Internasjonalisering istedenfor høstferie

Idag reiste jeg til Slovakia for å jobbe og hospitere. For endel måneder søkte jeg SIU i Norge om et stipend for å jobbe og hospitere ved Stredná odborná škola i Svit, Slovakia. SIU er et kompetansesenter som skal fremme internasjonalisering, kulturell kommunikasjon og internasjonal mobilitet innen utdanning. Senteret kontrollerer blant annet EU-midler til Comeniusprosjekter, som jeg søkte og fikk penger fra.

Jeg synes internasjonalisering er viktig – både for elever og lærere, og jeg er takknemlig for at skolen min har lagt vekt på dette i mange år nå. I flere år har jeg syslet med tanken om å gjøre noe på egen hånd, endelig er det dags for å sette tanken ut i livet.

I bloggen min kommer jeg til å berette om mine erfaringer og tanker rundt det jeg får oppleve «her nede».

Siden jeg skal jobbe hele kommende uke, var det best å reise ned litt tidligere og komme hjem igjen litt etter selve høstferien. Etter at jeg hadde fått innvilget et stipend (ca. 1300 Euro som skal dekke reise, kost og losji), søkte jeg om fri fredag 1. oktober og mandag 11. oktober for å tilpasse reisen. Jeg fikk innvilget permisjon med lønn disse to dagene, noe som i mine øyne også gjenspeiler skolens syn på internasjonalisering – bra. Stipendpengene dekker jo ikke vikarutgifter, jeg synes derfor det var riktig å bruke av min egen frie tid. Samtidig har jo skolen vist velvilje også, ikke sant?

Det skal ikke være enkelt når man bor på landsbygda – i Sigdal, Buskerud. Måtte reise med egen bil til Åmot i Modum der jeg tok Timeekspressen til Oslo kl. 06.17, fra Oslo Bussterminal kom jeg meg på flybussen til Gardermoen og deretter på et fly til Wien. Slovakia er et lite land og dårlig med egne flyforbindelser direkte fra utlandet.

Wien er ikke mer enn en times tid unna Bratislava, så jeg valgte å busse til flyplassen i Bratislava og ta fly til Kosice som igjen er rundt 120 km unna skolen. Ved ankomst om kvelden, er det heller ikke enkelt for en nordmann å komme seg videre, så det ble til at jeg leide en bil til weekendpris hos Avis. Etter et par timers kjøretur i regnvær, mørke, med omkjøringer, halvbygde motorveier osv. kom jeg kl. 2130 endelig til mitt «hjem» den kommende uken – Penzion Barborka i Spisska Sobota, Poprad.

Du lurer kanskje på hvorfor jeg valgte Slovakia og denne skolen? Vel, igjen er det EU som har «skylden». Sigdal ungdomsskole har tidligere deltatt i et Comeniusprosjekt sammen med denne skolen, vår gamle vennskapsskole Gymnázium Česká Třebová i Tsjekkia, Gymnasio Linopetra på Kypros og Damstede (Bernard Nieuwentijt College) i Nederland. Du kan lese mer om EU-prosjektet på ecodyn.org.

Lørdagen bruker jeg vel til å bli litt kjent i området og kanskje treffe lærerne, vi får se. Først må jeg vel regenerere meg…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *