Ikke la Facebook ødelegge jobbsjansene

Det er gøy å vise frem bilder på Facebook, ikke sant? Det er bare morsomt – helt til noen føler seg tråkket på eller det er til din ulempe. Ikke vis frem hele privatlivet ditt til offentlig spott og spe. Ta dine forholdsregler for å sikre deg for fremtiden – du skal kanskje søke jobb en gang du også?

Det kan hende enhver av oss – når som helst. Et bilde blir lastet opp til et sosialt medium, det tagges med navnet ditt og sikkerhetsinnstillingene er ikke så strenge som de kunne ha vært. Plutselig kan du befinne deg i offentlighetens lys med noe du definitivt ikke ønsket å vise frem: en kveld på byen, i armene til en ukjent person, en litt utfordrende bekledning, litt småfull. Du synes kanskje det er morsomt å se på eller vise til venner, men tenker du over konsekvensene? Neppe.

Sosiale medier som Facebook, Twitter, Youtube og Flickr vokser fortsatt i popularitet og har flere hundre millioner brukere. Dette innlegget retter jeg særlig til dem som skal ut og søke jobb. Som lærer har jeg mest erfaring med lærerprofesjonen. Læreren er alltid i det offentliges søkelys – og noen tror vi må oppføre oss som prester – ikke de katolske altså! Jeg husker godt for en del år tilbake hvor mye pepper jeg fikk fordi jeg var leder i den lokale ølklubben – hvordan i alle dager kunne jeg unngå å forstå at jeg dermed var et dårlig forbilde for mine elever? Jeg skal ikke diskutere forholdet mellom privatliv og jobb, men konsentrere meg om hva man bør være på vakt overfor i forhold til sosiale medier.

I den senere tid dukker det opp stadig flere saker (gjerne svært tabloide) om lærere og andre som har fått problemer på grunn av publiserte statuser, bilder eller annen «utilgivelig» informasjon som blir lagt på nett. Bare ta en kikk på denne saken om læreren i North Carolina som kom med svært lite hyggelige meldinger om sine elever. Eller hva med klassikeren om DNB-toppen Ole Irgens som skrev et blogginnlegg med overskriften «Jævla bønder»?

Man har jo hørt mye om at arbeidsgivere søker opp informasjon om jobbsøkere for å se hva slags menneske du er. Det er jo greit nok, men de færreste små arbeidsgivere gjør en grundig jobb i så måte. Og kanskje noen sier at «de bildene kan vel ikke være så ille»? Men ikke glem at det alltid er noen der ute som har god tid og lyst til å google deg opp dersom du er nytilsatt – enten vi snakker om kolleger, elever, foresatte eller andre.

Mest problematisk kan det bli dersom elever finner «interessante» bilder og informasjon om deg og sprer dette videre til sine venner og foreldre. Da er det kjapt at snøballen ruller en vei du ikke ønsker. Du bør altså være på vakt og ikke uten videre akseptere alt mulig som havner på nett om og med deg.

Hvordan skal du så forholde deg?

Det beste er å begynne ved å google ditt eget navn – da mener jeg alle navneformene du bruker. Jeg selv har mellomnavn og bruker forskjellige skrivemåter:

  • «Rune Nikolaisen»
  • «Rune K. Nikolaisen»
  • «Rune Kaino Nikolaisen»

Alle variantene av navnet ditt bør du google (både med og uten anførselstegn forøvrig), kanskje også feilskrivinger dersom noen andre har skrevet OM deg (ikke alle som klarer å skrive Nikolaisen korrekt, believe me). Sjekk alle linkene om deg selv og forestill deg at du er en arbeidsgiver som er på jakt etter informasjon om deg. Slett alle cookies i nettleseren din, slik at du også får sett hva som ligger i den åpne delen av Facebook osv.

Dersom du finner tvilsomme bilder, kommentarer eller innlegg av eller om deg (det kan jo være gamle innlegg du skrev i din pure ungdom hvor du samtidig registrerte deg med adressen sexyboy_14@epostadressen.com), bør du vurdere om du enten skal fjerne det (hvis du har rettighetene til det selv) eller om du skal sende avgårde en e-post for å få eieren til å fjerne innholdet. Les også gjerne informasjonen fra Google om du hvordan du kan fjerne innhold fra søkeresultatene. Når det gjelder Facebook i særdeleshet, bør du gå gjennom Personverninnstillingene som du finner oppe til høyre under Brukerkonto og være bevisst på valgene dine.

Trenger du hjelp til å gå gjennom informasjonen som finnes om deg selv på nett, foreslår jeg at du kontakter undertegnede eller noen andre som har peiling på internett. Du finner også endel nyttig informasjon på Slettmeg.no.

Du vil vel ikke ende på på denne måten?

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *