har en mistanke om at kopier blir samlet inn hver gang og brukt på nytt. Miljøvern i praksis!

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *