Jordskjelv, tsunami og Japan i undervisningen

Jeg håper det fortsatt er aktuelt å la elevene lære om jordskjelv og tsunami, selv om det allerede er en stund siden jordskjelvet 11. mars 2011. Mine elever i samfunnsfag holder uansett på med å lære mer om Asia og Kina, så sånn sett passer dette som hånd i hanske. Selvsagt følger også elever med på hva som skjer ute i verden, men det forklares kanskje ikke nok om hvorfor slike naturkatastrofer skjer. Da er det kjekt å ha materiell som kan hjelpe oss lærere i undervisningen.

I første omgang er det virkelig masse materiell som ligger ute – kanskje det er vanskelig å finne gode ting å bruke? En god Powerpoint-presentasjon finner du her (zippet, du må pakke den ut etter nedlasting), ellers på siden til IRIS (Incorporated Research Institutions for Seismology) finner du masse annet snadder som du bør ta en kikk på. Men jeg nøyet meg med den førstnevnte presentasjonsfilen som er et flott utgangspunkt.

Dersom du er komfortabel med og bruker Google Earth, burde du så absolutt ta en kikk på USGS (U.S. Geological Survey) der du kan laste ned en fil som viser jordskjelvene rundt i verden i senere tid. Dobbeltklikk på fila (dersom du har Google Earth installert) og Google Earth åpner seg og gir en spennende oversikt over de tektoniske platene og (tilhørende) skjelv. USGS tilbyr også forskjellige animasjoner som forklarer fagbegrep, men dette er nok litt vanskelig for ungdomsskoleelever – mer for videregående skole?

Hvordan kan man egentlig forutse tsunamiene som skjer i etterkant av et jordskjelv? Jeg anbefaler å vise denne enkle animasjonen som elevene våre burde oppfatte kjapt og greit. I tillegg bør man forklare hvordan en tsunamien kan utvikle. Her er en fin animasjon som du bør bruke.

Hvordan har skadene vært i Japan etter jordskjelvet og tsunamien? Bruk dette interaktive kartet til New York Times, der du på en glimrende måte kan formidle tørre, skrekkelige fakta med bilder.

EDIT: Har funnet en bra videosnutt fra National Geographic på 3-4 minutter som både forklarer tsunami og virkningene. Den anbefales!

EDIT 08.04.2011: Fukushima disaster er en interaktiv tidslinje som på en virkningsfull måte viser hva som skjedde når.

Visste du forresten at det finnes fornuftige dataspill som du kan spille online og samtidig lære om naturkatastrofer og hvordan slike kan forhindres? Det hele minner om sivilisasjonsbygging. Spillet heter Stop Disasters og er et simulasjonsspill utviklet av FN og ISDR (International Strategy for Disaster Reduction).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *