Kul sammenligning av økonomiske teorier

Dersom du er på jakt etter å lære mer om økonomene John Maynard Keynes og Friedrich August Hayek, er det tradisjonelt nok mange nettsider å bla seg gjennom. Men ingen gjør det på samme måte som EconStories.tv – det garanterer jeg deg.

Keynes anbefalte en aktiv statlig politikk for å stimulere etterspørselen gjennom blant annet rentesenkende pengepolitikk for å få opp investeringene, økte offentlig utgifter og skattelette for å komme ut av krisen. Dette ville ifølge Keynes også skape ringvirkninger via den såkalte multiplikatoren som gjorde at økonomien etterhvert ville komme tilbake til full kapasitetsutnyttelse og sysselsetting. Les mer om Keynes her.

Hayek fremhever at et fritt marked kan anses som en problemløsningsmekanisme som tillater bruk av desentral viten og preferanser. Dette systemet er å foretrekke på grunn av effektiviteten, men enda mer som et resultat av kulturell evolusjon som har ledet fra stammesamfunn til våre tiders store abstrakte samfunn. Les mer om Hayek her.

Helt klart at dette tipset nok er beregnet på videregående skole, det tar tid å plukke innholdet fra hverandre. Men blandingen av musikk, politikk og fakta er perfekt. Kanskje inntrykket av hva som må til for å hjelpe til i nedgangstider kan endres?

httpv://www.youtube.com/watch?v=GTQnarzmTOc
httpv://www.youtube.com/watch?v=d0nERTFo-Sk
httpv://www.youtube.com/watch?v=7k7ob438hk0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *