Musikk i tyskundervisningen

Du har kanskje opplevd tysklæreren av den noe stivnede sorten som henter frem Ein bisschen Frieden av Nicole når det skal rocke litt i tyskundervisningen. Jeg anbefaler heller å følge litt med på hva som er populært blant tyske ungdommer – det blir betraktelig lettere å engasjere språkelevene med musikk og tekst som er litt moderne.

Man behøver ikke være bosatt i Tyskland for å følge med på hva som er «in» på musikkfronten. På internett kan vi sjekke MTV Hitlist Germany, Musicload, German Dancecharts og selvsagt finne ut hva som blir spilt på tysk radio.

Poenget for tyskundervisningen er selvsagt å presentere tyskspråklige sanger – vi leter derfor opp sanger som synges på tysk. No problem, det ligger alltid noen slike på hitlisten. Deretter finner du sangen på Spotify, Youtube eller andre steder og finner frem teksten ved å bruke Google til å søke opp «songtext + sangtittel». Kann es einfacher werden?

Dagens eksempel er virkelig digg: Nein, Mann! fra Laserkraft 3D. Du finner den selvsagt i originalversjon på Youtube:

httpv://www.youtube.com/watch?v=vcPXVPXAA-8

Teksten finner du lett ved å søke på Google. Jeg har allerede forberedt et ark med teksten til deg som vil bruke den. Dersom elevene ikke er flinke nok til å bearbeide og oversette teksten selv, kan du jo hjelpe dem. Her er min oversettelse av teksten.

Man behøver forresten ikke nødvendigvis å la elevene jobbe direkte med teksten. I faser i undervisningen der elevene jobber for seg selv og det passer seg slik, kan du vel sette på litt tysk musikk. Da foreslår jeg å bruke Spotify (forhåpentligvis har du som lærer adgang til å bruke dette flotte programmet på skolen).

Ved å bruke spillelisten German music – educational purpose har du endel ferdige sanger (den blir oppdatert – og du kan også oppdatere den med egne sanger) til bruk i undervisningen. Det er flott hvor inspirert elevene blir, bare det summer litt tysk i bakgrunnen 🙂

Jeg hører gjerne fra deg om du har andre ideer til hva man kan gjøre med musikk i tyskundervisningen!

Dersom du jobber i videregående skole og elevene har mer tysk innabords til å takle vanskelige ting, kan du jo forsøke deg med en liten spesiell variant av «Nein Mann»! Den handler om Hartz 4 som i praksis vil si sosialhjelpen i Tyskland:

httpv://www.youtube.com/watch?v=nmuohcD11K0&NR=1

Du får kanskje med deg hva den handler om? Ser vel rimelig tydelig ut med ungdommen som bare henger på sofaen hele dagen og pjaller øl. Og for ordens skyld: dette er en parodi 🙂

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *