I juni reiser 8. trinn ved skolen vår til Oslo på den obligatoriske "Osloturen". I år skal vi besøke Nobels Fredssenter og Forsvarsmuseet.
Siden vi har valgt å få en omvisning rundt emnet Afghanistan på Fredssenteret og samtidig skal se en utstilling på Forsvarsmuseet om internasjonale freds- eller militæroperasjoner (kall det hva du vil), har jeg forberedt litt stoff så elevene er forberedt.
Mens endel elever var borte på Tinestafetten i begynnelsen, fikk de gjenværende elevene oppdrag om å samle sammen bilder, fakta og annen informasjon om Afghanistan. Elevene la informasjonen inn i Word-dokumenter eller Powerpoint-presentasjoner og sendte meg disse via itslearning. Jeg ga rett og slett elevene en bestilling: Send meg relevant stoff, så skal jeg lage en presentasjon av emnet.
Ut fra det elevene kom med (og jeg la selvfølgelig til endel selv), utarbeidet jeg en presentasjon (som du kan laste ned via Slideshare):
Men før jeg startet selve presentasjonen, valgte jeg å bruke en annen inngangsvinkel – med basis i kildekritikk. Jeg viste ganske enkelt to forskjellige Youtube-filmer:
httpv://www.youtube.com/watch?v=JmZaaKQqHSE
httpv://www.youtube.com/watch?v=XbXj3cAkIDU
Deretter diskuterte vi forskjeller mellom de to filmsnuttene. Dersom du er halvveis oppegående, vil du fort selv kunne gjenkjenne forskjellene. Noe selvsagt også mine elever gjorde "without a doubt". Det ble en god diskusjon som inngangsvinkel til en heller tørr gjennomgang av presentasjonen om Afghanistan. Ikke glem å diskutere musikken i den ene filmen…
Jeg håper så at elevene mine er godt forberedt når vi tar turen til Oslo. Omvisningen på Nobels Fredssenter danner forhåpentligvis grunnlag for en god diskusjon.
Utstilling[en] med historier fra landet vi alle har hørt om, men kanskje ikke vet så mye om. Hvordan er livet som kvinne i Afghanistan? Hva gir afghanske barn håp? Hva syns tenåringsjenter i Kabul om landet sitt? Hvordan er hverdagen som soldat?
Med utgangspunkt i utstillingen I Afghanistan samtaler vi i omvisningen med elevene om hva vi vet, hva vi tror og hva ulike kilder prøver å fortelle oss. Under ligger problemstillingen knyttet til internasjonale styrkers tilstedeværelse i Afghanistan: er det riktig av oss å være der?
Internasjonale operasjonerInnsatsen til over 100 000 norske soldater – i nærmere 100 operasjoner, i mer enn 40 land på fire kontinenter. Dét er rammen for Forsvarsmuseets nye utstilling: En spennende, og stadig mer sentral del av norsk forsvarshistorie. En historie som starter ved slutten av andre verdenskrig – og fortsatt skrives, blant annet i Afghanistan og Midtøsten.Innsatsen i intops var lenge en perifer del av Forsvarets virksomhet. Etter den kalde krigens slutt er den blitt en integrert del av oppdraget. Med det har innsatsen også endret karakter […].[…]Allerede i 1947 ble innsats ute en viktig del av Forsvarets aktivitet: Deltakelsen i okkupasjonen av det slagne Tyskland var – og er – den største enkeltstående norske militære deltakelse ute i moderne tid. Der, i overgangen fra en tilbakelagt verdenskrig og en gryende kald krig, begynner også utstillingen. Den forteller historien om innsatsen i ulike områder, operasjoner – og epoker.
Kanskje dette kan være en ide for andre som ønsker å reise på skoletur til Oslo, men samtidig ha et faglig innhold?
Oppdatering 1. juni 2012: Etter at jeg la ut mitt blogginnlegg på Facebook, tok Håkon fra Sigdal kontakt med meg. Han er stasjonert i Afghanistan for tiden og ville gjerne komme og fortelle 8. klasse om sin hverdag som soldat i Afghanistan. Vi kastet oss selvsagt rundt og fikk til et flott møte mellom Håkon og 8. klasse.