Kreativ Aktiv Norsk Dataungdom – The Gathering 13

For fjerde året på rad er jeg tilstede ved The Gathering, i år også med "minstemann". Mange synes kanskje det er rart med en oldis tilstede blant spille- og datagærne gutter og jenter, men jeg føler meg ikke malplassert i det hele tatt. Jeg synes faktisk det er synd at ikke flere ungdommer er med – selv om Vikingskipet er fullt med over 5000 deltakere.

The Gathering er Norges største datatreff og også et av verdens største samlingspunkt for datainteresserte. De fleste foreldre med datainteresserte tenåringer har nok hørt poden ytre ønske om å tilbringe påsken foran datamaskinen.

Jeg skal ikke komme med lange utgreiinger om hvor supert det er å delta på The Gathering på Hamar. Jeg skal i stedet undre meg over foreldre som ikke vil tillate at barna deres reiser på datatreffet.

Det må selvsagt være opptil enhver forelder å bestemme når en ungdom er i stand til å bruke påsken hjemmefra i Vikingskipet. Etter flere år som deltaker selv, kan jeg vel egentlig oppsummere ulempene slik:

  • Lite søvn
  • Usunn mat og drikke
  • Mye databruk
  • Noe redusert personlig hygiene

Sett disse opp mot fordelene:

  • Treffe nye/gamle venner med samme interesser
  • Mulighet til å delta i kreative konkurranser
  • Stands fra opplæringsinstitusjoner, Forsvaret og andre som forteller dataungdom at det er bruk for slike i samfunnet
  • Selvstendighet i forhold til matinntak, leggetider, søvnbehov og frisk luft

Det finnes sikkert flere fordeler og ulemper, men disse er de første som faller meg inn.

Nettopp har jeg hørt fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud fortelle hvor viktig The Gathering er for rekrutteringen til IKT-bransjen. Påskeaften besøker statssekretær Eirik Øwre Thorshaug fra Forsvarsdepartementet TG, fordi det norske forsvaret behøver kompetente og nysgjerrige mennesker med interesse for cyber og data. De vil derfor vise fram interessante jobbmuligheter i Forsvaret. I tillegg bruker norske IT-bedrifter The Gathering flittig som rekrutteringsarena.

Men dessverre dukker det også opp negative artikler i pressen. Og det er gjerne slike som foreldre henger seg opp i når sjefsavgjørelsene skal tas.

I 2012 ble 14 personer tatt for bruk eller besittelse av narkotika. Ikke mye i mine øyne når det er mer enn 5000 mennesker samlet. Til stadighet dukker det opp sniffebikkjer fra politiet her inne, så hvordan noen kan være så dumme å tro at de kan vri seg unna, er meg en gåte.

Ungdommer som spiller voldelige dataspill blir selv voldelige og i verste fall massemordere. Da er det jo grusomt at ikke TG og andre vil forby ungdommene å spille slike spill.

I fjor herjet vistnok et såkalt løsepengevirus på internett. Dersom datamaskinen er infisert, kan enkelte filer bli kryptert og passordbeskyttet slik at du ikke får tilgang. Da kommer bakmennene og tilbyr deg å "betale løsepenger for kidnappingen". I artikkelen Løsepengevirus stadig mer utbredt klarer E24 å formidle et inntrykk av at slikt skjer på datatreffet The Gathering (Sitat: "Både bedrifter og privatpersoner rammes av viruset – kanskje også noen av dem som besøkte The Gathering i Vikingskipet i Hamar i påsken." Tenker E24 hva en slik artikkel kan gjøre med en vettskremt n00b-forelder? 

De fleste skeptiske foreldre jeg har snakket med, kommer dog med de klassiske argumentene om narkobruk, feil venner og lite kontroll. Tror de virkelig så ille om sine egne håpefulle?

En ting er sikkert: Jeg er allerede for gammel til å forstå dagens ungdomskultur, selv om jeg er ungdomsskolelærer. Jeg bor på landsbygda der de fleste ungdommene er svært så konforme, og jeg tror de ville ha godt av å møte andre ungdommer som er "annerledes".

Jeg innrømmer gjerne at jeg ikke har mye til overs for hvordan endel av deltakerne her på TG går kledd. Men slikt bør man vel gi blaffen i? Ungdommene er ellers helt i orden, oppfører seg pent og lager ikke noe annet tullball enn at de spiller musikk svært høyt, drikker for mye energidrikker, spiser nudler til det tyter ut av ørene deres og at de etter hvert ser ut som vandrende lik (=zombier) fordi de har fått for lite søvn.

Jammen bra at datatreffet kun varer fra onsdag til søndag, de fleste har jo da 2. påskedag og kanskje til og med tirsdagen til å komme seg, få søvn og bli foret opp på mors lammestek eller kjøttkaker (for dem som liker slikt).

Blant de fem tusen deltakerne finnes det utalllige kreative datafolk som kommer til å inneha lukrative, viktige jobber i fremtiden. Andre ungdommer blir bilmekanikere, sykepleiere og lærere og bruker kanskje ikke datakunnskapene i like stor grad som datageniene. 

Men ingen av de jeg ser her på TG tar skade av å tilbringe en påske eller ti borte fra skiturene på fjellet eller appelsinen i hytteveggen.

Oppdatering torsdag 28.03: Også denne gang har politiet funnet noen deltakere som har brukt narkotika, men ingen beslag ble gjort.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *